Vidiauto Testovi Testirali smo... PRVI TEST: Mazda MX-5 Miata - povratak korijenima

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 11.03.2015. 13:21

Test sa sjedala nove Miate 

PRVI TEST: Mazda MX-5 Miata - povratak korijenima

PRVI TEST: Mazda MX-5 Miata - povratak korijenima

Zaista smo dugo čekali novu Mazdu Miatu, a prije početka prodaje na ljeto 2015. donosimo prvi test iz sjedala Mazde MX-5.

U Ženevi smo na sajmu isprobali kakva je nova MX-5 Miata, nakon što smo ju prethodno vidjeli na fotografijama. Usporedili smo ju s prethodnim generacijama - nova je Miata lakša, model s 1.5-litrenim benzinskim atmosferskim motorom s četiri redna cilindra (snage 131 KS) ima masu od samo 975 kilograma, tako da su Japanci zaista i održali svoje obećanje o smanjenju mase (za usporedbu, model druge generacije 1.6 sa 110 KS imao je 1040 kilograma). Za jači model ne znamo točnu masu, a snaga motora ostaje na 160 KS (u SAD-u će biti 155 KS) kao i na prethodnoj generaciji, iako se radi o novom motoru koji u Mazdi 3 daje 165 KS. Taj motor ima omjer kompresije 14:1, ali koji ne funkcionira u SAD-u u kojem imaju gorivo s manje oktana tako da to gorivo nije u mogućnosti pokretati takav motor. Kako se ne bi razvijala dva odvojena motora, za europsko i američko tržište, u Mazdi su odlučili napraviti kompromis te motoru smanjiti kompresiju, a time i snagu na 160 KS. Slabiji motor sa 131 KS je pak pojačani motor iz Mazde 3, a koji inicijalno nudi 100 KS.

Pogledajte naš video film s Mazdom MX-5 u glavnoj ulozi:

Krenimo od interijera

Iako kokpit nove Mazde MX-5 ND izgleda kao da je od mekanog materijala, dodirom smo u Ženevi na Geneva Auto Salonu ustanovili kako se radi o tvrdoj plastici s dobrim grafičkim finišem gotovo istim kao na drugoj generaciji (koja je imala mekani materijal), a dojmu pridonosi pravi crveni konac kojim je prošaran kokpit Miate u donjem dijelu.

Mazda MX-5 2016 (1)

Novinar VidiAuta isprobava novu Miatu u Ženevi

Dizajneri su se zaista potrudili oko velikog broja detalja interijera - oplata vrata s unutarnje strane u gornjem dijelu je u boji vozila (efekt kakav smo vidjeli kod nekoliko današnjih automobila kao što je Fiat 500). Zadržimo se još malo na tom dijelu unutrašnjosti - primjećuje se kako je u središnjem dijelu oplata uvučena prema vratima čime se dobilo na dodatnom prostoru za laktove vozača i suvozača. Nešto slično dizajnerski je Miata imala u prvoj i drugoj generaciji s vanjske strane vrata; bio je to takozvani Coca-Cola efekt. Lijepo je dizajnirana i unutrašnja kvaka na vratima.

Krenimo s pogledom prema komandama klima uređaja - sastoje se od tri velika kružna prekidača, što je uvijek najpraktičnije rješenje, koje nas usput podsjeća na davna vremena auto industrije. Iz daljine, kada se u vozilo gleda dok je krov spušten, ova tri prekidača izgledaju prevelika, ali kada se sjedne u vozilo tada prihvaćamo puno bolje njihov inače dobar dizajn. Ipak, imamo jedno Ali! Grafika i brojevi na prekidačima ne prate dizajn vozila tako da izgledaju kao da su s neke Mazde s više sjedala koja nije zanimljiva kupcima Miate. A Miata je do sada prodana u oko 950.000 primjeraka i to je najprodavaniji roadster na svijetu čija je prodaja ušla i u Guinnessovu knjigu rekorda. Sviđaju nam se okrugli ventilacijski otvori koji nas asociraju na stare Miate, ali su sada puno moderniji i još bolje izgledaju, iako i dalje imaju onu dozu 60-ih godina. Ne sviđa nam se središnji desni otvor koji nije okrugao.
U tom dijelu vozila nalaze se komande Mazdinog MZD Connect infotainment sustava multimedije, inače premijerno predstavljene na posljednjoj generaciji Mazde 6 (napomena: Mazda je upravo u Ženevi predstavila facelift Mazde6 i Mazde CX-5) nakon čega je prvotni samo jedan kotačić na modelu CX-5 nadopunjen logičnim gumbom za glasnoću zvuka.

