Vidiauto Automobili Predstavljamo Ne bode! Isprobali smo novi Citroen C4 Cactus

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 02.10.2014. 22:09

Citroen 4 Cactus 

Ne bode! Isprobali smo novi Citroen C4 Cactus

Ne bode! Isprobali smo novi Citroen C4 Cactus

U desetljećima dugoj povijesti Citroen je uvijek znao iznenaditi s modelima – sjećamo se Spačeka, DS-a... Sad je to C4 Cactus.

Citroen je uspio iznenaditi s konceptom Cactus, a još je jednom iznenadio i s finalnom verzijom Cactusa jer mu nije oduzeo zanimljive detalje, pomalo šokantan izgled, ali je postignuta i funkcionalnost. Prvo što vam na Citroenu C4 Cactus upada u oči svakako su Airbumpovi. Zaštita karoserije na vratima te na prednjem i stražnjem odbojniku ima dvostruku ulogu: sačuvati vaš automobil od vrata drugih automobila na parkiralištu, ali i spriječiti oštećenja odbojnika do kojih vrlo često dolazi u gradskom prometu, bilo u pokretu ili stajanju. Airbumpovi na vratima su mekaniji, dodirnuli smo ih više puta iz znatiželje, a vjerujemo da ćete i vi to prvo napraviti kada ugledate uživo Cactus. Airbumpovi na prednjem i stražnjem odbojniku su pak tvrđi i zamišljeni da spase vaš automobil od susjeda koji ne zna dobro odmjeriti udaljenost pa sa svojim automobilom ide do kud ide.

Ulaskom u vozilo primjećuje se nekoliko novih detalja – sve je digitalno, nema analognih instrumenata, a mi smo isprobali robotizirani mjenjač u modelu s e-HDi 92 motorom koji ima samo tri velike tipke. Tipke su nešto niže postavljene pa zahtijevaju malo naginjanje prema naprijed, a u njihovoj neposrednoj blizini se nalazi i avionska ručica koja ne služi da se vinete u visine nego se radi o ručnoj parking kočnici. Moramo priznati, bio je poseban osjećaj primiti ju u ruku. Robotizirani mjenjač zahtijeva poznavanje vozila i rada motora kako biste što omogućili vozilu da što ugodnije promijeni sam stupnjeve prijenosa, a na upravljaču se nalaze i poluge putem kojih smo i sami mogli utjecati na stupanj prijenosa. Nedostajao nam je ipak okretomjer, kako bismo što precizinije omogućili izmjene stupnjeva prijenosa.

Citroen C4 Cactus dolazi s inovacijom koja je omogućila veliki prostor ispred suvozača tako da se na poziciji na kojoj bi inače očekivali suvozački zračni jastuk nalazi veliki pretinac za manje i veće sitnice. A gdje je nestao zračni jastuk? Pogledajte malo više – iznad suvozačeve glave. Smješten je u krov.

Citroen će vas u unutrašnjosti oduševiti s detaljima kao što su ručke za vrata kakve sigurno nismo već dugo vidjeli u automobilima. Mnogi od vas koji čitate naše prve dojmove vjerojatno takve ručke niste nikada niti vidjeli u automobilima.

Bude li vašoj suvozačici hladno i želi vam se približiti, samo podignite središnji naslon za ruku i imat ćete naprijed sofu za sjedenje, bez prepreke tako da možete sjediti jedno uz drugo. Prostora u Cactusu ima i na stražnjoj klupi koja nije djeljiva, a isto tako stražnja stakla nemaju mogućnost spuštanja nego samo mogu biti u leptir položaju. Nedjeljiva stražnja klupa, nedostatak podizača stakala samo su neki od detalja koji su namjerno izbačeni iz vozila kako bi se smanjila masa vozila. Naime, u odnosu na standardnu verziju Citroena C4, Cactus je lakši za oko 200 kilograma.

Spomenuli smo kako je u vozilu sve digitalno. Točno tako, sve se kontrolira preko 7-inčnog ekrana osjetljivog na dodir, a uz Mirror funkciju moguće je ekran svojeg pametnog telefona, povezanog preko USB-a na infotainment sustav, prenijeti na ekran Cactusa. I imati navigaciju, svoju glazbu, gledati fotografije itd. Sad ste sigurno pomislili kako ćete tijekom stajanja (ili pak u vožnji) moći na većem ekranu pratiti statuse na Facebooku ili pak Twittati? Ništa od toga, jer su te funkcije za sada onemogućene.

Početna cijena za Citroen C4 Cactus je 101.900 kuna (za benzinski PureTech motor snage 82 KS), dok je početna cijena za dizelski e-HDI 92 122.958 kuna.
Na VidiAuto portalu uskoro ćemo testirati Citroen C4 Cactus pa ćemo vam prenijeti još više dojmova.

Citroen C4 Cactus official
Ključne riječi:
C4 Cactus Citroën e-HDi
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.