Vidiauto Automobili Predstavljamo Nakon 9 godina stiže potpuno nova Mazda MX-5

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 04.09.2014. 04:24

Legenda se nastavlja 

Nakon 9 godina stiže potpuno nova Mazda MX-5

Nakon 9 godina stiže potpuno nova Mazda MX-5

Mazda je u Barceloni predstavila četvrtu generaciju svojeg kultnog cabrio roadstera MX-5. Agresivniji je dizajn, automobil je lakši za oko 100 kg.

Početkom 2014. godine Mazda je prvo otkrila šasiju nove MX-5, dajući naznaku u kojem bi smjeru mogao krenuti i dizajn. U međuvremenu, po Internetu su se pojavljivali mnogi renderi proizašli iz dizajna aktualne Mazde 3, ali se na kraju ispostavilo kako niti jedan nije bio točan. Konačno, Mazda je noćas u 3 sata ujutro u Barceloni i u još dva mjesta u Japanu i SAD-u predstavila konačni dizajn nove Miate. Vjerujemo kako mnogi zaljubljenici nisu htjeli propustiti taj trenutak te nisu niti spavali kako bi što prije vidjeli roadster koji je prodan u gotovo milijun komada tijekom 25 godina proizvodnje triju generacija i nekoliko redizajna (947.000 primjeraka je prodano). Prodaja novog modela počinje tijekom 2015. godine.

Pri dizajniranju Mazda je koristila svoju filozofiju Kodo, duša pokreta. To se i očituje u dizajnu koji je agresivniji nego kod prethodnih generacija, poklopac motora je nisko postavljen (što je bila jedna od većih zamjerki dizajnu sada već stare MX-5 NC), a s boka je Miata i dalje fluidno dizajnirana. Ipak, u dizajnu se osjeća moderna linija i Miata se svojim korijenima vraća kroz masu vozila koja je na razini druge generacije, to jest oko 1050 kilograma. Iako nije službeno obznanjeno, automobil će biti 10-ak cm kraci, oko 2 cm niži te oko centimetar širi. Sve će ovo utjecati na zasigurno dobru vožnju s vjetrom u kosi.

SkyActiv je oduševio svakoga tko je ovu tehnologiju koja povezuje motor, mjenjač, podvozje i karoseriju isprobao na Mazdama 3, 6 i CX-5. Bilo da se radi o atmosferskim benzinskim ili turbodizelskim motorima. Bit će ovo prva izvedba SkyActiv podvozja sa stražnjim pogonom. Mazda se nije odlučila na downsize obujma motora tako da njezini novi motori imaju fantastičan omjer kompresije, dobar moment i nisku potrošnju goriva. Istovremeno, novi motori, koji još nisu službeno predstavljeni za MX-5, a trebali bi biti uskoro ili najkasnije na skorom Paris Motor Showu kroz nekoliko tjedana, trebali bi biti 1.5-litreni snage oko 120 KS i 2.0 snage oko 165 KS.

Time će Miata biti zanimljivija kupcima koji traže povoljan, a ne preskup roadster za zabavu u slobodno vrijeme. Podsjetimo se, početna cijena Mazde MX-5 iz 2001. godine bila je oko 150.000 kn (ne računajući još povoljniju ponudu iz tog vremena po cijeni od oko 15.000 eura), dok je kasnije cijena za treću generaciju startala na 170.000 kn. Uvođenjem dodatnih nameta na automobile s visokim CO2 prije godinu dana Miata je znatno poskupjela - model s 2.0 motorom snage 160 KS poskupio je s 250.000 na gotovo 300.000 kuna. To sigurno nitko nije spreman platiti, bez obzira na ljubav koju mnogi gaje prema ovom u vožnji izrazito zabavnom roadsteru sa stražnjim pogonom i redno postavljenim 4-cilindričnim motorom i fantastičnim omjerom mase 50:50. Sigurno ste već 100 puta čuli za japanski izraz Jinba Ittaj odnosno jedinstvo čovjeka i konja.

Dakle, nova Mazda MX-5 je ponovo na putu povratka staroj slavi koju je započela davne 1989. godine. I u Hrvatskoj je Miata vrlo popularan kabriolet koji okuplja nekoliko desetaka vlasnika okupljenih u klubu Miata, a tu su i mnogobrojni bivši vlasnici koji su ovaj automobil najčešće prodali u trenucima kada je došla prinova u obitelji.

Uskoro ćete moći uživati i u vožnji, čim u sljedećoj godini krene prodaja i dok budu formirane cijene koje će sigurno biti niže nego kod prethodne generacije. Živio roadster - inače, pod tim motom je automobil predstavljen javnosti.

Ključne riječi:
Kabriolet Mazda Miata MX-5 roadster svjetska premijera
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. travanj 1995.

4-24-1995 Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1 proizvedena je na današnji dan 1995. godine. Od 1990. do 1995. godine, proizvedeno je 6939 primjeraka Corvette ZR-1. GM-ova namjera je bila stvoriti ultimativni sportski automobil u pogledu cijene i performansi.

vs

.::.