Mazda MX-5 2016 (3)

Interijer je nešto umjereniji, iako nudi poveznicu i sa starim Miatama

U dijelu koji će svakog vozača Miate najviše zanimati smješteni su instrumenti okretomjer i brzinomjer. Kako i dolikuje, najveći je okretomjer, smješten (konačno!) središnje i ima range do 8000 okr/min, dok se desno nalazi nešto manji (također analogni) brzinomjer. Brzinomjer je veličinom otprilike u razini 70% veličine okretomjera. Lijevo su mjeraći tekućina u vozilu. Upravljač je lijepo dizajniran i dobro leži u rukama. I dalje očekujemo najbolji, direktni osjećaj na upravljaču u vožnji po nepreglednim zavojima.

Bacite sada pogled malo udesno, na središnje postavljeni ekran osjetljiv na dodir. Iako se radi o trenutno jednom od najboljih multimedijskih sustava s velikim brojem mogućnosti (ima i ugrađeni wireless, uz Bluetooth, što je još uvijek rijetkost u auto industriji) te ima spomenuti ekran dijagonale od 7 inča koji koristi u auto industriji vrlo rijetku kapacitivnu tehnologiju dodira (kao na današnjim pametnim telefonima tako da je ekran potrebno samo lagano dodirnuti), taj dio previše strši u novoj Miati ND. Istina, identično je postavljen kao u svim novim Mazdama, ali s obzirom da se u Miati sada sjedi još niže nego prije, to je detalj koji bismo najradije maknuli iz vidokruga. Šteta što ne postoji mogućnosti preklapanja ekrana, kao što to nudi Audi u svojim automobilima.

Pročitajte test Mazda MX-5 2.0 RC Revolution NC FL

Spomenuli smo nizak sjedeći položaj, iako je već i treća generacija Miate imala puno niži osjećaj sjedenja u odnosu na poklopac motora, ali kod ND Mazde MX-5 nam se u ovom prvom testu čini kao da smo sjedili još niže (sjedi se 20 mm niže). Istovremeno, vrh okvira vjetrobranskog stakla je visok tako da će i osobe visine i iznad 185 cm biti zaštićene od vjetra koji šiba po kosi.

Mazda MX-5 2016 (5)

Sjedala su vrlo udobna, imaju dobar bočni oslonac i izrađena su iz jednog dijela te obložena kožom. Sjedi se vrlo nisko (naravno, možete sjediti i višlje), ali tada se gubi smisao sjedenja u sportskom automobilu. Ono što nam se odmah svidjelo jeste pogled na dobro dizajniranu haubu koja se u bočnim dijelovima uzdiže prema blatobranima stvarajući pogled kakav nude pojedini modeli Porschea, ali i Nissan Juke.
Vizualno nam se svidjela grba na podu u suvozačkom dijelu jer asocira na smještaj mjenjača, ali za noge suvozača će to sigurno biti nedostatak. Jasno, ako se noge ispruže ta izbočina više ne smeta.

Niska, tanka hauba

Mazda MX-5 2016 (6)

Nova Miata podsjeća na Jaguar F-Type, ali ima siluete i BMW-a Z4

Upravo je taj detalj na haubi učinio novu Miatu posebnijom, i dok stoji i dok je u pokretu. Naravno, asocira nas na Toyotu GT86 i Subaru BRZ kao i na novi Jaguar F-Type, ali i prva Miata je oduvijek koketirala s vrlo uspješnim modelima iz tog vremena tako da su ju već tada zvali "baby Jaguar". I u ostalim dijelovima vanjskog dizajna Miata je posebna i nekako više sliči na drugu generaciju nego na treću kojoj je falilo više slobode i razigranosti. Ali, na svim Miatama je oduvijek bila bitna "stražnjica", taj je detalj uvijek bio vrlo sexy dizajniran. Sada je dodatno naglašen bočnom linijom koja nas podsjeća na BMW Z4. Straga je naglasak stavljen na dosta visok odbojnik koji dolazi gotovo do poklopca minijaturnog prtljažnika, a razlog za to je sigurnosni, saznajemo. Kao što vidite na našim fotografijama snimljenima u Ženevi, otvor prtljažnima je vrlo uzak; rekli bismo kako je jedan od najužih koje smo vidjeli, ali se time dobilo na dodatnoj čvrstoći šasije koja je time kruća pa možemo očekivati i da će kabriolet na cesti biti torzijski još bolji, iako se do sada niti jedna Miata nije uvijala niti se čulo lomljenje kao što se može čuti kod većine kabrioleta.

