Vidiauto Automobili Predstavljamo Ovo je nova Opel Astra. Donosimo sve detalje

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 03.06.2015. 14:58

Možete uključiti i masažu tijekom vožnje u novoj Opel Astri 

Ovo je nova Opel Astra. Donosimo sve detalje

Ovo je nova Opel Astra. Donosimo sve detalje

Nova Opel Astra bit će lakša do 200 kilograma, manjih je dimenzija uz više prostora, ima svjetla s LED matricom.

Nova Opel Astra 2015 sada već u 11 generaciji bit će premijerno predstavljena na Međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu koji će se održati od 17. do 27. rujna 2015. godine. Od 1936. do danas proizvedeno je ukupno 24 milijuna Astrinog prethodnika Kadett i Astre, a nova generacija kompaktne Astre temelji se na posve novoj laganoj arhitekturi vozila te će ju pogoniti samo motori najnovije generacije.

Opel Astra 2015 (5)

Stižu promjene i u infotainment sustav za spajanje pametnih telefona, a kao velika novost najavljuju se nova prilagodljiva svjetla s posve LED matricom IntelliLux. Imaju ukupno 16 LED-ica (po osam sa svake strane), a LED-ice se automatski prilagođavaju prometnim situacijama. Kombinirana su s kamerom Opel Eye tako da se duga i kratka svjetla automatski uključuju i isključuju ovisno o prometnoj situaciji, a moguće je i isključivanje dijelova LED-ica.

Opel Astra 2015 (straznja strana)

Iako je za 5 cm kraće dužine nego prethodna Astra (imat će 4,37 metara dužine, uz visinu nižu za 2,6 cm), iz Opela nas uvjeravaju kako će nova Astra imati više prostora za putnike nego prethodna koja se još uvijek prodaje po cijeni od 114.091 do 201.683 kune. Spomenimo i za 2 cm kraći međuosovinski razmak, ali uz veći prostoru kabini vozila - sjedala su redizajnirana čime se za putnike straga dobilo dodatnih 35 mm prostora za noge te je povećan i razmak između prednjih i stražnjih sjedala.

Uz to, automobil će ovisno o motoru i opremljenosti biti lakši od 120 do čak 200 kilograma čime će Astra u vožnji biti žustrija i agilnija, istovremeno i manje trošiti goriva - masa karoserije smanjena je za 20% (s 357 na 280 kg), smanjenja je masa podvozja za 50 kg uključivanjem korištenja čelika visoke i ultravisoke čvrstoće i male mase, a smanjenje mase zahvatilo je prednje i stražnje osovine.

Snaga motora u Astri kretat će se od 95 KS (70 kW) do 200 KS (147 kW). Početak dizelske ponude činit će 1.6 CDTI s 95 KS, a benzinske trocilindrični 1.0 Ecotec sa 105 KS. Potpuno novi motor je 1.4 Ecotec s četiri cilindra snage 145 KS, izrađen u potpunosti od aluminija. Maksimalni okretni moment od 250 Nm dostupan je već pri 1800 okretaja.

Nova Astra za uzor koristi konceptni model Monza predstavljen na Frankfurtskom sajmu automobila 2013. godine - na prednjem dijelu vozila uz nova LED svjetla s po 8 LED segmenata sa svake strane primjetna je Opelova munja na sredini kromirane prečke na rešetki na koju se ulijevaju prednja svjetla, uz karakterističnu oštricu koja se podiže kako se kreće unatrag. Bacite li pogled na C-stup primijetit ćete dojam lebdećeg krova, a pogled prema stražnjem kraju vodi vas na vodoravnu prečku koja se spaja sa stražnjim svjetlima. Ipak, kontura vozila je zadržala sličan izgled, uz detalje koji novu Astru ipak čine drugačijom od prethodne.

U potpuno izmijenjenom interijeru nova Astra ima manje prekidača čime se dobilo na čistijem izgledu kokpita, a stigao je veliki touch ekran u središnji dio konzole (dijagonale su do 8 inča). Nova generacija Opel OnStara po prvi put dolazi u neki Opel, a jedan od primjera je situacija kada se aktivira zračni jastuk. Opel OnStar će automatski biti obaviješten o tome, zatim će savjetnik kontaktirati vozilo kako bi utvrdio je li potrebna pomoć, a ako nema odgovora na točnu lokaciju vozila odmah se šalju hitne službe. OnStar će novu Astru pretvoriti u 4G LTE mobilni Wi-Fi hotspot na koji se istovremeno može spojiti do sedam uređaja. U novu Astru stiže i nova generacija informacijsko-multimedijskog sustava IntelliLink kompatibilna s Android Auto i Apple CarPlay sustavima za povezivanje s pametnim telefonima i tabletima.

Opel-Astra-295892

Ukratko ćemo spomenuti još neke sustave koje ćemo testirati u novoj Opel Astri kada nam dođe na test: pomoćnik za prepoznavanje prometnih znakova, pomoć prilikom držanja trake s upozorenjem prilikom nenamjernog napuštanja trake, pokazatelj udaljenosti spram vozila ispred s upozorenjem na mogući frontalni sudar s kočenjem u slučaju mogućeg sudara, automatsko parkiranje vozila pritiskom na gumb, stražnja kamera, upozorenje na objekte u mrtvom kutu, a vozačko sjedalo podesivo je u 18 smjerova te ima funkciju masaže, ventilacije i podešavanje širine.

Opel Astra 1.6 CDTI (1)

Opel Astra 1.6 CDTI - kroz nekoliko mjeseci ova Astra odlazi u povijest

Ključne riječi:
2015 Astra Kompakt Opel premijera
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. lipanj 1900.

Promet u nacionalnom parku Yosemite

Oliver Lippincott na današnji je dan 1900. godine postao prva osoba koja je u nacionalni park Yosemite ušao motornim vozilom, točnije, tzv. Locomobilom.

vs

.::.