Vidiauto Automobili Predstavljamo Yaris će imati novi motor

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 24.01.2017. 18:51

Povećanje kubikaže 

Yaris će imati novi motor umjesto dosadašnjeg

Yaris će imati novi motor

Aktualni benzinski motor od 1,3 litre koji se već godinama ugrađuje u Toyotu Yaris mijenja se s većim obujma 1,5 litara.

Uz povećanje obujma Toyota Yaris imat će i veću snagu - umjesto 99 KS sa starim 1.3 motorom imat će 111 KS (82 kW) s novim 1.5. Odlučeno je to u očekivanju norme Euro 6c i homologacijske norme RDE (Real Driving Emission).

Motor će i dalje imati četiri cilindra te će biti dio obitelji 1,5 litara kao zamjenu za aktualni motor od 1,3 litre. Ovaj 4-cilindrični motor je dio obitelji ESTEC (Economy with Superior Thermal Efficient Combustion - štednja uz izgaranje vrhunske toplinske učinkovitosti) i uvodi nova tehnička rješenja kojima se postižu bolje performanse, povećani užitak u vožnji i, istovremeno, uz CVT mjenjačem smanjenje potrošnje goriva od 12% prema važećem ciklusu NEDC.

Novi motor za Toyotu Yaris

1.5 motor imat će 136 Nm okretnog momenta pri 4400 okr/min, a 118 Nm bit će dostupno od 2000 okretaja. Toyota najavljuje brz odziv atmosferskog motora, brže ubrzanje od 0 do 100 km/h za 11 sekundi (1.3 motor 11,8 sekundi), a međuubrzanje od 80 do 120 km/h traje kraće za jednu sekundu - 17,6 u odnosu na 18,8.

Omjer kompresije je 13,5, a uz toplinsku učinkovitost od 38,5%, usvajanje povrata ohlađenih ispušnih plinova (EGR) i proširivanjem upravljanja rada ventila koji omogućava prelazak s Ottovog na Atkinsonov proces te korištenjem Toyotinog znanja iz područja hibridnih vozila ovaj motor se svrstava u red najboljih.

Veći kompresijski omjer je postignut zahvaljujući konstrukciji komore za izgaranje i korištenjem novih klipova koji pospješuju homogenizaciju smjese i brzinu izgaranja. Smanjenjem temperature izgaranja, ohlađeni vraćeni ispušnih plinovi (EGR) isto tako pomiču pojavu lupanja u motoru (detonantnog izgaranja). Povrh toga, količina vraćenih inertnih plinova pomaže u smanjenju gubitka zbog pumpanja pri malim i srednjim opterećenjima što povećava učinkovitost. Konačno, primjernom novog sustava promjenljivog upravljanja radom ventila - VVT-iE (Variable Valve Timing intelligent system Electric Motor) omogućava se prebacivanje s Ottovog na Atkinsonov proces i obrnuto u djeliću sekunde. Uz električno upravljanje, pomak faze usisnog bregastog vratila omogućava zatvaranje usisnog ventila nakon donje mrtve točke klipa čime se smanjuje takt kompresije, a posljedično se smanjuju gubici zbog pumpanja (Atkinsonov proces) ili ranije otvaranje radi vraćanja na Ottov proces i time postizanja boljih performansi pri velikim opterećenjima. Pomakom faze bregastog vratila ispuha upravlja se hidrauličkim sustavom.

Ovaj 1,5-litreni motor je po prvi put kod Toyote opremljen vodom hlađenom ispušnom granom - ograničavanjem temperature ispušnih plinova izbjegava se obogaćivanje smjese potrebno za smanjenje temperature izgaranja na bilo kojoj brzini vožnje na autocesti, a time se pak smanjuje potrošnja goriva i emisija plinova u tim uvjetima rada.

Ključne riječi:
motor Toyota Yaris
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 9. prosinac 1963.

12-9-1963 Proizveden posljednji Studebaker

Proizveden posljednji Studebaker

Studebaker Brothers Manufacturing Company, osnovan tijekom civilnog rata, bio je najveći svjetski proizvođač kočija sa zapregom. Kada su stigli auti, Studebaker je postao poznati proizvođač automobila. Ipak, Studebaker nije mogao držati korak s konkurentima.

vs