Vidiauto Zanimljivosti Izvještaji s autosajmova Tokyo Motor Show 2013 izvještaj

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 21.11.2013. 11:41

Sajam 

Tokyo Motor Show 2013 premijere (izvještaj sa sajma)

Tokyo Motor Show 2013 izvještaj

Na 43. Tokyo Motor Show 2013 novitete predstavlja 180 brandova, a prisutno je svih 14 japanskih proizvođača automobila. Bit će predstavljeno čak 76 svjetskih premijera.

Nissan GT-R Nismo
Nissan GT-R Nismo (1)
Nissan GT-R Nismo (2)

Svjetska premijera - Nissan GT-R Nismo ima okruglih 600 KS, a napredna aerodinamika proizvodi dodatnih 100 kg potisne sile pri brzini od 300 km/h za iznimno prianjanje uz cestu. Strašno! Nissan GT-R Nismo orijentiran je na utrke i donosi „tvornički podešenu” dinamiku superautomobila s poboljšanom aerodinamikom i izrazito preciznim upravljanjem. U Nissanu su iskoristili desetljeća iskustva u utrkama koje je prikupio Nismo, specijalist ovog branda za motorsportove, kako bi razvili vrhunski Nissan GT-R. 3,8-litreni V6 VR38DETT motor ima 652 Nm okretnog momenta. Novi turbopunjači visokog protoka i velikog kapaciteta poboljšavaju dotok zraka (koriste se u GT3 utrkama), a optimirana individualna kontrola paljenja za svaki cilindar te dorađena crpka za gorivo poboljšavaju izgaranje. Nismo je razvio aeropaket koji poboljšava prianjanje uz cestu, smanjuje štetan učinak otpora zraka, a istodobno daje automobilu opasan i snažan izgled. Prednji odbojnik, krilce ispod poklopca motora i karbonski stražnji spojler povećavaju aerodinamički potisak, snižavajući težište.
Nissan GT-R Nismo bit će dostupan u Japanu krajem veljače 2014., a u SAD-u i Europi kasnije u 2014.

Lexus RC 300h
Lexus RC 300h (1)
Lexus RC 300h (2)

Radi se o hibridu s 2,5-litrenim benzinskim motorom, u coupe liniji karoserije. Automobil je vrlo nizak - 1395 mm, a istovremeno širina je 1840 mm. Međuosovinski razmak iznosi 2730 mm. Zanimljivo je da se u unutrašnjosti koristi osvjetljenje odozdol prema gore te se tako pokriva cijela unutrašnjost. Tu su i drvene obloge koje naglašavaju ekskluzivnost. Vozačev dio podijeljen je na operativnu i display zonu. Ekran od 7 inča je s navigacijskim sustavom, a Lexus Remote Touch Interface se po prvi put predstavlja. Spomenimo i sjedala koja su izrađena korištenjem integrirane pjene koja se inače koristi pri oblikovanju trkaćih sjedala kako bi se osigurala optimalna udobnost i potpora za tijelo putnika.

Mazda3 SkyActiv-CNG
Mazda3 SkyActiv-CNG (1)
Mazda3 SkyActiv-CNG (2)

Mazda na Tokyo Motor Show 2013. predstavlja model Mazda3 SkyActiv-CNG, kao i sve motore koje planira ugrađivati u svoj novi model. Najavljuje se i hibridna verzija. Mazda3 SkyActiv-CNG će kao pogonsko gorivo koristiti komprimirani prirodni plin CNG. Osim CNG-a, automobil će imati i klasični benzinski motor. Vozila s CNG-om smanjuju emisiju CO2 za 20 posto, u usporedbi s benzinskim motorima. Cijena za Mazda3 SkyActiv-CNG bit će u rangu od 22.695 - 29.695 USD.

Mazda 3 SkyActiv-hybrid
Mazda 3 SkyActiv-hybrid (1)
Mazda 3 SkyActiv-hybrid (2)

Bit će (barem za sada) dostupan samo u Japanu, a uz električni motor bit će uparen 2.0-litreni SkyActiv-G benzinski motor, a kao rezultat ponudit će se bolje vozne karakteristike kao i smanjiti potrošnja goriva.
Mazda3 inače predstavlja više od 30 posto prodaje svih Mazdinih modela, a to je već treći model koji Mazda redizajnira iz ponude novih modela.

Mazda Atenza ASV-5
Mazda Atenza ASV-5

Mazda Atenza ASV-5 (Mazda6) bit će opremljena futurističkim sigurnosnim sustavima, a bit će to prvi u svijetu sustav koji omogućuje komunikaciju automobila s tramvajima te se na taj način sprječavaju sudari i podrška za sigurno odvijanje prometa.

