Vidiauto Novosti Najave Nova Opel Corsa E stiže krajem godine

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 09.07.2014. 16:06

Opel 

Nova Opel Corsa E stiže krajem godine

Nova Opel Corsa E stiže krajem godine

Opel je službeno predstavio novu Corsu pete generacije u trovratnoj i peterovratnoj verziji.

Nova Opel Corsa E (E je oznaka za petu generaciju, nakon oznaka A, B, C i D) ima novo podvozje, nove motore i tehnologiju prijenosa. Centar mase niži je za 5 mm čime se dobilo na stabilnosti u zavojima, krući je podokvir, nova je geometrija prednjeg ovjesa s novim prednjim zglobom, uz novougođeni stražnji ovjes.

Ispod haube novi je 1,0-litreni trocilindrični Ecotec turbo benzinski motor s izravnim ubrizgavanjem (Direct Injection Turbo) izrađen od aluminija i uparen sa šesterostupanjskim ručnim mjenjačem, a istovremeno to je jedini trocilindrični motor iz masovne proizvodnje s balansnom osovinom što doprinosi nisku razinu buke i vibracija. Usklađen je sa standardnom Euro 6, dostupan je u dvije verzije snage - 90 i 115 KS, uz okretni moment od 170 Nm pri 1800 o/min. Tu je i Start/stop tehnologija.

Opel Corsa E 2014 (2)

Drugi motor će biti 1,4-litarski turbo benzinski sa 100 KS i 200 Nm okretnog momenta, a druga dva benzinska motora su atmosferci obujma 1,2 i 1,4 litre. Dizelsku ponudu čini 1,3-litreni u izvedbi sa 75 i 95 KS.

Ovi sustavi su po prvi put dostupni s Corsom: biksenonska prednja svjetla s osvjetljivanjem zavoja, upozorenje na vozilo u mrtvom kutu te prednja kamera Opel Eye sa značajkama prepoznavanja prometnih znakova, upozorenja u slučaju napuštanja prometne trake, pomoći pri upotrebi dugih svjetala, pokazatelj udaljenosti od vozila ispred te upozorenje u slučaju sudara s vozilom ispred.

Uživo će se nova Corsa moći vidjeti na Pariškom sajmu automobila - Mondial de l’Automobile 2014 od 4. do 19. listopada 2014. U prodaju pak stiže krajem godine.

Opel Corsa E 2014 (1)
Opel Corsa E 2014 (4)

U prednjem dijelu prisutan je motiv oštrice s istaknutom rešetkom i oštro oblikovanim prednjim svjetlima s LED svjetlima za dnevnu vožnju. Straga su naglašene vodoravne linije koje proširuju automobil.
Osim novog dizajna, nova Corsa ima i posve novu unutrašnjost s tehnologijom IntelliLink za povezivanje sa 7-inčnim ekranom osjetljivim na dodir. Sučelje je kompatibilno s Appleovim i Googleovim Android operativnim sustavima. Dostupno je i nekoliko aplikacija, BringGo za navigaciju te Stitcher i TuneIn za slušanje internetskog radija i podcasta. FlexDock je praktična stanica za odlaganje i punjenje pametnih telefona.

Opel Corsa E 2014 (5)
Opel Corsa E 2014 (6)

Povijest Opel Corse

Corsa se proizvodi već 32 godine i do sada je prodano skoro 12 milijuna Corsi, a aktualna četvrta generacija prodana je u 2,8 milijuna primjeraka. Corsa A je inače zamijenila Kadett (inače, predstavljen davne 1936. godine) s dužinom od 3,62 metra i proizvodila se od 1982. do 1993. godine. Corsa B nastavlja do 2000. godine, a zatim do 2006. godine slijedi Corsa C. Aktualna, četvrta generacija D traje od 2006. do 2014. godine.

Ključne riječi:
Corsa Ecotec Opel
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.