Vidiauto Automobili Automoto sportovi Svi električni Formula E bolidi imat će Williamsova bateriju

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 10.09.2014. 09:24

FIA Formula E 

Svi električni Formula E bolidi imat će Williamsova bateriju

Svi električni Formula E bolidi imat će Williamsova bateriju

Pravila Formule E nalažu da svi bolidi moraju imati istu bateriju. Isto tako, i gume moraju biti iste.

Prva utrka Formule E starta u Pekingu ove subote 13.09.2014. Tom utrkom započet će prva sezona utrka električnih Formula, odnosno FIA Formula E natjecanja u kojem će deset timova i 20 vozača tijekom deset utrka na stazama širom svijeta nastojati osvojiti trofej prvog povijesnog pobjednika u utrkama "bezoktanskih jurilica".

Utrke Formule E su (za razliku od Formula 1 natjecanja) zamišljene tako da čim više istaknu sposobnosti vozača, pa će, između ostaloga, svi timovi morati koristiti iste Michelinove gume, a svi bolidi iste baterije koje osigurava tvrtka Williams Advanced Engineering, sa službenog portala Formule E prenosi Vidi.hr. Valja navesti da je isti Williamsov tim koji proizvodi ovu bateriju svojevremeno izradio KERS (Kinetic Energy Recovery System), odnosno baterijski sustav za prikupljanje i spremanje kinetičke energije dobivene kočenjem, koji se 2009. našao u Williamsovim F1 bolidima.

Na službenim stranicama Formula E natjecanja, direktor Williams Advanced Engineeringa Craig Wilson otkrio je ponešto detalja o baterijskom paketu koji će biti na raspolaganju vozačima.

williams_carousel-1_

Wilson kaže kako je osim KERS-a, njihov tim stekao iskustvo u izradi baterija i pri izradi hibridnog superautomobila Jaguara koji je osvajao utrke LeMansa.

Baterijski paket koji će se naći u Formulama E zadovoljava propozicije FIA-e, koje propisuju da je limit mase ćelija 200 kg, voltaže od 1.000 V, vršne snage od 200 kW te maksimalne iskoristive energije od 28 kWh.

Pored toga, baterija je dizajnirana da ju može koristiti svaki tim koji se natječe u utrkama bez obzira na dizajn bolida te mora biti u stanju izdržati čitavu sezonu bez gubitka performansi.

Wilson navodi kako se u srcu baterije nalazi njihov sustav za upravljanje temperaturom, o kojem ponajviše ovise performanse svih bolida na natjecanju, a posebna briga je vođena i oko zadovoljavanja sigurnosnih mjera. Stoga je njihova baterija prošla rigorozne FIA-ine crash testove te zadovoljila čak i UN 38.3 propis za sigurni zračni transport litijum-ionskih baterija.

overview_

Na kraju Wilson dodaje da su ove baterije vrlo unikatan i napredan proizvod koji će se na utrkama Formule E testirati do krajnjih granica izdržljivosti, a njihova tehnologija napredne pohrane, brzine punjenja i trajnosti će poslužiti kao poligon za testiranje sustava koji će se jednog dana naći u cestovnim električnim automobilima.

Inače jedan od kurioziteta Formule E je i što se među vozačima nalaze i dvije žene, Michela Cerruti i Katherina Legge, a od poznatih imena s backgroundom iz Formule 1 tu su Nelson Piquet (junior), Sebastien Buemi, Nick Heidfeld, Bruno Senna, Nicholas Prost, Jarno Trulli i Jaime Alguersuari.

Za sada nam jedino nije poznato hoće li koja hrvatska nacionalna televizija prenositi utrke Formule E.

Ključne riječi:
baterija FIA Formula E KERS utrka
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 18. srpanj 1948.

Prva pobjeda najvećeg

Najveći vozač u povijesti Formule 1 Juan Manuel Fangio nastupio je u svojoj prvoj utrci te završio kao 12. Iako je tada imao već 27 godina Fangio je do kraja karijere (1957.) nanizao pet naslova svjetskog prvaka.

vs

.::.