Toyota FV2
Toyota FV2

Toyota FV2 spaja se s vozačem, a njime se upravlja bez upravljača. Toyota će na Tokyo Motor Showu 2013 prikazati prototip pametnog futurističkog vozila bez upravljača Toyota FV2, a vozilo predstavlja neku vrstu kombinacije skutera i automobila. Među zanimljivostima koje Toyota ističe nalazi se sustav za upravljanje bez upravljača koji omogućuje upravljanje vozilom prebacivanjem mase vozača kao i spoj vozača i automobila kroz snažnu psihičku i emocionalnu povezivost, donosi Vidi.hr portal.
To će rezultirati upravljanjem sličnim poput Segwaya, odnosno automobil će tumačiti pokrete tijela vozača prema naprijed, nazad, lijevo ili desno, a vozač će u njemu moći sjediti (bolje rečeno ležati) ili stajati, što pomalo nalikuje na upravljanje jet-skijem ili vodenim skuterom.
Toyota ovaj sustav temelji na projektu umjetne inteligencije pod nazivom Toyota Heart Project koji se fokusira na komunikacijske i AI tehnologije koje su dovele do razvoja Kirobo i Mirata humanoidnih robota.
Ova tehnologija omogućuje vozaču da razvije vezu s FV2, jer automobil može pomoću sustava prepoznavanja glasa i crta lica prepoznati vozačevo raspoloženje. Također, može koristiti akumuliranu povijest vožnje kako bi predlagao destinacije, te obrađivati informacije o vještini upravljanja kako bi mogao vozaču asistirati u vožnji.
Koncept također sadrži naprednu transportnu tehnologiju koja povezuje FV2 s drugim vozilima u blizini i infrastrukturom prometnice kojom se krećete, kako bi vam omogućio čim sigurniju vožnju, a sve informacije će prikazivati na zaslonu s proširenom stvarnosti (AR-om) koji je ugrađen u vjetrobran.

Lexus LF-NX Turbo
Lexus LF-NX Turbo (1)
Lexus LF-NX Turbo (2)

Lexus LF-NX Turbo kombinira performanse i optimalnu potrošnju goriva, a dolazi s novim 2,0-litrenim benzinskim turbo motorom s četiri cilindra. Optimizacijom temperature ispušnih plinova kombinira se visoka razina performansi, a twin turbocharger učinkovit je u širokom rasponu okretaja.
Najjači dizajnerski detalj je rešetka s kromiranim rubom, a okomiti usisnici su obrubljeni crnom bojom visokog sjaja. Stražnji odbojnik naglašen je aerodinamičnim difuzorom. Gume su dimenzija 255/50 R20. U unutrašnjosti se nalaze navigacijski ekran osjetljiv na dodir, RTI sustav s touch padom.

Toyota FCV koncept

Toyota FCV koncept
Toyota FCV koncept (2)

Na Tokyo Motor Showu Toyota predstavlja FCV koncept - vozilo s gorivim ćelijama i dosegom od najmanje 500 kilometara. Toyota FCV veliki je koncept dužine 4,87 metara, širok je 1,81 metara, a visok 1,53 metara, s međuosovinskim razmakom od 2,78 metara. U unutrašnjost kabine može se smjestiti četvero putnika. Imat će pogon uz pomoć vodika, a vrijeme punjenja iznosi samo tri minute (praktički isto kao i za punjenje goriva u konvencionalnim vozilima). Kad je Toyota FCV potpuno napunjena može pružiti dovoljno električne energije kojom se zadovolje dnevne potrebe prosječnog japanskog kućanstva na više od tjedan dana (10 kWh).

Lexus RC 350

Lexus RC 350 (1)
Lexus RC 350 (2)

Potpuno novi Lexus RC 350 debitira na Tokyo Motor Show 2013. Ovaj coupe dolazi s V6 motorom visokih performansi, uz 3,5-litreni benzinski motor. Donosi novi dizajn s naglašenom prednjom maskom hladnjaka, trokutasta svjetla asociraju sportske performanse LF-LC dizajna. Dužina vozila je 4695 mm, a u kabinu se mogu smjestiti 4 osobe.

Volvo Concept Coupé
Volvo Concept Coupé (1)
Volvo Concept Coupé (2)

Volvo se vraća na Tokyo Motor Show 2013, a glavna zvijezda bit će Volvo Concept Coupé, Naime, prodaja Volvovih vozila u Japanu je tijekom 2013. godine bila veća za 25% u odnosu na 2012. godinu, a Volvo Concept Coupé ipak nije svjetska premijera - predstavljen je u rujnu ove godine na Sajmu automobila u Frankfurtu.
Volvo Concept Coupé demonstrira sve mogućnosti nove SPA arhitekture, kao i nove obitelji izuzetno učinkovitih Drive-E motora koji su već dostupni u šest Volvovih modela. Volvo Concept Coupé opremljen je plug-in hybrid tehnologijom u kojoj benzinski motor na prednjoj osovini i električni motor na stražnjoj osovini zajedno nude pogonsku snagu od skoro 400 KS te više od 600 Nm okretnog momenta.

Ključne riječi:
2013 premijera sajam Tokyo Motor Show
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.