Vidiauto Novosti Događanja Oprez! Za Martinje policija češće nadzire ceste

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 04.11.2013. 12:03

MUP 

Oprez! Za Martinje policija češće nadzire ceste

Oprez! Za Martinje policija češće nadzire ceste

Alkohol je uzrok u 30-40% prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama pa će policija od 8. do 11. studenog 2013. češće nadzirati ceste.

U Zagrebu je u povodu skorog Martinja održan okrugli stol s temom "Alkohol za volanom" u organizaciji Zbora automobilskih novinara Hrvatskoga novinarskog društva, a na problem alkoholizma i vožnje pod utjecajem alkohola upozorili su Darko Grac iz Službe za sigurnost cestovnog prometa pri Ravnateljstvu policije, alkoholog i neuropsihijatar Darko Breitenfeld te ravnateljica Hitne pomoći Slobodanka Keleuva.

Na okruglom stolu istaknuti su podatci za prvih devet mjeseci 2013. godine - vozači pod utjecajem alkohola uzrokovali su pogibiju 45 osoba na cestama. Ipak, u posljednjih se pet godina znatno smanjuje broj nesreća pod utjecajem alkohola - u prvih devet ovogodišnjih mjeseci alkoholizirani vozači uzrokovali su 3258 prometnih nesreća (1597 ih je ozlijeđeno).

"Alkoholizirani vozači prouzročili su svaku osmu nesreću, zatim svaku šestu u kojoj je bilo poginulih te svaku desetu u kojoj je bilo ozlijeđenih", izjavio je Grac te dodao kako osobito zabrinjava što je od 45 osoba poginulih u nesrećama koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola njih 27 poginulo u nesrećama u kojima su vozači imali 1,5 promila alkohola u krvi ili više. Ističući važnost policijskih mjera prema alkoholiziranim vozačima, dodao je da ih je u prvih devet mjeseci poduzeto oko 28.000.

Breitenfeld je rekao da je alkohol uzrok 30 do 40 posto prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama, a posebno je upozorio da mnogobrojne smrtonosne nesreće uzrokuju mladi vozači do 35 ili 40 godina. Smatra da bi mladi vozači u prvih 10 do 20 godina vozačkog iskustva trebali imati granicu od nula promila alkohola u krvi.

Promjene u fiziološkim funkcijama i ponašanju počinju se događati već s 0,2 ili 0,3 promila alkohola u krvi i to je razlog zašto se u Europskoj uniji predviđa uvođenje dopuštene granice od 0,2 promila alkohola u krvi. Breitenfeld je upozorio i na opasnost od pijanstva uzrokovanog pivom jer je ono zbog svoje niske cijene postalo njegov najčešći uzrok. "Velika je opasnost i od voćnog piva (radlera) jer je ono zbog samo dva posto alkohola na granici bezalkoholnosti. Opasna je i namjera svjetske alkoholne industrije da radleri uskoro imaju manje od dva posto alkohola, čime će postati voćni sokovi s okusom piva, što je posebno opasno za djevojke koje se time opijaju", dodao je.

Na okruglom stolu je iznesen prijedlog da se vozači koje je policija već zaustavila s većom količinom alkohola u krvi odmah upute na policijsku edukaciju o opasnostima alkohola u vožnji, a stručnjaci smatraju da bi bilo uputno zabraniti i prodaju alkoholnih pića noću na benzinskim crpkama. Predloženo je i trajno oduzimanje vozačke dozvole i liječenje od alkoholizma kao i kažnjavanje proporcionalno zaradi.

Govoreći o iskustvu u radu u zagrebačkoj Hitnoj pomoći Keleuva je upozorila da se zbog sve kasnijih izlazaka vikendom najgore prometne nesreće s najvećim brojem poginulih događaju oko pet ili šest sati ujutro. "Alkohol je svakako bitan uzrok teških prometnih nesreća", zaključila je. Nadalje, alkoholiziranost organizma onemogućava liječnicima obavljanje operacije nad alkoholiziranim unesrećenikom.

Hrvoje Horvatić iz Hrvatskog ureda za osiguranje dodao je kako prema Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu (a isto tako i dugogodišnjoj sudskoj praksi), postoji pravo osiguravatelja od tzv. automobilske odgovornosti (obvezno osiguranje u prometu) koji je namirio oštećene zbog pretrpjele materijalne, a često i tzv. nematerijalne štete (stradavanje zdravlja i života), da se regresira od vozača koji je nesreću izazvao i to do visine 12 prosječnih plaća u RH.

Ključne riječi:
alkohol Martinje MUP Zakon o sigurnosti prometa na cestama
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.