Vidiauto Testovi Testirali smo... Renault Captur 1.2 TCe 120 EDC Expression TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 18.04.2014. 09:47

Sportski crossover sa stilom 

Renault Captur 1.2 TCe 120 EDC Expression TEST

Renault Captur 1.2 TCe 120 EDC Expression TEST

Iza odlično pogođene dvobojne karoserije nalazi se zanimljiv turbobenzinski motor, ali i automatski EDC mjenjač s dvostrukom spojkom.

Testirao: Krunoslav Ćosić

Renault Captur više nije novost na našim cestama, ali će svako njegovo pojavljivanje izazvati pozornost – radi se o odličnoj kombinaciji dviju boja (narančasta Arizona s krovom u boji bjelokosti) što izaziva divljenje, a dvobojnost odlično dolazi do izražaja na povišenoj karoseriji koja pruža dobru preglednost u gradskoj, ali i izvangradskoj vožnji. Testirani Captur nameće se kao odlična alternativa crossover SUV-ovima koji vam možda ipak izgledaju za mrvicu preveliki, a i niste spremni izdvojiti minimalno 140.000 kuna. Na test smo dobili Renault Captur 1.2 TCe 120 EDC Expression, a iza ovako dugačkog naziva krije se puno toga – turbobenzinski 1,2-litreni motor s turbopunjačem (TCe) uparen je sa solidnim EDC automatskim mjenjačem, dok se oznaka Expression odnosi na paket opremljenosti vozila.

Već na prvi pogled uočljive su velike sličnosti s Renaultom Clio koji je Capturu posudio dosta toga, a naziv Captur na francuskom znači osvojiti ili zarobiti nekoga. Renault je koncept Captur predstavio početkom veljače 2011. Godine i već su tada bile primjetne naznake sportskog crossovera koji nudi sportske i zategnute linije. Dizajn je prepun detalja, nije naglasak samo na dvobojnosti koja osvježava cestu na kojoj se Captur pojavi, ima tu još jako puno detalja, pogledate li test vozilo s bilo koje strane.

S prednje strane nemoguće je neprimijetiti veliki Renault znak iznad kojeg se proteže crna piano plastika koja povezuje velike prednje farove. U prednjem je dijelu prisutno i dosta kroma, ne radi se samo o plastici koja bi trebala uljepšati vozilo. Tu su i dobro dizajnirane rešetke tako da je dizajn u sportskom stilu, a LED dnevna svjetla smještena su u donjem dijelu, iznad svjetala za maglu. Bočnom stranom dizajn privlače retrovizori dizajnirani u boji krova, bijeloj boji, dok se korištenje crne plastike po rubovima blatobrana i na pragovima obogaćuje posebnim spojlerima na dnu vrata, koji imaju i kromiranu lajsnu koja podsjeća na hokejsku palicu. U stražnjem dijelu Captur je možda najmanje uzbudljiv tako da najviše do izražaja dolazi veliki natpis Captur kao i spojler iznad prtljažnika.

Interijer

U unutrašnjosti ne prestaje maštovit dizajn, a trebate li oprati dvobojne presvlake na sjedalima, to možete bez problema učiniti jer se presvlake jednostavno skidaju i postavljaju natrag. Kokpit i ostatak interijera su u sivoj-krem boji koja odlično pristaje Capturu, ali morate biti spremni i na mali kompromis, a to je tvrda na dodir plastika koja je dobro dizajnerski finalizirana i ne zahtijeva često održavanje. Na vratima, na poziciji za odmaranje lakta se nalazi umetak od tkanine.

Na kožnom upravljaču podesivom po visini i dubini (ali ne ide previše prema dolje, što ćete osjetiti ako je vozačko sjedalo skroz spušteno) nalazi se umetak od polirane plastike koji dobro izgleda, ali ima i nedostatak što je sklizak pa treba oprezno držati ruke na tom dijelu. Naravno, plastika na upravljaču znači da će se taj dio ljeti više zagrijavati, kao i što će zimi na tom dijelu uvijek biti hladnije nego na ostatku upravljača. Ipak, bitno je da nije korištena crna boja koja može predstavljati problem s odsjajem sunca. Upravljač na sebi ima i nekoliko tipki koje se koriste za kontrolu prilikom vožnje s uključenim tempomatom ili pak ograničavačem maksimalne brzine.

