Vidiauto Novosti Događanja Danas kreće Croatia Mirai Challenge

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 18.09.2019. 06:08

Izazov 

Danas kreće Croatia Mirai Challenge za čišću budućnost i kod nas

Danas kreće Croatia Mirai Challenge

Toyota Mirai danas kreće na put od Zagreba do Brisela čime Fakultet strojarstva i brodogradnje i Toyota Croatia žele podići svijest o prelasku na čišći transport.

Početkom godine smo prisustvovali otvaranju prve punionice tekućeg vodika u Hrvatskoj, doduše samo za bicikle, na lokaciji Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a danas s istog mjesta kreće puno ozbiljniji pothvat s Toyotom Mirai, vjerojatno najčišćim automobilom na svijetu.

mirai_3

''Kod nas nema punionica vodika za automobile, a projektom Croatia Mirai Challenge želimo probuditi svijest o važnosti uvođenja vodika u hrvatsku energetsku strategiju, a za sam početak nam je dovoljna i jedna punionica.'' rekla je doc. Dr. Sc. Ankica Kovač, Meng. AE.

mirai_1

Samo za usporedbu, u Njemačkoj već postoji preko sto punionica, a na tamošnjem se tržištu Toyota Mirai može i kupiti, a cijena joj kreće od 78.000 EUR (oko 581.000 kuna). A kako smo već spomenuli, Mirai ne ispušta nikakav CO2, a jedini nusprodukt ovog vozila je voda i toplina. Osim toga, punjenje spremnika traje oko 3 minute, a s njime Mirai ima doseg do 500 km.

mirai-hyd-07-dpl

Kod nas se u bližoj budućnosti namjeravaju otvoriti punionice, a za sada je interes pokazala Ina, s planom od dvije punionice u razdoblju od 2021. do 2030. godine. Stoga direktor Toyote Croatia, Krešimir Bago, očekuje kako će korištenje tehnologije kakvu predstavlja Mirai kod nas biti aktualna tek 2030. godine. Osim toga, rečeno je i kako će uskoro biti predstavljena druga generacija Toyote Mirai, koja će osim najnovijih tehnologija donijeti i nižu cijenu od aktualnog modela.

mirai-hyd-01-dpl

Ruta Croatia Mirai Challengea je Zagreb – Graz – Passau – Geiselwind – Koln – Brisel, i želimo im sretan put, a ujedno se nadamo kako će ovaj projekt stvarno i pokrenuti razvoj vodikovih punionica i kod nas.

Ključne riječi:
budućnost Croatia Mirai Challenge Mirai Toyota vodik
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 25. travanj 1925.

4-25-1925 Debi Maseratija

Debi Maseratija

Prvi automobil Alfierija Maseratija, Tipo 26, debitirao je pobijedivši u svojoj klasi u Targa Floriju. Alfieri Maserati sam je vozio trkaći automobil.

vs

.::.