Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 14.11.2014. 06:57

Wankel odlazi u povijest 

Mazda RX-8 – bez nasljednika

Mazda RX-8 – bez nasljednika

Mazda je posljednjih 36 godina bila jedini proizvođač koji je uporno gurao motore Wankelovog principa rada u modelima RX-7 i RX-8. No, nasljednika 8-ice neće biti, objavili su u Mazdi. Barem za neko vrijeme. Time je japanski proizvođač dao naslutiti kako takav motor ipak nije primjeren modernim ekološkim vremenima.

Kada je 2003. Mazda predstavila sportski četverosjed RX8 trebala je uslijediti revolucija. Sportski automobil koji ima dovoljno mjesta za četiri osobe te Wankel motor koji iz svega 1300 kubičnih centimetara razvija 192 i 230 konjskih snaga na svjetskom tržištu nije imao konkurenciju. Iako su svi ostali proizvođači još davnih dana završili s epizodom zvanom rotacijski motori, u Mazdi su smatrali da imaju asa u rukavu. I imali su, no nakratko. Motori kod RX8 omogućavali su razvlačenje do čak 9.000 okretaja, poput motocikla te fantastična ubrzanja od 7,2 odnosno 6,4 sekundi.

Mazda-RX8-042

Rotacijski motori Wankel tipa imaju klip koji se okreće i oko kojega se nalazi kućište trokutastog oblika. Unutar stjenke kućišta tri su radna prostora, te jedna ili dvije svjećice i po jedan usisni i ispušni otvor koje jedan za drugim otvara rotor koji se okreće. Tako se u svakom radnom prostoru pri svakom okretu rotora zbiva četverotaktni proces koji odgovara četverotaktnom procesu običnog klipnog motora: usis, kompresija, rad i ispuh. Wankel motor ima malu zapreminu, ali veliku snagu te je sposoban razviti i do 17.000 okretaja u minuti.

U Mazdi su se ipak ograničili na 9.000 okretaja, no ni to nije bilo dovoljno za dugovječnost. Naime, vrlo brzo se uvidjelo da RX-8 teško može prijeći i 100.000 kilometara. Generalna repatura je izrazito komplicirana i neisplativa pa je jednostavnija opcija ugradnja drugog motora. No gledano čisto s logičke strane teško je bilo kupcima se pomiriti da kupuju superautomobil za svaki dan koji ne može dugo trajati. Osim male izdržljivosti drugi uteg 8-ice jest izrazito visoka potrošnja od 14 do 18 litara te za današnje pojmove enormna potrošnja ulja od gotovo jedne litre svakih 1.000 kilometara.

Navedene brojke u ova ekološki osviještena vremena jednostavno ne spadaju. Zato se Mazda okreće Skyactiv motorima koji su se već dokazali kao potentni i ekonomični. Japanski proizvođač je time dokazao da se može i bez turba.

Ključne riječi:
Mazda RX8 Wankel
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. srpanj 1987.

Predstavljen Ferrari F40

Enzo Ferrari je na proslavi 40. godišnjice svoje tvrtke predstavio do tada najbrži Ferrari – model F40. Spartanski opremljen automobil je do 100 km/h ubrzavao za oko 3,5 sekundi i razvijao maksimalnu brzinu od 324 km/h.

vs

.::.