Vidiauto Automobili Predstavljamo Poboljšani Nissan GT-R NISMO MY2020

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 24.07.2019. 06:01

MY2020 

Poboljšani Nissan GT-R NISMO za 2020. godinu

Poboljšani Nissan GT-R NISMO MY2020

Nissan je nedavno pozvao predstavnike medija na trkaću stazu EuroSpeedway Lausitz u Njemačkoj i obližnje ceste s jednim ciljem: predstavljanje preciznog inženjeringa novog Nissana GT-R NISMO za 2020. u regiji koja to najbolje može pokazati.

Nissan GT-R NISMO za 2020. kombinacija je dvaju najvažnijih Nissanovih oznaka: GT-R – predstavlja 50 godina povijesti, naslijeđa, uspjeha u utrkama i obožavatelje diljem svijeta – i NISMO, NISsan MOtorsports International Co., Nissanov interni odjel za razvoj modela visokih performansi čiji su cilj ekstremne performanse, koje postižu usavršavanjem i najsitnijih detalja. U skladu s onim što predstavlja NISMO, model GT-R NISMO za 2020. ekstremnija je verzija modela GT-R stvorena za vožnju na trkaćoj stazi, sazrela zahvaljujući rigoroznom usavršavanju koje joj je dalo okretnije i bolje performanse za vožnju prometnicama.

MY20 GT-R NISMO Germany_22-source

Kod modela GT-R NISMO za 2020. naglasak je na potpunoj ravnoteži. Novi turbopunjači dokazani na utrkama, poboljšana kontrola promjene brzina, lakše komponente, smanjena ukupna masa, poboljšane kočnice, kotači i gume – sve je to pridonijelo smanjenju vremena kruga za čak 2,5 sekunde na Nissanovoj razvojnoj stazi. Osim toga, poboljšana je i standardna stabilnost modela GT-R pri velikim brzinama, čak i pri brzini od 300 km/h.

MY20 GT-R NISMO Germany_13-source

Hiroshi Tamura voditelj je razvoja i od milja prozvan „gospodin GT-R”, a u Nissanu radi već više od trideset godina. Posvećen je razvoju i poboljšanju modela GT-R te je sudjelovao u gotovo svakom koraku razvoja tog modela.

MY20 GT-R NISMO Germany_32-source

Njegova ljubav prema Nissanovu najlegendarnijem sportskom automobilu započela je rano. 2000. godine, kad mu je bilo samo deset godina, gledao je kako Takahashi Kunimitsu svoj trkaći plavo-bijeli Skyline GT-R na legendaran način dovodi do cilja na vrlo mokroj stazi Fuji Speedway te pobjeđuje snažne rivale kao što je Mazda RX3. Tamura je u tom trenutku znao da ne želi samo gledati GT-R, već i sudjelovati u njegovu uspjehu. Danas Tamura osigurava da GT-R raste iz godine u godinu i ostaje iznad konkurencije, što uključuje najskuplje superautomobile, a u nekim slučajevima i hiperautomobile.

MY20 GT-R NISMO Germany_59-source

Utrkivanje dovodi do poboljšanja, a tako je i kod modela GT-R NISMO za 2020. Kao i kod utrkivanja, preciznost je ključ najboljih performansi. Svaki VR38DETT od početka do kraja u posebnoj čistoj sobi ručno sastavljaju vrhunski tehničari poznati pod imenom takumi. Ta nekolicina elitnih tehničara sastavlja složeni pogonski sklop strašću i preciznošću istinskih umjetnika. Baš kao što i umjetnici potpisuju svoje radove, tako i svaki takumi potpisuje svoj rad pričvršćivanjem posebne aluminijske pločice na prednji dio svakog motora koji zadovolji njihove standarde.

MY20 GT-R NISMO Germany_48-source

Novi turbopunjači ovog automobila isti su kao oni koji se trenutačno upotrebljavaju na GT3 trkaćoj verziji modela GT-R. U njima je upotrijebljen kotač turbine s 10 lopatica (jedna manje nego na trenutačnom modelu) koje su tanje za 0,3 milimetara. To pridonosi smanjenju mase od 14,5 % pa tako i smanjenju inercije (za 24 %) čime se povećava odziv motora. Gubitak jedne lopatice doveo bi do smanjenja stope protoka pa je to spriječeno novom stražnjom pločom koja sprječava protjecanja ispušnih plinova iza lopatice, što je znatno poboljšalo učinkovitost protoka. U najnovijoj analizi protoka i opterećenja posebna je pozornost posvećena stvarnom dizajnu i profilu lopatica. Njihov novi oblik poboljšava učinkovitost u pogledu ispušnih plinova kako bi se potaknuo protok te poboljšale reakcije i ubrzanje, kao i međuubrzanja u svim stupnjevima prijenosa.

