Vidiauto Automobili Oldtimeri Prije 50 godina Mazda Cosmo Sport

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 30.05.2017. 17:42

Rotacijski motor 

Prije 50 godina predstavljena Mazda Cosmo Sport

Prije 50 godina Mazda Cosmo Sport

Mazda Cosmo Sport je 1967. godine ušla povijest kao prvi automobil na svijetu pokretan motorom s dva rotora.

Rotacijski motor smješten je ispod prednjeg poklopca u elegantnom dvosjedu. Mazda Cosmo Sport, izvan Japana poznat kao 110S, proizvedena je u svega 1176 komada.

Mazda Cosmo Sport (8)

Bio je to prvi Mazdin sportski automobil, stvorivši DNK koji je nastavio živjeti u legendarnim modelima poput RX-7 i MX-5. Cosmo Sport za Mazdu ima monumentalan značaj jer je označio transformaciju iz tvrtke koja je proizvodila pretežno komercijalna vozila i male automobile u uzbudljiv i jedinstven brand kojeg karakterizira pristup stalnog izazivanja konvencionalnog, bilo da je riječ o tehnici, bilo u pogledu dizajna.

Mazda Cosmo Sport (6)
Mazda Cosmo Sport (1)

Mazdini su inženjeri savladali brojne prepreke kako bi komercijalizirali rotacijski motor, testirajući prototipove Cosma Sport stotine tisuća kilometara prije početka prodaje. Premda su deseci kompanija, uključujući većinu vodećih proizvođača automobila, preuzeli licencna prava od NSU-a kako bi razvijali novu tehnologiju njemačkog proizvođača automobila i motocikala, samo je jedna bila uspješna.

Mazda Cosmo Sport (5)

Mazda je proizvela gotovo dva milijuna vozila pogonjenih rotacijskim motorima, postigavši pritom i značajne sportske uspjehe koristeći potencijal rotacijskog motora, koji je pružao performanse usporedive s mnogo većim i težim klipnim motorima. Model RX-7 je dominirao svojom klasom u IMSA (International Motor Sport Association) utrkama tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća. No, Mazdina najveća pojedinačna pobjeda zbila se 1991. kada je Mazda 787B pogonjena 2,6-litrenim motorom s četiri rotora, koji je razvijao 710 KS, pobijedila na utrci 24 sata Le Mansa. Bila je to do danas jedina pobjeda motora bez klipova na toj iscrpljujućoj utrci izdržljivosti i prva pobjeda jedne azijske marke.

Mazda Cosmo Sport (4)

Nekad i danas, rotacijski motor u Mazdinim modelima

Volja za isprobavanjem novih stvari i stalnim pomicanjem granica postala je sinonim za Mazdu te je takav pristup stvorio MX-5, koji je zahvaljujući filozofiji Jinba-Ittai ('čovjek-i-automobil-kao-jedno') postao najpopularniji roadster u povijesti. U tom duhu osmišljena je i SKYACTIV tehnologija. Male mase i nekonvencionalni, baš poput rotacijskog motora, današnji Mazdini pogonski sklopovi, platforme, karoserije i ostale tehnologije, proizvod su inženjerskih rješenja s ciljem postizanja jedinstvene kombinacije performansi i učinkovitosti. SKYACTIV motori su, primjerice, savladali nedostatke ekstremnih kompresijskih omjera, povećavajući faktor užitka u vožnji, a istovremeno smanjujući potrošnju goriva i štetne emisije – i na taj način izdvojili Mazdu iz konkurencije.

Mazda Cosmo Sport (2)
Ključne riječi:
Cosmo Sport Mazda rotacijski motor
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 6. prosinac 1976.

12-6-1976 O'Neal postavila novi rekord

O'Neal postavila novi rekord

Na današnji dan, Kitty O'Neal je postavila novi brzinski rekord za žene. Upravljajući raketno vozilo Moticator SM1, O'Neal je u pustinji Alvard postigla brzinu od 844 km/h. Prosječna brzina joj je iznosila 825 km/h čime je postigla novi rekord za žene.

vs