Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Zračni jastuci za putnike na stražnjem sjedalu

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 13.12.2014. 16:18

Doprinos sigurnosti 

Zračni jastuci za putnike na stražnjem sjedalu

Zračni jastuci za putnike na stražnjem sjedalu

Ford Mustang je tijekom 2014. godine kao prvi uveo zračni jastuk za koljena suvozača, a čini se da je tek sada pokrenuta prava lavina dodatnih zračnih jastuka. Tako bi već do 2017.godine i putnici na stražnjim sjedalima trebali biti sigurniji u prometu zahvaljujući anđelima čuvarima- stražnjim zračnim jastucima koji iskaču iz prednjih sjedala.

Već godinama proizvođači rade na posve novoj generaciji stražnjih zračnih jastuka koji bi trebali spriječiti udar glave o stražnji dio naslona prednjih sjedala te smanjiti opasno zatezanje pojasa ugradnjom zatezača programiranog otpuštanja. Tvrtka TRW Automotive Holdings Corporation razvija sustav jastuka koji iskaču iz naslona prednjih sjedala. Ovakva koncepcija omogućava bolji prihvat tijela u naletu, samim time i mekšu amortizaciju. Mana je što se mijenja razmak između stražnjeg naslona i putnika na stražnjim sjedalima, ovisno o uzdužnom položaju sjedala te kutu nagibu naslona.

162138

Najveći problem predstavlja optimalni nagib,stoga stručnjaci iz TWR-a razvijaju sustav promjenjive brzine i tlaka napuhivanja na temelju ta dva parametra, koja se prate senzorima. Iako je sustav još u razvoju prema predviđanjima već 2017.godine će se nuditi u atomobilima kao doplata, a do 2022. godine bi se trebali serijski ugrađivati u sve automobile proizvedene u EU. Usporedo s razvojem novih zračnih jastuka, svi proizvođači razvijaju i razne sustava samostalnog kočenja automobila, te posve autonomne vožnje bez utjecaja vozača. Naime, konačni cilj proizvođača je promet bez nezgoda i stradalih. Teško je predvidjeti kada bi trebalo doći do drastičnog smanjenja nezgoda, no tek negdje oko 2030.godine mogu se očekivati prvi rezultati. Do tada će mnogi automobili biti opremljeni sa sustavima izbjegavanja sudara i preko 12 zračnih jastuka.

suzuki_kizashi_air_bags
Ključne riječi:
air bag Ford Mustang Shelby GT500 TRW
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.