Vidiauto Savjeti Savjeti Autodoktora Sigurnost počinje od ispravno podešenog podvozja

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 20.04.2014. 13:16

Podešavanje geometrije ovjesa 

Sigurnost počinje od ispravno podešenog podvozja

Sigurnost počinje od ispravno podešenog podvozja

Centriranje trapa se sastoji od podešavanja kuteva nagiba svakog kotača tako da su oni međusobno paralelni i horizontalni u odnosu na podlogu ceste. Dobro centriran trap omogućava dužu trajnost gume i bolje držanje smjera kretanja. Centriranje treba obaviti kada se mijenjaju dijelovi ovjesa,ugrađuju nove gume, ako automobil zanosi u jednu stranu ili ukoliko se gume nejednoliko troše. 

Nagib kotača je kut između kotača i vodoravne osi podloge tj. ceste. Cilj centriranja trapa je da taj kut bude bliže 0 stupnjeva,da kotač odnosno guma savršeno svojom donjom površinom prijanja na cestu. Ukoliko se kotači bočno naginju prema van ili unutra dolazi do neravnomernog trošenja gazećeg sloja gume koje se vidi na unutarnjem ili vanjskom rubu gume. Zato u slučaju različitog nagiba jednog i drugog kotača na istoj osovini, automobil može vuči u jednu stranu.No, neki automobili poput mnogih modela Alfa Romea, BMW-a, Fiata i ostalih imaju bočni nagib kotača prema unutra radi bolje stabilnosti pa uvijek malo više troše unutarnji rub gume. Kod takvih automobila se nagib podešava prema tvorničim postavkama.

993-geo-top-right

Raspon je kut koji kotači zatvaraju sa centralnom osi vozila. Ako su kotači zakrenuti jedan prema drugom prema unutra raspon je pozitivan. Ako su zakrenuti jedan od drugog prema van raspon je negativan. Raspon je najvažniji podešavanje sa aspekta trošenja guma i njegovo nepravilno podešavanje dovodi do rapidnog trošenja guma.
Trošak centriranja trapa u ovlaštenim servisima iznosi minornih 150 do 200 kuna, a može uvelike produžiti vijek trajanja guma i naravno doprinjeti sigurnosti u vožnji.

Ključne riječi:
Centar za vozila Hrvatske guma ovjes
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. srpanj 1908.

Od kočije do karoserije

Albert Fisher i njegovi nećaci osnovali su uz kapital od 50.000 $ tvrtku Fisher Body Company specijaliziranu za proizvodnju kočija i automobilskih karoserija. Tvrtka je ubrzo postala najveći proizvođač karoserija u svijetu te je surađivala s GM-om.

vs

.::.