Sviđaju nam se tri zasebne rotirajuće komande za klima uređaj jer ne zahtijevaju nikakvo gledanje prilikom vožnje, ali nisu baš najkvalitetnije izrade, a vozač na tipki za usmjeravanje zraka ne vidi sve oznake jer su iscrtane preblizu kružnoj tipki. Na nečemu se moralo i štedjeti. Dobro će doći i zaista velika ladica (obujma 11 litara) ispred suvozača boje bjelokosti u koju se može smjestiti i nešto veće predmete. U središnjem dijelu kokpita nalazi se skriveni pretinac u koji se može smjestiti i manja limenka. Zgodno je što postoji i bijelo osvjetljenje iznad ladice.

Renault Capture 1.2 TCe 120 EDC (5)

Mjesta u Capturu ima sasvim dovoljno, i naprijed i natrag, vozačko se sjedalo može podešavati i po visini, a ustreba li vam mjesta straga tada vrlo jednostavno možete pomjeriti stražnju klupu i dobiti dodatni prostor za noge. Ili pak, ako vam ustreba prostora u prtljažniku, ne morate ulaziti u stražnji dio vozila kako biste pomjerili stražnju klupu nego se sve može obaviti već iz prtljažnika. U tom se slučaju stražnja klupa praktički može pomjeriti sve do prednjih sjedala. Prtljažnik je obujma od 359 do 455 litara te ima i dvostruko dno unutar kojeg se mogu sakriti sitnice, a ta se podnica može i trajno izvaditi iz vozila, bez naruživanja samog poda prtljažnika.

Renault Captur na cesti

Vozački je položaj dobar, pregledan je i visok, ali je moguće podesiti i nižu poziciju za vozačko sjedalo ukoliko preferirate niži položaj. Sjedala dobro drže tako da je bočna potpora dobro napravljena. Upravljač je solidno precizan, iako je mekaniji kako bi bio lakši za gradsku vožnju. Sviđaju nam se instrumenti okretomjera i mjerača goriva koji su maštovito povezani kromiranim obrubom. U sredini je smješten digitalni brzinomjer unutar kojeg se nalazi i oznaka položaja ručice automatskog EDC mjenjača koji vrlo tiho i mirno izmjenjuje stupnjeve prijenosa.

Prilikom vožnje unatrag dobro će u svakom slučaju doći kamera smještena iznad registarske pločice, a slika se uživo prenosi na veliki ekran u boji koji je osjetljiv i na dodir. Na LG-jevom ekranu se prikazuju i bočne linije koje pomažu prilikom parkiranja unutar iscrtanih linija na parkiralištu, a smjernice se mogu i isključiti, ukoliko ih ne želite gledati. Moguće je i podešavanje razine osvijetljenosti prikaza slike na ekranu. Ukoliko pokrenete motor i odmah prebacite ručicu mjenjača u položaj za vožnju unatrag, tada će slika na ekranu kasniti jer se multimedijski sustav uključuje tako da ćete tek nakon 12 sekundi vidjeti što se iza vas događa. Sva sreća, tu su i stražnji parking senzori.

Renault Capture 1.2 TCe 120 EDC (4)
Renault Capture 1.2 TCe 120 EDC (1)

Otvorite li poklopac motora vidjet ćete kako je sve popunjeno motorom, turbinom i ostalim komponentama. Motor se pokreće na gumb, a ključ se niti ne mora umetnuti unutar utora pored start gumba (ključ se ne mora koristiti niti za zaključavanje vrata). Iza ručice mjenjača smještena je tipka Eco koja optimizira vožnju i potrošnju tako da se brzine ranije mijenjaju nego kada je Eco tipka isključena. Isto tako, osjetljivost papučice gasa je manja kada ste u Eco modu tako da se i na taj način utječe na potrošnju, što će cijeniti vozači nešto teže noge na papučici gasa.