MY20 GT-R NISMO Germany_50-source

Na grafikonu u nastavku prikazana su poboljšanja automobila u odnosu na prethodni model GT-R NISMO, uz ubrzanje od 110 km/h i 4000 o/min u četvrtoj brzini (ručno mijenjanje brzina). Odziv je neposredan i odmah se osjeti. Na grafikonu je prikazano poboljšanje odziva motora od 20 % dok vozač povećava pritisak na papučicu gasa od 0 % do potpunog pritiska. Iako se snaga nije promijenila i iznosi 441 kW (600 KS), rezultat je izravniji osjećaj koji dodatno poboljšava opća svojstva ručno sastavljenog motora VR38DETT.

MY20 GT-R NISMO Germany_46-source

Promijenjen ispušni sustav od titana sad u kabinu donosi snažniji, ali ne nametljiv, zvuk. Ručno polirani krajevi prepoznatljiv su znak tog laganog sustava.

MY20 GT-R NISMO Germany_52-source

Kad je u trkaćem načinu rada (R), poboljšani 6-brzinski prijenos s dvostrukom spojkom sad agresivnije i intuitivnije mijenja brzine zahvaljujući novom algoritmu za prilagodljivo upravljanje brzinama (Adaptive Shift Control, ASC). Taj algoritam odabire najbolju brzinu za sve uvjete vožnje i može se posebno osjetiti tijekom kočenja i približavanja zavojima, kad je linija vožnje preciznija, a promjene u niže brzine brže, čime se smanjuje podupravljanje. Održavanjem viših okretaja motora prebacivanjem u niži stupanj prijenosa, poboljšano je i ubrzanje pri izlasku iz zavoja.

MY20 GT-R NISMO Germany_40-source

Imajući na umu unaprjeđenje aerodinamičnih svojstava, došlo je do potpune revolucije dizajna modela GT-R NISMO za 2020. Promjene su u potpunosti funkcijske, primjerice učinkovitije rashlađivanje glavnih područja kao što su prostor za motor i kočnice, sve bez negativnog učinka na koeficijent otpora od 0,26.

MY20 GT-R NISMO Germany_19-source

Ovaj najsnažniji i najekskluzivniji GT-R model od drugih se ističe i zbog količine ugljičnih vlakana u cijelom automobilu. Većina je komponenata lakša u usporedbi s trenutačnim modelom. To uključuje prednji i stražnji branik, prednje odbojnike (-4,5 kg), poklopac motora (-2 kg), krov (-4 kg), bočne letvice, prtljažnik i stražnji spojler. Sljedeći načelo kaizen, svaka je komponenta poboljšana da bi se smanjila masa, povećao aerodinamički potisak i poboljšala aerodinamična svojstva. Samo su ti vanjski dijelovi zajedno pridonijeli smanjenju mase od 10,5 kg, čemu treba pridodati i smanjenje od gotovo 20 kg postignuto poboljšanjima i novim komponentama.

MY20 GT-R NISMO_Handling-source

Najznačajnije mjesto na kojem su upotrijebljena ugljična vlakna jest krov. Jedna od novosti u verziji za 2020., krov od ugljičnih vlakana, znatno smanjuje masu ondje gdje je to najpotrebnije, snižavajući težište automobila za poboljšane vozne osobine i osjećaj u vožnji. Sam krovni panel napravljen je tehnikom koja je upotrijebljena po prvi puta na svijetu, odnosno kombiniranjem postupka oblikovanja kompresijom predimpregniranih materijala (Prepreg Compression Molding) sa sendvič-strukturom ugljične ploče i lagane tvrde pjene. To ugljičnoj strukturi omogućuje čvršće i laganije tkanje, čime se poboljšava zvučna izolacija i postiže upečatljiv izgled. Druge su promjene u konstrukciji od ugljičnih vlakana otvori na poklopcu motora koji su sad ukomponirani u strukturu.

MY20 GT-R NISMO Germany_15-source

Dizajn novih odbojnika uvelike je nadahnut trkaćim automobilom GT3 GT-R. Sad su na njima smještene rešetke koje povećavaju aerodinamički potisak na prednji kraj za 7 kg bez stvaranja dodatnog otpora. Ventilirani odbojnici testirani su u zračnom tunelu te isto tako omogućuju nesmetan protok zraka uzduž karoserije te izbjegavanje stvaranja turbulencija na stražnjem kraju, čime se potiče još veća stabilnost pri velikim brzinama. Kao višefunkcionalna značajka olakšavaju i protok vrućeg stlačenog zraka iz prostora za motor i izvan njega.

MY20 GT-R NISMO Germany_44-source

Nissan GT-R NISMO za 2020. dostupan je u metalik crvenoj boji, bisernoj crnoj, četveroslojnoj srebrnoj i troslojnoj bisernoj bijeloj. Sve boje uključuju crne retrovizore kojima se automobil razlikuje od drugih GT-R modela.

MY20 GT-R NISMO Germany_41-source

Nissan je surađivao s Brembom, talijanskim proizvođačem kočnica, kako bi stvorio posve nove kočnice za GT-R NISMO za 2020. Posebna velika kliješta u kombinaciji s ugljičnim keramičkim rotorima sa svojih su 410 mm (16,1 inča) s prednje strane i 390 mm (15,3 inča) sa stražnje strane najveća ikad ugrađena u neki japanski automobil vrhunskih performansi. Prednja kliješta sa šest klipova i stražnja s četiri iznimno su čvrsta. Njihova posve nova konstrukcija omogućuje znatna poboljšanja vremena reakcije pri kočenju. Time se dobiva odzivnija i progresivnija kočnica koja boljim povratnim informacijama omogućuje preciznije doziranje snage kočenja. Rezultat je mogućnost bržeg i učinkovitijeg smanjenja brzine uz održavanje otpornosti na slabljenje djelovanja kočnica.

