Vidiauto Novosti Autobiz Jubilarni Yaris je crno-bijeli BiTone

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 28.07.2016. 23:15

Tri generacije 

Jubilarni Yaris je crno-bijeli BiTone hibrid

Jubilarni Yaris je crno-bijeli BiTone

Prva Toyota Yaris proizvedena je 31. siječnja 2001. godine, a nedavno je s proizvodne trake u francuskom pogonu sišao 3-milijunti Yaris.

Obljetnički 3-milijunti Yaris je crno-bijeli Bi-Tone Yaris u hibridnoj izvedbi, a vlasnik je Francuz. Čak 87% ukupne proizvodnje Yarisa predstavlja izvoz na 42 tržišta (Europa, SAD, Kanada i Puerto Rico). Toyota je kroz 15 godina u razvoj, proizvodni proces i postrojenje u kojem se Yaris proizvodi uložila više od 1 milijarde eura. Rezultat su tri generacije Yarisa.

Toyota Yaris (3)-1

Prva generacija Yarisa iz 2001. godine (D-4D motor)

Ekološka učinkovitost Yarisa znatno je poboljšana tijekom godina. Uspoređujući prvi model, s 3-milijuntim primjerkom - Yarisom hibridom – emisija CO2 i potrošnja goriva u proizvodnji gotovo su se prepolovile, iako su masa i izlazna pogonska snaga veće. Koeficijent otpora zraka, koji ponajviše utječe na ekološku učinkovitost automobila, smanjen je s 0,3 na 0,286. S druge strane, čak i usporedba s konvencionalnim benzinskim modelom Yarisa pokazuje znatan inženjerski napredak u pogledu potrošnje goriva i emisije štetnih plinova.

Toyota Yaris (5)-1

Yaris se ne ističe ekološkim performansama samo na cesti – način na koji je automobil proizveden je isto tako od značajne važnosti za ekologiju.

Toyota Yaris (2)-1

Toyotino francusko postrojenje u cijelosti funkcionira bez korištenja vode iz vodovodne mreže – svu potrebnu vodu dobiva iz kišnice i reciklirane vode. Od navedenog, 60% otpada na kišnicu koja je prikupljena u dva velika bazena ukupnog volumena 16.000 m3 te zatim prolazi kroz sustave obrade vode kako bi se postigli potrebni zahtjevi kvalitete vode za konzumaciju i proizvodne procese. Ostalih 40% vode je dobiveno recikliranjem otpadne vode. Kako je voda obrađivana prije i nakon industrijskih procesa, dobivena kvaliteta nadilazi ekološke norme i potpuno sigurno može biti ispuštena u obližnju rijeku Scheldt.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 6. prosinac 1976.

12-6-1976 O'Neal postavila novi rekord

O'Neal postavila novi rekord

Na današnji dan, Kitty O'Neal je postavila novi brzinski rekord za žene. Upravljajući raketno vozilo Moticator SM1, O'Neal je u pustinji Alvard postigla brzinu od 844 km/h. Prosječna brzina joj je iznosila 825 km/h čime je postigla novi rekord za žene.

vs