Renault Capture 1.2 TCe 120 EDC (3)

Captur ima nešto veći razmak od tla nego Renault Clio IV – i dok Clio mjeri 120 mm, Captur je s 200 mm sposoban i za poneki izlet izvan glavne ceste. Usporedimo li dužinu oba vozila, Captur je s 4122 mm duži za 60 mm od Clija 4. Usporedimo li visinu vozila, Clio je niži za 118 mm.

Ponuda ispod haube nije prebogata – i dok testni model dolazi s turbobenzinskim 1.2 motorom snage 120 KS, što je najveća snaga koju možete dobiti, ukupno su dostupna samo tri motora – još jedan turbobenzinski Energy 0.9 TCe s 90 KS (66 kW) i jedan turbodizelski 1.5 snage 90 KS (66 kW), u verziji Energy i bez ove oznake. U kombinaciju ulaze ručni i automatski EDC motor, a pojedini modeli, ovisno o paketu opreme, dolaze i sa Stop&Start sustavom. Testirani 1,2-litreni TCe 120 s Expression opremom nema Stop&Start sustav nego je on dostupan samo sa slabijim benzinskim motorom. Emisija CO2 kod test vozila je 125 g/km, a prosječna mješovita potrošnja, prema tvorničkom podatku iznosi 5,4 litre.

Mi smo pri vožnji na otvorenoj cesti izmjerili 5 litara, po gradu je potrošnja 8 litara, a na autocesti pri 130 km/h oko 7 litara. Motor se uglavnom vrti na oko 2000 okretaja, ali će spremno povući i na 1500 okretaja. Vrlo je tih u vožnji, a mijenjanje brzina putem 6-brzinskog automatskog mjenjača već smo spomenuli da je vrlo ugodno i brzo. U bilo kojem trenutku moguće je koristiti i ručni mod mijenjanja brzina putem ručice mjenjača ili pak možete prebacivanjem iz D moda u ručni provjeriti u kojoj ste brzini. Mjenjač u ručnom modu je dosta precizan. Stisnete li papučicu gasa do kraja, u automatskom će se modu brzine nešto ranije mijenjati nego u ručnom modu, kada okretaji idu više i tek tada automatika radi umjesto vas, iako je odabran ručni mod mijenjanja. Tako će se u automatskom modu mjenjača zupčanici prebaciti u drugu brzini pri 5000 okretaja, a u svim sljedećim na 5500 o/min. U ručnom modu brzine se mijenjaju na 6000 okretaja i toliko se maksimalno motor i vrti. Okretomjer se na autocesti, pri brzini od 130 km/h vrti na 3000 okretaja. Zamjeramo lošiju kvalitetu plastične tipke na ručici mjenjača koja proizvodi i pomalo škripavi zvuk prilikom pritiska.

U vožnji se testirani Renault Captur dosta dobro ponaša, nema velikog naginjanja prilikom vožnje po zavojima, a ovjes je srednje tvrd. Ima dobre kočnice, ali nas pomalo smetaju bubanj kočnice na stražnjoj osovini koje pomalo kvare dobar izgled vozila. Izmjerili smo stvarnu brzinu kretanja – pri brzini od 70 km/h (toliko je pokazao brzinomjer, stvarna brzina izmjerena putem GPS uređaja je 67 km/h, dok je pri 130 km/h stvarna brzina vožnje 126 km/h.

