Vidiauto Automobili Predstavljamo Genijalac bez vozačke dozvole

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 10.11.2013. 11:49

Felix Wankel (1902-1988) 

Genijalac bez vozačke dozvole

Genijalac bez vozačke dozvole

Rotacijski Wankelov motor predstavljao je veliki patent njemačkog inženjera Felix Wankela koji je trebao auto industriju odvesti u posve novom pravcu, no nedovoljna usavršenost proizvoda pokopala ga je i prije nego što je imao šansu ugroziti motore s Otto principom rada. 

Njemački inženjer Felix Wankel je tijekom II. svjetskog rata za njemačku vojsku razvijao dijelove za torpeda i zrakoplove. Također sudjelovao je u razvoju dijelova motora za čuvene proizvođače poput Daimler-Benza i BMW-a. Nakon završetka rata pod okriljem tvrtke NSU radio je na ideji benzinskog motora koji će raditi na rotacijskom principu posve drugačijem od Otto principa. Godine 1957. patentirao je prvi rotacijski motor sa 21 konjskom snagom. Službena prezentacija novog motora upriličena je 1960. godine u u Minhenu, a premijera novog motora toliko je impresionirala inženjere diljem svijeta da su gotovo svi vodeći proizvođači motora poput Nissana, Mazde, Alfa Romeo, Roll Roycea, MAN-a, Yanmara, Citroena, Suzukija i mnogih drugih otkupili patent.

U čemu je tajna? Četverotaktni rotacijski motor s unutrašnjim izgaranjem u bloku motora ima klip koji se okreće i oko kojega se nalazi kućište trokutastog oblika. Unutar stijenke kućišta tri su radna prostora, te jedna ili dvije svjećice, i po jedan usisni i ispušni otvor, koje jedan za drugim otvara rotor koji se okreće. Tako se u svakom radnom prostoru pri svakom okretu rotora zbiva četverotaktni proces koji odgovara četverotaktnom procesu običnog klipnog motora: usis, kompresija, rad i ispuh. Wankel motor ima malu zapreminu, ali veliku snagu, te je sposoban razviti i do 17.000 okretaja u minuti.

DrehkolbenmotorDKM54

Prvi Wankel motor ugrađen je u prerađeni NSU Spider 1961. godine, a 1963. je ušao u serijsku proizvodnju. Motocikli Norton Commander, MZ 175 i 250, Yamaha RZ201 te automobili Citroen GS Birotor neki su od prvih prijevoznih sredstava opremljenih rotacijksim motorom. Godina 1967. bila je presudna za tvrtku NSU i Felixa Wankela. Naime tada je predstavljen revolucionarni automobil NSU RO80. Sportska limuzina srednje klase otpora zraka samo 0,35, sve četiri disk kočnice, neovisnim ovjesom te Wankel motorom snage čak 115 konja pri 5.500 okretaja u minuti. NSU je u početku zaprimio mnogo narudžbi za ovaj automobil, no problemi su započeli već u garantnim rokovima. Enorma potrošnja goriva od preko 15 litara, ulja od preko litre na 1000 kilometara, te konstrukcijske greške koje su mnoge automobile i prije prijeđenih 50.000 kilometara doveli do generalnog popravka uništili su snove Felixa Wankela, te uzrokovali propast tvrtke NSU. Felix Wankel smatra se jednim od najvećih auto inženjera svih vremena, a vjerovali ili ne nikada nije položio vozački ispit! Eto, i to je moguće!

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.