Vidiauto Novosti Najave TracKey– dva ključa, dva temperamenta

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 26.11.2014. 21:58

Ford Mustang 2015 

TracKey– dva ključa, dva temperamenta

TracKey– dva ključa, dva temperamenta

Uz pomoć dodatnog TracKey ključa Mustang se iz sirovog muscle automobila pretvara u pravu trkaću jurilicu sposobnu takmičiti se i na stazi. Ova opcija dostupna je sa nasjnažnijim Shelby i Boss modelima. Tako su ove jurilice sposobne iz salona izaći na trkaću stazu. 

Tijekom razvoja novog Ford Mustanga, Racing odjel američkog proizvođača nastojao je proizvesti automobil kojega nije dosadno voziti sedam dana u tjednu. Prema tvrdnjama razvojnog odjela preko tjedna se njime može ići na posao i u kupovinu, a vikendom se na pravoj pravcatoj trkaćoj pisti može uživati u adrenalinskim ubrzanjima u kontroliranim uvjetima. Mustang se nudi s četiri motora. Zapreminom najmanji je četiricilindraš 2.3 EcoBoost. Turbak snage čak 309 konjskih snaga i najvećeg okretnog momenta od čak 407 Nm. No, usprkos brojkama pravim ljubiteljima muscle automobila to je nedostatno. No, ovaj motor je ionako razvijen prvenstveno za Europu. Drugi u ponudi je 3.7 V6 snage 305 konja. Na vrhu se nalaze V8 5.0 snage 426 konja te 529 Nm najvećeg okretnog momenta. Za GT350 je razvijen posve novi V8 5.2 koji uz pomoć kompresora razvija točno 500 konjskih i 600 Nm okretnog momenta.

2012-Ford-Mustang-Boss-302-TracKey-Engine-Enabled

Upravo u GT350 debitira nova generacija TracKey crvenog ključa. Naime, Mustang se izvorno starta s plavim ključem koji oslobađa samo dio tvorničkih postavki. Crveni TracKey koji se kupuje opcijski nudi još više zabave. Startanje crvenim ključem oslobađa posve drugačije postavke rada motora, ovjesa, kočnica, odaziva na gas. Prema riječima razvojnog odjela TracKey namijenjen je onim danima kada bi vlasnici željeli osjetiti čari vožnje pravom trkaćom pistom. Kako uopće funkcionira TracKey? Ključ u sebi ima drugi kod te umetanjem u kontakt bravu centralina motora prepoznaje kod i aktivira dodatne postavke rada pojedinih parametara. Tako odaziv na gas postaje brži, kočnice snažnije grizu, ESP postavke se mijenjaju, ovjes tj. amortizeri postaju krući te sveukupno motor dobiva oko 8 konjskih snaga. Iako se u TracKey modu može voziti i svaki dan ipak je automobil pretežak i predinamičan da bi se stalno vozio na taj način. Ovo je samo za one rijetke dane u mjesecu.

Mustang50thEdition_37_HR1

Novi Mustang postaje i prvi automobil sa zračni jastukom za noge suvozača. Radi se o zračnom jastuku smještenom unutar suvozačkog pretinca izrađenog iz plastičnih kompozita. Time Mustang 2015. postaje jedan od tehnološki najsofisticiranijih američkih automobila.

Ključne riječi:
ESP Ford Mustang
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.