Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Appleov CarPlay u Ferrariju, Audiju, Fiatu, Mazdi...

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 03.07.2014. 11:04

Apple 

Appleov CarPlay u Ferrariju, Audiju, Fiatu, Mazdi...

Appleov CarPlay u Ferrariju, Audiju, Fiatu, Mazdi...

Borba mobilnih platformi nastavlja se i u automobilima - Appleov CarPlay stiže u sve više automobilskih marki.

Listu proizvođača automobila koji će na multimedijskim sustavima koristiti Appleov CarPlay sustav sada čini devet novih proizvođača: Abarth, Alfa Romeo, Audi, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Mazda i Ram. Svi će oni na dolazećim modelima automobila koristiti sučelje poznato s Appleovih iPhone uređaja, a ukupan broj tvrtki koje su potvrdile ugradnju CarPlaya je 31. Među njima su Toyota, Suzuki, Subaru, Peugeot, Opel, Nissan, Mitsubishi, Kia, Jaguar, Ford, Citroen, BMW, Alfa Romeo.

CarPlay s iPhonea na ekran automobila donosi punokrvnu Apple Maps navigaciju, pozivanje, slanje i primanje poruka, slušanje glazbe, s tim da se fokus vozača i dalje mora biti usmjeren na cestu. Dovoljno je samo spojiti svoj iPhone na sustav, a kontrola je moguća glasovnim komandama uz pomoć virtualnog pomoćnika Siri (dovoljno će biti dotaknuti gumb na upravljaču vozila) te dodirom po dodirniku (ekranu osjetljivom na dodir). Naravno, bit će moguće koristiti se i gumbima automobilima.

Apple CarPlay (2)

Vozite se svojim automobilom te dobijete novu poruku - Siri će vam pročitati tekst poruke, a moći ćete i odgovoriti na poruku glasom, bez da dodirujete svoj iPhone. Svu glazbu s vašeg iPhonea moći ćete slušati putem zvučnika u automobilu, a nudi se i mogućnost iTunes Radija. Opet će vam Siri pomoći tijekom vožnje jer će biti dovoljno glasovno potražiti omiljenu pjesmu, bez skidanja pogleda na cestu.

Već tijekom 2014. godine CarPlay stiže u automobile marki Ferrari, Honda, Hyundai, Mercedes-Benz i Volvo. Inače, Volvo je prihvatio i Googleovu platformu Android Auto, a prvi Volvo bit će XC90 već na ovogodišnjem Pariškom auto salonu u jesen.

Apple CarPlay (1)
Apple CarPlay (3)
Apple CarPlay (4)
Apple CarPlay (5)
Apple CarPlay (6)
Ključne riječi:
Apple CarPlay iPhone iTunes
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.