Multimedija

7-inčni ekran osnova je multimedije koja omogućuje i spajanje vanjskih uređaja putem USB-a koji je smješten u gornjem desnom dijelu plohe koja povezuje multimedijski uređaj/ekran i komande ručnog klima uređaja. Nema CD playera tako da ćete glazbu prenositi putem USB sticka ili pak spajanjem MP3 playera putem AUX ulaza (smjestiti ga možete u pretinac iznad ekrana). Početni je ekran podijeljen u šest podizbornika koji su prevedeni na hrvatski jezik, a ekran koristi rezistivnu tehnologiju. Vidljivost je dosta dobra, a na suncu možete očekivati nešto više odsjaja okoline. Izbornik se zatim sastoji od tabova koji su smješteni na dnu ekrana, što je bolje i praktičnije rješenje nego kada su tabovi na vrhu ekrana.

Navigacija i Bluetooth dio su opreme koja dolazi na testiranom Capturu. Moguće je pokrenuti telefonski poziv sa samog ekrana ili pak s mobitela povezanog Bluetoothom na sustav. Virtualna tipkovnica ima dovoljno velike brojeve za ugodno biranje novog telefonskog broja, a na vrhu ekrana prikazat će se i stanje baterije vašeg mobitela, kao i razina signala. U bilo kojem trenutku moguće je prebaciti zvuk sugovornika na mobitel, ukoliko se ne vozite sami u vozilu. Iza kola upravljača smještene su komande kojima se također može upravljati tijekom vožnje, što je vrlo praktično riješeno jer su sve komande ergonomski raspoređene i ne zahtijevaju nikakvo skretanje pogleda s ceste. Moguće je u postavkama podesiti da se glasnoća audio sustava automatski poglašnjava ili stišava prilikom ubrzavanja odnosno usporavanja tako da ne morate na svakom semaforu podešavati glasnoću zvuka koji je dosta glasan i dobre je kvalitete. Na ekranu se može podesiti zvuk prema vlastitim preferencijama.

Renault Captur cijena

Testirani Renault Captur dolazi s paketom opreme Expression, to je drugi po redu paket, iza Authentique, dok još dodatne opreme nudi paket Dynamique. Cijena testnog modela bez dodatne opreme je 124.900 kuna, a dodatna oprema, koju čine presvlake sjedala s mogućnošću skidanja i pranja (1490 kn), Media NAV sustav s ugrađenim 7-inčnim ekranom osjetljivim na dodir i kartografijom Europe (2990 kn), dizajnerski detalji na obrubima ventilacije, zvučnika i središnje konzole (1090 kn), dvobojna karoserije (3990 kn) i kamera s parking senzorima i električno preklopivim retrovizorima cijenu povećavaju na 139.440 kuna. Najniža cijena koju je potrebno izdvojiti za Captur (benzinski motor TCe 90) i paket opreme Authentique je 104.900 kuna (s uključenim popustom od 4000 kn), a najskuplja benzinska verzija ima cijenu 144.900 kuna.

Dizelska ponuda košta u rangu od 117.900 do 151.900 kuna, ovisno o vrsti mjenjača i paketu opreme kao i sustavu Stop&Start.

©VidiAuto.com, travanj 2014.

Tehničke karakteristike

Captur 1.2 TCe 120 EDC Expression
Vrsta motora: Turbo benzinski
Obujam motora: 1197 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 120 KS pri 4900 o/min
Snaga u kWh: 88 kWh pri 4900 o/min
Okretni moment: 190 Nm pri 2000 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva automatski
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 10,90 s
Maksimalna brzina: 192 km/h
Potrošnja (grad): 6,60 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,70 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 5,40 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 8,00 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 125 g/km
Duljina: 4122 mm
Širina: 1778 mm
Visina: 1566 mm
Međuosovinski razmak: 2600 mm
Obujam prtljažnika: 455 l
Masa vozila: 1180 kg
Gume: 205/60 R16
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 139440 kn
Ključne riječi:
Captur cijena u Hrvatskoj Renault TCe test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 5. veljača 1878.

2-5-1878 Rođen Andre Gustave Citroen

Rođen Andre Gustave Citroen

Na današnji dan rođen je Andre Gustave Citroen. Nizozemsko-židovskog porijekla, Citroen je postao jedan od vodećih proizvođača automobila u Francuskoj.

vs