Prtljažnik je konstrukcijski kao na Mazdi RX-8 te na mnogim drugim sličnim današnjim roadster automobilima. Doslovce, za ponijeti samo pastu i četkicu za zube. Naravno, šalimo se, možete ponijeti nekoliko manjih torbi, ali ne i nešto veće torbe na koje smo inače navikli. Prtljažnik je kao i do sada vrlo malen, među najmanjima od svih roadstera u posljednja dva-tri desetljeća. Kad se prvi put nađete oči u oči s novom Miatom, vjerojatno nećete znati gdje se nalazi prekidač za otvaranje gepeka - uzalud ćete ga tražiti u standardnom središnjem dijelu; gumb je smješten u krajnjem desnom dijelu, iznad registarske tablice. Novost su amortizeri koji drže poklopac prtljažnika.

Mazda MX-5 2016 (2)

Prtljažnik ima uzak ulaz tako da ćete morati paziti na veličinu torbi koje nosite na putovanje

Otvaranjem haube dočekao nas je pogled na motor s četiri cilindra, uzdužno postavljen, što je predivno za vidjeti, a motor je pomaknut prema natrag tako da automobil i dalje ima idealan omjer mase 50:50, kao i nisko težište. Motor se pokreće pritiskom na gumb, a nekada se za takav detalj u Miatama stavljao gumb na poziciji prekidača za sva četiri žmigavca :)
Spomenimo i papučicu gasa koja slijedi papučice u novim Mazdama - noga naliježe cijelim stopalom, za razliku od rješenja kada se vrhovima nožnih prstiju dotiče vrh papučice.

Mazda MX-5 2016 (7)

Redni četverocilindrični atomosferski motor smješten je središnje, koliko je bilo moguće, kako bi se zadržao omjer mase 50:50

Iako su uspjeli spustiti masu za slabiji model s 1.5 motorom SkyActiv (ovo je inače prva ugradnja SkyActiv motora sa stražnjim pogonom) na ispod 1000 kilograma, kao što su Japanci i obećali prije nekoliko godina, točnije na 975 kilograma, iznenadila nas je dosta teška hauba. Naravno, nije teška kao što ju danas imaju svi automobili, ali u odnosu na prethodne Miate poklopac motora kao da je dvostruko teži. Nema šanse da ju držite samo s jednim prstom kao što smo to mogli na NB modelu koji se proizvodio od 1998. do 2005. godine. Pretpostavljamo da se radi o sigurnosnom razlogu zbog pješaka koje biste mogli više ozlijediti u slučaju da ih pokupite. Unutar prostora motora nalazi se akumulator, a sam prostor nije neispunjen jer Miata nema tako veliki motor kao što su proporcije prednjeg kraja; cijenimo i što motor nije skriven plastičnim poklopcem. Primijetili smo posudu za tekućinu kočnica koja je dizajnom ista kao na starim Miatama :)
Inače, sam poklopac motora je u središnjem dijelu vrlo nizak, kao što smo u tome uživali na prvoj i drugoj generaciji.

KODO - duša pokreta je i dalje prisutna

Vratimo se još malo na vanjski dizajn koji slijedi KODO filozofiju (Soul of Motion), konkretno na prednji dio vozila. Oduševila su nas i prednja svjetla, vrlo agresivna, tanka i upečatljiva na cesti, uz malenu LED-icu na završetcima koji joj daju odličan svjetlosni potpis (plus vertikalno postavljene LED-ice u donjem dijelu odbojnika). Na prethodnim generacijama svjetla nikada nisu bila previše agresivna, čak bismo rekli da je Miata vrlo često i bezrazložno ostavljala dojam umiljatog djeteta upravo zbog svjetala, a radilo se o vrhunskom sportašu s malo konja, za zabavu na cesti u svakom trenutku. Primijetili smo i detalj koji nas podsjeća na NB model - linija koja razdvaja haubu i prednja sjedala na isti način završava na odbojniku. Prednji kraj slijedi sve nove Mazde tako da je dosta ravno odsječen, čime se dobilo i na robusnosti.

