Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Ekonomični gradski automobili: Clio - Corsa - Micra - Yaris

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 28.09.2015. 08:59

VIDIAUTO Izbor tjedna – Palac gore za kupnju! 

Ekonomični gradski automobili: Clio - Corsa - Micra - Yaris

Ekonomični gradski automobili: Clio - Corsa - Micra - Yaris

Usporedili smo četiri gradska modela: Nissan Micra 1.2, Opel Corsa 1.4 LPG, Renault Clio dCi 75 i Toyota Yaris HSD.

Štedljivost je univerzalna ljudska vrlina i temeljni je imperativ na mnogim područjima suvremenoga života. Govoreći o automobilima, ekonomičnost kao izravnu posljedicu za sobom povlači ekologiju, a složit ćete se da je to tema broj jedan kod modernih motornih vozila.

Mogućnosti štednje vezano uz automobile su raznolike. Najradikalniji je stav kada a priori odbijate posjedovati automobil – time, osim maksimalne moguće uštede na troškovima goriva, servisa, poreza i registracije vozila na dobivate ništa, ali ste u minusu po pitanju mobilnosti.

Clio - Corsa - Micra - Yaris

Dakako, postoje i druge metode: štedjeti možete ako jednom kupljeni automobil redovito održavate te se općenito brinete za njegovo stanje. Ako ga uspijete očuvati, služit će vam dugi niz godina što je svakako ekonomičnije od učestale kupoprodaje automobila, bilo novih, bilo rabljenih. Ovakav inteligentan način štednje svojstven je nekim zapadnijim zemljama, posebice Austriji, Njemačkoj te Benelux i skandinavskim zemljama gdje u svakodnevnom prometu nerijetko susrećemo i dvadesetak godina stare automobile vrlo dobrog općeg zdravlja.

Štedjeti se može i kupnjom rabljenog umjesto novog vozila, no tu ne neophodan oprez jer štednja na krivom mjestu obično rezultira samo većim troškovima.

Najsigurniji i najjednostavniji, ali nikako najjeftiniji način ostvarenja jeftine vožnje jest kupnja novog automobila izraženo štedljivih karakteristika. Usporedili smo četiri takva gradska modela: Nissan Micra 1.2, Opel Corsa 1.4 LPG, Renault Clio dCi 75 i Toyota Yaris HSD.

Imamo dakle četiri ekonomična gradska automobila posve različitih pogonskih koncepcija. Uzmemo li u obzir praktičnost, svestranost, brzinu i udobnost koju pružaju današnja vozila iz B-segmenta, postaje jasno zašto smo se odlučili baš za tu kategoriju. Konačno, ekonomična vožnja nema mnogo smisla ako je vezana uz pretjerane ograde i odricanja.

Clio 05

Prvi kandidat neka bude "klasičar" iz ovoga kvarteta – Clio 1.5 dCi sa 75 KS. Zašto klasičar? Jer su turbodizelaši s parnim brojem cilindara opće priznati "ekonomisti" pod svim uvjetima vožnje.

Clio 09

Kao i svaki ozbiljan Renault, Clio se pokreće pritiskom na gumb čime se inicira postupak paljenja motora. Inteligentna elektronika zadržava aktivaciju elektropokretača sve dok grijači (po potrebi) ne obave svoj posao. Četverocilindrični motor već od prvih okretaja radi mirno; tek plavom signalnom lampicom na instrument-panelu upozorava vozača da još nije dostignuta radna temperatura, zvukom ne.

Renaultov 1.5 dCi motor prati glas super-štedljivog stroja. U Cliju je, unatoč deklariranoj snazi od svega 75 KS, iznenađujuće živahan. Teško je reći nedostaje li mu šesti stupanj ili ne, no činjenica je da su prijenosni omjeri mjenjača izuzetni dugi. Prosječna potrošnja kreće se oko pet-zarez-nešto, rijetko naraste na šest-zarez-nešto, a realno može biti i četiri-zarez-nešto – ovisno o željama i sposobnosti vozača. U vrijeme kada je litra goriva dvostruko skuplja od litre pasteriziranog kravljeg mlijeka, takve brojke itekako vesele. Pati tek zagrijavanje kabine (zimi) jer je termička disipacija zbog visokog stupnja efikasnosti dizelskog motora vrlo slaba.

Micra 02

Sljedeći model je Clijov koncernski suparnik, Alijansina Nissan Micra s 1,2-litrenim trocilindričnim benzincem. Na tržištu je četiri godine, s tim da je lani temeljito prerađena i kvalitativno unaprijeđena. Od svojih istoimenih prethodnika se ponajviše razlikuje stilom: Micrine su karakteristike i osobnost sada više usmjereni "globalnim" zahtjevima. Tako se iz kozmopolitskog gradskog automobila pretvorila u globalno vozilo prilagođeno kako azijskim i južno-američkim, tako i kineskim, indijskim, a na kraju i europskim potrebama i običajima.

Micra 06

Micra je pošla novim putem u još jednom aspektu – pokreću je samo benzinski motori. Tri cilindra, solidan broj konjskih snaga i dobar okretni moment (110 Nm) pružaju joj elastičnost u vožnji. Zbog pogođenog odnosa provrta cilindra i hoda klipova automobil voljno prihvaća gas, već od vrlo niskih okretaja. Kombinacija dugih prijenosnih omjera petstupanjskog mjenjača i razigranog motora rezultira subjektivno strastvenim ubrzanjima, a s 80 KS Micra je spremna i za autocestu. Zvuk 1,2-litrenog stroja može se nazvati i sportskim, a vibracije su svedene na prihvatljivu mjeru. Jednako kao i prosječno izmjerena potrošnja koja se u praksi stabilizirala pri oko 6 litara, dajući Nissanu za pravo da Micru uopće ne nudi u verziji slabo rentabilnog dizelaša.

