Vidiauto Savjeti Savjeti Autodoktora Start/stop sustavi - štede gorivo, ali postoji i druga strana medalje

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 29.03.2014. 12:54

Moderna tehnologija 

Start/stop sustavi - štede gorivo, ali postoji i druga strana medalje

Start/stop sustavi - štede gorivo, ali postoji i druga strana medalje

Potrošnja automobila može se smanjiti ako se u gradskoj stani-kreni gužvi automobil gasi kada dugo stoji na semaforu. Upravo zato u nove automobile ugrađuju se start/stop sustavi koji prilikom prebacivanja mjenjača u neutralni hod i otpuštanja spojke nakon nekoliko sekundi gase automobil. 

Budući da u modernim automobilima sve parametre rada motora nadgleda centralni kompjutor motora, takozvana centralina motora, isti upravlja i radom start/stop sustava.Kada je auto ugašen na semaforu prilikom pritiska spojke i ubacivanja u prvu brzinu centralina u mili sekundi aktivira elektropokretač koji starta automobil, nečujno i gotovo neprimjetno. Start/stop sustav u svakom automobilu može se isključiti. Doima se savršenim!? No, nije!

start-stop

Takvi automobili moraju imati predimenzionirani elektropokretač i akumulator. Za prosječnog kupca pravi problemi nastaju kada takav akumulator treba zamijeniti. Bez obzira na model automobila ispod 100-injak eura odnosno 700-injak kuna teško da se može kupiti. Također budući da većinu modernih automobila čine turbo benzinci i turbo dizelaši učestalo paljenje i gašenje dugoročno gledano oštećuje turbine. Svako naglo gašenje znači prekid dovoda ulja za turbinu što dugoročno šteti rotoru. Dakle, uštede u najboljem slučaju do 1 litre goriva minorne su u usporedbi što učestalo startanje i gašenje može učiniti na pojedinim sklopovima kod dugoročne eksploatacije.

Ključne riječi:
akumulator elektropokretač start/stop
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 16. listopad 1958.

10-16-1958 Muscle Car pick-up

Muscle Car pick-up

Chevrolet je predstavio model El Camino, pick-up koji je zbog prodajnog neuspjeha već za dvije godine izbačen iz prodaje. Model je uspješno zaživio tek 1964. u novom izdanju kao "muscle-car" pick-up s V8 motorom obujma 7,4 litre.

vs