Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Želite popust od 70.000 kn za novi auto? Može! Evo i kako

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 09.03.2015. 09:00

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju! 

Želite popust od 70.000 kn za novi auto? Može! Evo i kako

Želite popust od 70.000 kn za novi auto? Može! Evo i kako

Krajem veljače je objavljen poziv za neposredno sufinanciranje kupnje hibridnih i električnih vozila. Radi se o reprizi pozitivne lanjske priče koja je oduševila brojne naše financijski solventne kupce.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kupcima automobila s ekološki prihvatljivim pogonskim sklopom ponovno će isplaćivati potpore u obliku donacije, u visini od 30.000 kuna za hibridna do 70.000 kuna za električna vozila. Način dobivanja potpore je jednostavan: za početak je potrebno podnijeti zahtjev, potom valja kupiti i registrirati naručeni automobil, a tek tada se može ostvariti povrat sredstava.

Postoje i stanovite sitne razlike u odnosu na prošlu godinu: potpora sada vrijedi za vozila s maksimalnim emisijama do 90 grama CO2 – podsjetimo, lani je granica bila 100 grama. No, zato je ograničenje o zabrani prodaje vozila skraćeno, s tri godine na jednu godinu.

Lani je kroz program potpora prošlo 324 automobila među kojima oko 90 posto Toyotinih hibrida. Očekivano, vrhnje će i ove godine pobrati hibridni Yaris i Auris – ništa čudno s obzirom da Toyota raspolaže najduljim iskustvom u razvoju i proizvodnji tehnologije za hibridna vozila. Usporedbe radi, drugoplasirani Mitsubishi lani je "progurao" svega 14 vozila, a treći Nissan samo pet.

Zato će ovotjedna preporuka poslužiti za razrješenje jednostavne dileme: isplati li se kupiti Toyotu Yaris hibrid, ili je ipak bolje investirati u veći, ali i nezanemarivo skuplji Auris? Vidjet ćemo da stvari nisu tako jednostavne jer ne odlučuje samo dimenzija automobila.

Yaris 04

Toyota Yaris hybrid

Za početak pogledajmo što je zajedničko modelima Auris i Yaris hibrid. Oba su tzv. full-hybrid automobili što znači da za pogon ravnopravno koriste benzinski i elektromotor. Benzinski motor može proizvoditi struju i istodobno pokretati kotače, ili biti u ulozi "agregata", primjerice dok vozilo miruje. Elektromotor također ima ulogu samostalnog pogonskog sklopa, ali samo na kratkim relacijama (do dva kilometara) i pri manjim brzinama (do 50 km/h), ovisno o količini pohranjene električne energije.

Automatskim pretvaranjem kinetičke energije u potencijalnu, u prilikama kada vozilo usporava ili koči, također se pune baterije. Svi navedeni izvori i potrošači energije povezani su kompleksnom automatikom (prema tipu to je bezstupanjska planetarna getriba, tzv. e-CVT) kojom upravlja inteligentna elektronika.

Hibridni Auris i Yaris izravni su derivati modela Prius, no daleko od toga da su u tehnološkom smislu istovjetni. Osnovna razlika je u snazi pogonskog sklopa – dok Auris koristi preslikanu hibridnu tehnologiju Priusa treće generacije (1,8-litreni benzinski motor plus elektromotor 60 kW), Yaris ima 1,5-litreni benzinski motor i elektromotor sange 45 kW.

Mala digresija na ovom mjestu: povoljna je okolnost da se prilikom godišnje registracije hibridnih automobila uzima u obzir samo snaga benzinskog motora. Tako za Yarisa plaćate obvezno osiguranje kao za automobil od 75 KS, a kod Aurisa za 99 KS. Međutim sistemska snaga Yarisovog motora iznosi 100 KS, dok Auris zapravo razvija 136 KS – zgodno, zar ne?

Auris FL 01

Toyota Auris hybrid

Različiti motori daju i različite performanse koje idu u korist Aurisa. Doduše, Yaris u tipičnom ubrzanju zaostaje manje od sekunde, dok su maksimalne brzine od akademskog značaja (180 odnosno 165 km/h). U praksi je Auris nešto podatniji na gasu, no ni Yaris nije trom, tek nešto umjereniji. Dojam ubrzanja se kod hibrida razlikuje od klasičnih automobila, naprosto jer zbog bezstupanjskog automatskog mjenjača (točnije, pretvarača momenta) vozilo ubrzava linearno, kao električni vlak ili tramvaj. No, štoperica ne laže, ubrzanja su odlična: 10,9 s (Auris) i 11,8 s (Yaris).

A potrošnja? Mada prosjek testa zaostaje za obećanjima tvornice (3,9 l za Auris i 3,6 l za Yaris), izmjerene vrijednosti od oko 5 l/100 km (kod oba modela) vrijedne su svake pohvale. Moguće je postići i manje, ali na dugi rok ne i bitno manje. S druge strane, bez obzira koliko jako stiskali papučicu gasa, potrošnja neće prelaziti 7 litara.

Yaris int 01

Interijer Toyote Yaris hybrid

Mnogo je dakle sličnosti, ali postoje i razlike. One se, osim po dimenzijama putničke kabine i prtljažnika, najviše ogledavaju u cijenama hibridnog Aurisa i Yarisa: s uračunatim državnim poticajem Yaris košta 94.500 kuna, a Auris je skuplji za 40.400 kuna. Teško je odgovoriti opravdava li to boljom serijskom opremom jer, primjerice, kod osnovnih paketa opreme Luna, Yaris nema kameru za vožnju unatrag koju Auris ima, ali posjeduje dvozonsku automatsku klimu koja je kod Aurisa vezana uz najvišu razinu Sol.

Između tih krajnosti postoji još niz paketa te poneka dodatna opcija (panoramski krov, LED prednja svjetla, sustavi asistencije). Valja napomenuti kako je Yaris redizajniran prošle jeseni, dok je Auris upravo ovih dana predstavljen u osvježenoj formi. Zbog toga je nešto skuplji od pred-fejsliftanog modela za koji se više ne primaju narudžbe.

Prema tome, naša je preporuka tjedna Toyota Yaris hibrid, prije svega zbog sjajne cijene koju omogućuju državni poticaji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Za manje od 95.000 kuna ne postoji bolja alternativa u segmentu gradskih automobila!

Palac gore hibrid tablica 09.03.2015
Auris FL int 01

Interijer Toyote Auris hybrid

Legitimnost hibridnih automobila

Cijena nafte dugoročno može jedino rasti, pa automobilska industrija neprestano traži tehnologije pomoću kojih će vozila s litrom goriva prelaziti više kilometara. Zato ne treba strahovati od modernih energetskih koncepata i naprednih pogonskih alternativa, pogotovo u individualnom cestovnom prometovanju. Propulzivne tehnologije u naše živote nerijetko unose glatkoću i iznenađujuću svakodnevnu upotrebljivost, uz opipljive uštede.

Toyotini hibridi su izvrstan primjer za navedeno i dokaz da se kotači mogu rotirati i izvan jeftinih dizelskih kratica. Hibridni automobili predstavljaju najbližu aproksimaciju vozila budućnosti, a zbog pristupačne cijene dostupni su gotovo svim kupcima novih vozila. Mada više nitko ne sumnja u ekonomsku opravdanost hibridnih vozila, o ekološkoj dimenziji da i ne govorimo, 2015. godine je Toyota i dalje jedina marka koja se može pohvaliti uspješnom prodajom hibridnih automobila. Čudno, zar ne?

Ključne riječi:
Auris hibrid Palac gore za kupnju Toyota usporedba Yaris
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.