Nastavimo s "inventivnom" Corsom LPG. Opel je kao prvi proizvođač automobila na hrvatskom tržištu još prije tri godine ponudio modele s tvornički ugrađenom instalacijom za pogon na ukapljeni naftni plin. U europskim je razmjerima do danas prodano više od 200.000 primjeraka plinificiranih Opela. Plinska ponuda obuhvaća praktički sve Opelove modele, pa tako i novu Corsu.

Corsa 02

Cijena LPG-izvedbe u odnosu na "običnog" benzinca skuplja je za 5700 kuna. Opel koristi Landi Renzo opremu te u motore na koje će ići plinska instalacija još tijekom proizvodnje ugrađuje izdržljivije ventile i ležišta ventila koja izdržavaju veća termička naprezanja. Tipka za promjenu režima rada između benzina i plina integrirana je u armaturnu ploču pa i vizualno izgleda prihvatljivije nego u naknadno postavljenim instalacijama. Prednost je što pritiskom na tu tipku pokazivač razine goriva na instrumentnoj ploči pokazuje preostalu količinu upravo korištenog goriva.

Corsa 05

Corsa LPG je dostupna u verziji 1.4 Ecotec s 90 KS. Po svojoj prirodi taj se motor ne svrstava među živahnije, ali definitivno "služi svrsi". U svakodnevnom prometu se ne ističe osobitom ekonomičnošću (u litrama), ali kada se spomenute brojke pomnože s cijenom litre autoplina, dolazimo do troška od najviše 40 kuna na 100 gradskih kilometara, što je – priznajmo – fenomenalno! Sve to uz tvorničku ugradnju plinskog sustava i potpuno tvorničko jamstvo na cijelo vozilo.

Ostaje još "poslastica", hibridnim pogonskim sklopom opremljena Toyota Yaris. S obzirom na ponovno aktivne državne poticaje za kupnju hibridnih i električnih vozila, ovaj će automobil u konačnici koštati povoljnih 94.500 kuna (124.500 kuna za izvedbu Yaris HSD Luna minus 30.000 kuna državnih poticaja). Ipak, preporučamo izbor drugoga po redu paketa opreme Sol, za (u konačnici) 101.600 kuna.

Yaris HSD 02

Prednosti Hybrid Synergy Drive sklopa su poznate: višak kinetičke energiju kada god je to moguće pretvara se u struju koja se koristi prilikom kretanja i spore vožnje. Stoga se fosilno gorivo troši krajnje racionalno. HSD sustav radi posve samostalno, bez potrebe za intervencijama od strane vozača. Kao bonus, hibridni automobili su opremljeni ugodnim CVT automatskim mjenjačem, s apsolutno glatkim prijenosom snage.

Yaris HSD 04

U praksi stvar jako lijepo funkcionira: Yaris najmanje troši upravo u gradskoj vožnji (četiri do najviše pet litara benzina), a najviše na autocesti (oko 6 l/100 km). Tada eventualno može zasmetati nešto veća buka 1,5-litrenog benzinca, ali tek iznad 120 km/h. Spomenimo i 5-godišnji jamstveni rok na vozilo, vrlo pouzdanu hibridnu tehnologiju i spoznaju da aktivno činite nešto dobro za okoliš.

Usporedili smo četiri gradska automobila s izraženo štedljivim pogonskim sklopovima. Odabrali smo solidne pakete opreme (u pravilu drugi po redu) i karoserijske izvedbe s petorim vratima. No, koji model proglasiti idealnim gradskim štedišom? Doista teško pitanje pa iznimno ovaj put nemamo jasan odgovor. Umjesto proglašenja pobjednika, uslijedit će nešto detaljniji zaključak.

Generalna ocjena za Renault Clio dCi je (skoro) čista petica. Briljira u pogledu ekonomičnosti, ali i kao automobil u cjelini. Dizelaš ga čini upotrebljivim na duljim putovanjima i jedini u ovoj četvorci dolazi i u verziji funkcionalnog, zgodnog karavana (izvedba Grandtour). Zato je najpogodniji kao obiteljsko vozilo.

Mada bi Micra mogla biti mrvicu profinjenija, s obzirom na najnižu cijenu ovdje, predstavlja vrlo dobru protuvrijednost. Dobivate robustan autić solidne prostranosti, odlične okretnosti i vrlo dobre opremljenosti. Ako treba, potegnut će i na autocesti, no zvuk trocilindraša neke će kupce odbiti.

Corsa je pravi Opel i dobar je čuvar vrijednost tijekom godina. Nenametljiva, s plinskom instalacijom ekonomična, ali na cesti ne osobito živahna, svidjet će se smirenijim vozačima. Penzioneri je ionako najviše vole.

Yaris ima najviše high-techa, automatski mjenjač i najmanju potrošnju u gradu. Sve to uz nenadmašenu tišinu vožnje (do 120 km/h), rijetko viđenu i kod proizvoda iz premium segmenta. Yaris je praktičan, ali u nekim detaljima, poput primjerice sjedala, nije na razini nekih konkurenata. Ipak, poslovična Toyotina kvaliteta i pouzdanost hibridnog sustava snažni su magneti za kupce, uz – dakako – državne poticaje.

Clio - Corsa - Micra - Yaris tablica

Napomena: navedene cijene vrijede na dan objave članka.

Ključne riječi:
cijena Clio Corsa Micra Palac gore za kupnju usporedba Yaris hybrid
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.