Vidiauto Novosti Autobiz Jubilarni Yaris je crno-bijeli BiTone

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 28.07.2016. 23:15

Tri generacije 

Jubilarni Yaris je crno-bijeli BiTone hibrid

Jubilarni Yaris je crno-bijeli BiTone

Prva Toyota Yaris proizvedena je 31. siječnja 2001. godine, a nedavno je s proizvodne trake u francuskom pogonu sišao 3-milijunti Yaris.

Obljetnički 3-milijunti Yaris je crno-bijeli Bi-Tone Yaris u hibridnoj izvedbi, a vlasnik je Francuz. Čak 87% ukupne proizvodnje Yarisa predstavlja izvoz na 42 tržišta (Europa, SAD, Kanada i Puerto Rico). Toyota je kroz 15 godina u razvoj, proizvodni proces i postrojenje u kojem se Yaris proizvodi uložila više od 1 milijarde eura. Rezultat su tri generacije Yarisa.

Toyota Yaris (3)-1

Prva generacija Yarisa iz 2001. godine (D-4D motor)

Ekološka učinkovitost Yarisa znatno je poboljšana tijekom godina. Uspoređujući prvi model, s 3-milijuntim primjerkom - Yarisom hibridom – emisija CO2 i potrošnja goriva u proizvodnji gotovo su se prepolovile, iako su masa i izlazna pogonska snaga veće. Koeficijent otpora zraka, koji ponajviše utječe na ekološku učinkovitost automobila, smanjen je s 0,3 na 0,286. S druge strane, čak i usporedba s konvencionalnim benzinskim modelom Yarisa pokazuje znatan inženjerski napredak u pogledu potrošnje goriva i emisije štetnih plinova.

Toyota Yaris (5)-1

Yaris se ne ističe ekološkim performansama samo na cesti – način na koji je automobil proizveden je isto tako od značajne važnosti za ekologiju.

Toyota Yaris (2)-1

Toyotino francusko postrojenje u cijelosti funkcionira bez korištenja vode iz vodovodne mreže – svu potrebnu vodu dobiva iz kišnice i reciklirane vode. Od navedenog, 60% otpada na kišnicu koja je prikupljena u dva velika bazena ukupnog volumena 16.000 m3 te zatim prolazi kroz sustave obrade vode kako bi se postigli potrebni zahtjevi kvalitete vode za konzumaciju i proizvodne procese. Ostalih 40% vode je dobiveno recikliranjem otpadne vode. Kako je voda obrađivana prije i nakon industrijskih procesa, dobivena kvaliteta nadilazi ekološke norme i potpuno sigurno može biti ispuštena u obližnju rijeku Scheldt.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

Na dan: 27. lipanj 1990.

6-27-1990  NASCAR-ovi munjeviti dani

NASCAR-ovi munjeviti dani

Tvrtka Paramount Motion Pictures predstavila je na današnji dan 1990. godine film Days of Thunder, djelo istih ljudi koji su kreirali hit Top Gun. Glavne uloge igrali su Tom Cruise i Nicole Kidman.

vs