Vidiauto Automobili Eko automobili Opako! Yaris Hybrid-R s 420 KS (IAA Frankfurt)

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 26.08.2013. 13:00

Toyota 

Opako! Yaris Hybrid-R s 420 KS (IAA Frankfurt)

Toyota Yaris Hybrid-R  bazirana je na Yarisu s troja vrata, a koncept hibridnog pogonskog sklopa kombinira 1,6L benzinski motor s dva snažna elektromotora, pružajući  inteligentan električni pogon na četiri kotača.

I dok su prednji kotači pokretani 4-cilindričnim 1,6l turbo motorom od 300 KS s izravnim ubrizgavanjem, posebno razvijenim od strane sportskog odjela Toyota Motorsport GmbH (TMG) prema pravilima Međunarodne automobilske federacije (FIA) kako bi se Global Race Engine mogao koristiti u raznim disciplinama autosporta straga svaki kotač zasebno pokreće elektromotor snage 60 KS – isti kao kod Yaris Hibrida. Zajedno, hibridni pogonski sustav razvija ukupnu snagu od 420 KS!

Dva elektromotora rade kao električni generatori tijekom faze kočenja te potpomažu benzinski motor tijekom faze ubrzavanja. Obnovljena energija tijekom faze kočenja pohranjuje se u super kondenzator. U odnosu na standardne NiMH hibridne baterije, super kondenzator omogućuje veću gustoću energije i brzo punjenje / pražnjenje. To savršeno odgovara zahtjevima sportske vožnje na stazi, gdje je na često potreban trenutni nalet snage.

U cestovnoj vožnji super kondenzator isporučuje obnovljenu energiju u trajanju od 10 sekundi te je ukupna snaga dva električna motora smanjena za 40 KS. U sportskom režimu na pisti, stražnji električni motori zajednički postižu maksimalnu snagu 120 KS (do 5 sekundi po jednom punjenju) što odražava veću učestalost kočenja i momente ubrzanja tijekom vožnje na stazi.

Tu je i treći elektromotor snage 60 KS koji se nalazi između motora i sekvencijalnog mjenjača sa 6 brzina, a djeluje kao generator u dva različita slučaja: tijekom usporavanja puni super kondenzator, a za vrijeme ubrzavanja, ukoliko okretni moment motora premaši količinu prianjanja prednjih kotača, izravno napaja stražnje elektromotore.

Ključne riječi:
hibrid Toyota Yaris
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. lipanj 1996.

Zanardijeva prva CART pobjeda

Alessandro Zanardi, bivši vozač Formule 1, osvojio je na današnji dan 1996. godine svoju prvu CART IndyCar utrku u Portlandu, Oregon, u bolidu Reynard-Honde.

vs

.::.