Vidiauto Savjeti Rabljeni automobili Homologacija pojedinačno uvezenog vozila

Autor: m.s. Objavljeno: 26.03.2013. 11:57

Homologacija 

Homologacija pojedinačno uvezenog vozila

Homologacija pojedinačno uvezenog vozila

Homologacija pojedinačnog vozila provodi se za nova vozila koja dobavljač, koji nema potvrdu o sukladnosti tipa vozila, pojedinačno uvozi radi prodaje ili ih uvozi pravna ili fizička osoba za svoje potrebe. Taj postupak provodi se i kod uvoza rabljenih vozila.

Za provođenje homologacije pojedinačnog vozila ovlašteni su Centar za vozila Hrvatske i Hrvatski autoklub s mrežom od 57 ispitnih mjesta u stanicama za tehničke preglede.

Postupak pokreće dobavljač podnošenjem zahtjeva ovlaštenoj pravnoj osobi. Uz zahtjev se prilažu strana prometna dozvola (ako je riječ o rabljenom vozilu), račun ili kupoprodajni ugovor, tehnički podaci o vozilu (samo za određene kategorije vozila), dokaz proizvođača o sukladnosti opreme i dijelova tog vozila s uvjetima propisanim odgovarajućim ECE pravilnicima ili EC/EEC smjernicama (u daljnjem tekstu – Potvrda proizvođača), jedinstvena carinska deklaracija, te upravna pristojba. Troškove postupka snosi podnositelj zahtjeva.

Potvrda proizvođača može se dobiti kod:
-proizvođača vozila,
-ovlaštenog dobavljača/uvoznika u Republici Hrvatskoj kojeg odobri Zavod,
-ovlaštenog dobavljača/uvoznika u zemlji iz koje se vozilo uvozi pod uvjetom da ovlaštenog dobavljača/uvoznika dotične marke vozila nema u Republici Hrvatskoj,
-drugih izvora koje Zavod ovlasti – trenutno se prihvaća potvrda izdana od: TÜV Auto Service GmbH, München, Ridlerstrasse 57 - tel: 00 49 89 51 90 31 11, e-mail adresa: Franz.Mohle@tuev-sued.de.

Za vozila koja imaju EU homologaciju umjesto proizvođačeve potvrde može se priložiti Certifikat o sukladnosti ("COC dokument") koji proizvođač izdaje za vozila za koja je provedena EU homologacija.
Pregled dokumentacije i vozila obavlja se kod ovlaštene pravne osobe CVH/HAK u jednom od ispitnih mjesta (stanice za tehnički pregled).

Detaljnije na Hak.hr

Ključne riječi:
Centar za vozila Hrvatske HAK Homologacija
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 25. srpanj 1945.

7-25-1945 Kaiser Frazer

Kaiser Frazer

Henry Kaiser i Joseph Frazer osnovali su tvrtku za proizvodnju automobila. Već u prvoj godini proizvedeno je 11.000 automobila, a godinu dana kasnije 100.000. Radi nedostatka sredstava novi se modeli nisu razvijali tako da je tvrtka 1953. prodana. Na fotografiji se nalazi Kaiser Virginian iz 1949.

vs

.::.