Vidiauto Savjeti Savjeti Autodoktora Hibridi - istine i zablude!

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 04.01.2014. 12:57

Moderne tehnologije 

Hibridi - istine i zablude!

Hibridi - istine i zablude!

Cilj europske unije jest stići do prosječne granice od 130 grama ispuštenog CO2 po prijeđenom kilometru vozila. Danas gotovo da nema proizvođača koji nije u završnim ispitivanjima vlastitog hibridnog modela. Međutim ono što se prije samo pet godina doimalo gotovo sigurnim da će hibridi preplaviti tržište ipak se ne događa. Analiziramo zašto! 

U praksi su najzastupljeniji hibridi koji kombiniraju motor s unutarnjim izgaranjem i elektromotor te se sastoje iz motora s unutarnjim izgaranjem, elektromotora, generatora, baterije te prijenosnog mehanizma. Elektromotori mogu biti spojeni s glavnim motorom i smješteni poprečno ili uzdužno iznad prednje osovine ili pak mogu biti smješteni u kotačima automobila čime se ostvaruje pogon na sve kotače. Za svoj rad elektromotor se napaja iz posebnih nikal metal hidrid (NI-MH) ili litij ionskih baterija (Li-Ion) smještenih u stražnjem dijelu automobila. Pri tome je potrebno imati i DC/AC pretvarač koji istosmjernu struju u baterijama pretvara u izmjeničnu za rad elektromotora. Da bi baterije imale stalan kapacitet potrebno ih je redovito puniti, uz pomoć generatora ili gradske mreže. Ovisno o konkretnom hibridu, elektromotor može raditi kao generator ili može biti ugrađen odvojeni generator koji puni baterije kada je uključen motor s unutarnjim izgaranjem. Pri tome generator funkcionira i kao elektropokretač. Baterije se mogu puniti i prilikom kočenja vozila jer se pri kočenju oslobađa kinetička energija koja se posebnom elektromotornom kočnicom ili reverzibilnim radom generatora pohranjuje u električnu energiju. Neki pak hibridni modeli (plug-in hibridi) imaju običnu utičnicu poput kućne koja se priključi u 230 voltni gradski napon čime se pune baterije.

4

Da bi se snaga elektromotora prenijela na pogonske kotače potreban je poseban sklop planetarnih zupčanika ili spojki kojim su motor s unutrašnjim izgaranjem i elektromotor preko osovinskih reduktora spojeni na diferencijal. Takvi hibridi imaju remenski (CVT) automatski mjenjač spojen na nosač planetarnih prijenosnika. Hibridi koji imaju elektromotore smještene zasebno u kotačima imaju pogon na sve (4x4) kotače te elektromotori u biti služe kao glavni pogon vozila. Pri tome benzinski motor pokreće generator čime se pokreće elektromotor i napajaju baterije.

5

Prednosti hibridnih vozila su niska potrošnja goriva, niska emisija ispušnih plinova, u elektromodu posve nečujan rad, te veliki okretni moment dostupan od 0 okretaja. Međutim, nedostaci su prevelika masa prvenstveno zbog teških baterija što narušava dinamičke osobine i previsoka cijena. Naime, hibridni automobili u usporedbi sa nehibridnima iste klase imaju u pravilu lošije performanse te su skuplji i do 50 % što je trošak koji je teško racionalno opravdati. Nadalje, u posljednjih pet godina benzinski i turbo-dizelski motori su toliko napredovali prvenstveno u ekonomičnosti i nižoj razini buke tako da kupovina osjetno skupljih hibrida radi štednje nema neko logično uporište. S današnjeg tehnološkog aspekta teško je da će hibridi u slijedećih pet godina osjetno pojeftiniti čime će i dalje ostati rijetki na cestama.

Ključne riječi:
električni automobil hibrid Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. srpanj 1987.

Predstavljen Ferrari F40

Enzo Ferrari je na proslavi 40. godišnjice svoje tvrtke predstavio do tada najbrži Ferrari – model F40. Spartanski opremljen automobil je do 100 km/h ubrzavao za oko 3,5 sekundi i razvijao maksimalnu brzinu od 324 km/h.

vs

.::.