Vidiauto Zanimljivosti INFOZONA Agresivnost se lančano prenosi s nas na druge vozače

Autor: Toni Ruić Objavljeno: 28.12.2015. 09:31

Koliko smo agresivni za volanom 

Agresivnost se lančano prenosi s nas na druge vozače

Agresivnost se lančano prenosi s nas na druge vozače

55 posto vozača priznalo je da se zbog pojedinca koji ih na cesti razljuti ili izaziva kasnije iskaljuju na nekom drugom vozaču.

Koliko smo agresivni za volanom - Agresivnost se lančano prenosi s nas na druge vozače

55 posto vozača priznalo je da se zbog pojedinca koji ih na cesti razljuti ili izaziva kasnije iskaljuju na nekom drugom vozaču.

Rezultati ispitivanja koje su proveli Londonska škola ekonomije i političkih znanosti (London School of Economics and Political Science) i Goodyear pokazali su kako agresivno ponašanje na cesti ima lančani učinak na druge vozače te se tako može izazvati lanac stresnih i opasnih situacija i prouzročiti nezgodu. Agresivna vožnja može se potaknuti i kod vozača koji inače ne spadaju u kategoriju »problematičnih« vozača. 

Smirena voznja doprinosi vecoj sigurnosti i manje stresnim situacijama na cesti.-1

Obijesna ili natjecateljska vožnja ljuti druge vozače, a oni svoju ljutnju iskaljuju na sljedećem vozaču koji im dođe ususret. Međutim, smirena vožnja doprinosi većoj sigurnosti i manje stresnim situacijama na cesti. 
Čak 55 posto vozača koji su sudjelovali u ispitivanju priznalo je da se zbog pojedinca koji ih na cesti razljuti ili izaziva kasnije iskaljuju na nekom drugom vozaču. S druge strane, 87 posto vozača slaže se da ih obazrivost drugoga vozača potiče na veću uviđavnost prema ostalima. Većina ispitanika istodobno je potvrdila da su važne i kretnje zahvale; one se nisu činile važnima manje od 10 posto upitanih. Pokazalo se da i agresija i ljubaznost za volanom mogu potaknuti lanac događaja koji stvaraju ugodniju i sigurniju okolinu ili stresnije i opasnije uvjete za vozače. 
  
Ispitivanje je pokazalo kako agresivno ponašanje na cesti i kod vozača koji inače ne spadaju u kategoriju problematičnih može izazvati opasno ponašanje.

Ovo su ponašanja koja povećavaju neobzirnost u prometu i smanjuju sigurnost: 
- ubacivanje na prometnim čvorovima 
- vožnja odmah iza drugog vozila
- nepravilno pokazivanje smjera 
- neprimjereno mijenjanje voznih trakova
"davanje lekcija"
- natjecanje s ostalim vozačima
- vikanje na sudionike u prometu
- upotreba uvredljivih kretnji prijetnje

Ovo su ponašanja kojima možemo prekinuti lančanu reakciju neobzirnoga ponašanja na cesti:
- omogućavanje vozaču da se uključi u gust promet
- zahvala na pokazanoj ljubaznosti (kontakt očima, osmijeh, pokret rukom) 
- isprika ako nekome smetamo.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. srpanj 1987.

Predstavljen Ferrari F40

Enzo Ferrari je na proslavi 40. godišnjice svoje tvrtke predstavio do tada najbrži Ferrari – model F40. Spartanski opremljen automobil je do 100 km/h ubrzavao za oko 3,5 sekundi i razvijao maksimalnu brzinu od 324 km/h.

vs

.::.