MY20 GT-R NISMO Germany_27-source

Najveća su prednost struktura samih rotora od ugljičnih vlakana i silicijevog karbida. Omogućuju ukupno smanjenje neovješene mase za 16,3 kilograma. Smješteni na plutajuće aluminijske bubnjeve, novi rotor i predimenzionirana kliješta nadopunjeni su posebno osmišljenim kočionim pločicama koje stvaraju veću razinu trenja u cijelom operativnom rasponu. Pločice daju i čvršći, sigurniji osjećaj na papučici. Hlađenje prednjih rotora poboljšano je promjenom kuta pod kojim su ugrađeni dovodi zraka, čime se omogućuje usmjeravanje veće količine zraka prema njihovom središtu. Na kraju, kliješta su uronjena u žutu boju otpornu na toplinu koja može podnijeti temperature veće od 1000 Celzijevih stupnjeva i otporna je na blijeđenje uslijed česte upotrebe i ponavljanih temperaturnih razlika.

MY20 GT-R NISMO Germany_3-source

Ovjes modela GT-R NISMO za 2020. podešen je da bi se poboljšala stabilnost u zavojima (bočna G sila) uz poboljšani vodoravni kut vozila i udobniju vožnju. Upravljanje je linearnije i preciznije no ikad te su potrebne tek minimalne korekcije čak i pri brzinama od 300 km/h. Ekskluzivni 20-inčni RAYS kotači od lijevanog aluminija zajedno su 100 grama lakši i odlikuju se novim dizajnom s devet krakova koji poboljšava čvrstoću usprkos smanjenju mase. Bijelo-crveni NISMO logotip dijamantne obrade na naplatcima označuje njihovu ekskluzivnost.

MY20 GT-R NISMO Germany_43-source

Novodizajnirane Dunlop gume odlikuju se novim spojem od gume, 7 % bojim prianjanjem i gaznom površinom koja na prednjim gumama ima jedan utor manje, čime se kontaktna površina povećava za 11 %. Rame gume neznatno je zaokruženije kako bi pri naginjanju automobila u zavoju više gumene površine bilo u kontaktu s tlom, čime se dobiva bolje prianjanje. Sveukupna bočna sila guma povećana je za 5 %. Time se poboljšava i otpor na upravljaču u smislu praćenja ravne linije i stabilnosti u usporedbi s trenutačnim modelom, bez učinka na performanse otpora kotrljanja guma.

MY20 GT-R NISMO Germany_55-source

Bilstein DampTronic amortizeri automobila pažljivo su prerađeni i u povratnom hodu (20 % mekši) i kompresiji (5 % mekši) kako bi se uzelo u obzir ukupno smanjenje mase od gotovo 30 kilograma. Preinačeni omjer ublažavanja udarca pridonosi linearnijem otporu na upravljaču i povećanju sposobnosti prianjanja uz cestu. Načelo kaizen primijenjeno je i kako bi se posvetila veća pozornost pojedinostima u pogledu šasije i njezine konstrukcije, Posebna vrsta spoja između varova na šasiji i karoseriji pridonosi osjećaju čvršće šasije, većoj stabilnosti na lošoj podlozi i većoj preciznosti svih komandi kad automobil radi punom snagom.

MY20 GT-R NISMO Germany_54-source

U kabini su ekskluzivna GT-R NISMO prednja sjedala koje je dizajnirao Recaro poboljšana za verziju za 2020. kako bi bolje obujmila vozača i suvozača (nisu dostupna u SAD-u i Kanadi). To se postiže troslojnom strukturom u kojoj ugljična vlakna okružuju glavni unutrašnji dio da bi se poboljšala potpora gornjeg dijela tijela. Dodatkom temeljne strukture okvira karbonskoj školjki povećana je otpornost na izvijanje sjedala (oko 20 %), čime se izbjegava uvijanje pri prolascima kroz zavoje te osigurava veća potpora pri kočenju. To nije negativno utjecalo na masu: svako je sjedalo lakše za 1,4 kilograma.

MY20 GT-R NISMO Germany_35-source

Dostupna je samo jedna kombinacija boja – crna koža s crvenim detaljima, specifična za NISMO. Umetci sjedala su od crvene umjetne brušene kože, dok su upravljač, instrumentna ploča i rub krova presvučeni tamnosivom alkantarom.

Ključne riječi:
GT-R NISMO MY2020 Nissan
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 14. travanj 1927.

4-14-1927 Proizveden prvi Volvo

Proizveden prvi Volvo

Na današnji dan 1927. godine u Goteborgu, Švedska, proizveden je prvi serijski Volvo, popularno zvan 'Jakob'. Volvo je nastao suradnjom Assara Gabrielssona i Gustafa Larsona.

vs

.::.