Stražnja svjetla djelomično slijede trenutnu filozofiju prisutnu na svim redizajniranim i novim modelima - sviđa nam se okruglo svjetlo, ali dobar je i onaj dodatak koji se pruža prema bokovima karoserije. Bacite pogled i na bočne pokazivače smjera koji su decentno dizajnirani, a karoserija je u tom dijelu uvučena. Odlično! Miata sada straga ima dvostruku ispušnu cijev, za razliku od prethodne generacije s cijevima na obje strane vozila.
S obzirom da je sada Miata nešto deblja u stražnjem dijelu, naplatci od 16 cola (195/50 R16) ne izgledaju tako dobro na crvenoj boji Miate, kao na izloženoj i bijeloj boji sa 17-colnim naplatcima (205/45 R17). Ako vas zanima koliko je kotač uvučen u odnosu na blatobran, radi se o 2-3 cm, što vizualno nije previše, a ako želite da vam Miata izgleda dinamičnije onda obavezno koristite distancere. Dizajneri su napravili dobar trik - blatobran se uvlači prema unutra tako da pri pogledu s prednje strane kotači u prednjem dijelu blatobrana izlaze prema van. Spomenimo i kako felge imaju četiri šarafa. Inače, bolje nam je legla crvena boja nego bijela na kojoj Miatine obline ne dolaze tako dobro do izražaja.

Za sada nije otkrivena verzija RC (Roadster Coupe) s tvrdim krovom, a iz smještaja i dizajna mekog krova vidljiva je poveznica s krovom na prethodnoj generaciji Miate. Kad je krov spušten, izgleda identično tako da mu nedostaje nešto bolje dizajnersko spajanje stisnutog krova s okolinom (ne djeluje dovoljno napet). Za podizanje i spuštanje krova i dalje se koristi samo jedna kopča, što je najbrže rješenje - za dvije-tri sekunde krov se spušta i podiže.

Nakon što kupite ovu Miatu tek pred kraj ljeta, jer se Miata ND prvo počinje prodavati u lipnju 2015. u Japanu (proizvodnja je upravo počela u Japanu, na lokaciji Ujina Plant No.1 u Hirošimi), a zatim u jesen i u ostatku svijeta pa tako i u Hrvatskoj, nema šanse da se svaki put nakon izlaska iz vozila ne okrenete za njom.
Nova Miata je zaista posebna, djeluje agresivnije, djeluje skuplje i s ovim automobilom bez imalo srama se možete parkirati ispred poznatog kasina u centru Monte Carla, uz Jaguare, Aston Martine i mnoge druge statusne simbole. Ne, ne šalimo se, autor ovog testa je 9 godina bio vlasnik Mazde MX-5 tako da ovaj automobil jako dobro poznaje u dušu.

Mazda MX-5 2016 (4)

Isprobali smo crvenu i bijelu Miatu. Koja vam se više sviđa?

Kakve su vozne karakteristike za sada nismo isprobali (model s 1.5 motorom ima maksimalnu brzinu 203 km/h, ubrzava do stotke za 8,3 sekunde), ali vjerujemo kako će za današnje pojmove snage benzinski atmosferski motori 1.5 (131 KS) te 2.0 sa 160 KS biti i dalje zabavni od prvog do posljednjeg okretaja motora jer upravo je to najzabavniji dio života svakog vlasnika Miate. Mazda će u kabrio-dvosjedu zadržati filozofiju Jinba Ittai (jedinstvo konja i jahača) poznatu još od 1989. godine kada je predstavljena prva Miata. treba vam još samo vjetar u kosi. Što se tiče cijena, očekujemo da će nova Miata biti povoljnija od prethodne koja je visoku cijenu imala zbog starijih generacija motora, uz vrlo visok CO2 koji itekako utječe na konačnu cijenu vozila.

Za kraj prvog testa ponavljamo pravilo koje vrijedi za sve vozače MX-5-ice: kupite li novu Miatu, obavezno svim drugim Miata vozačima morate mahnuti; ne napravite li to bit ćete javno opomenuti na nekom od Miata foruma. Sa zadovoljstvom ćemo na ljeto testirati novu Miatu, a do tada uživajte u našim fotografijama i video filmu.

©VidiAuto.com, 03/2015.

Pocetak proizvodnje-mx-5

Početak proizvodnje nove MX-5 u Hirošimi

Ključne riječi:
2016 Mazda Miata MX-5 ND test Ženeva Motor Show
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.