Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Isplati li se kupnja električnog automobila? Ili pak ne?

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 16.03.2015. 09:40

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju! 

Isplati li se kupnja električnog automobila? Ili pak ne?

Isplati li se kupnja električnog automobila? Ili pak ne?

Zanimalo nas je isplati li se povući pionirski potez i investirati u vozilo na električni pogon? Aktualni natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odnosi se na sufinanciranje kupnje hibridnih i električnih vozila.

Mada već puno desetljeće slušamo istu priču o budućnosti koja pripada automobilima na struju, ta je budućnost, izgleda, još vrlo daleko. Ponuda e-automobila na hrvatskom tržištu je minimalna te se zapravo svodi na jedan jedini model, Mitsubishi i-MiEV. Košta 202.000 kuna, a ostale detalje o ovom gradskom četverosjedu potražite na stranicama zastupnika. i-MiEV je svojevremeno bio dostupan i u Citroënovoj (C-Zero) i Peugeotovoj (iOn) inačici, no proizvodnja oba "klona" je stopirana – pogodite zašto.

Mitsubishi i-MiEV nije automobil u koji ćete se zaljubiti zbog dizajna, ali realno pruža sve potrebno za svakodnevno prometovanje. Lani ga je prepoznalo desetak hrvatskih kupaca, što je velika brojka u razmjerima električnih automobila. Ujedno i dovoljan razlog da malenog Mitsubishija, odmah sada, proglasimo preporukom tjedna!

Mitsubishi i-MiEV 01

Mitsubishi i-MiEV

Lanjska prodajna statistika bilježi i pet Nissan Leafa, nositelja naslova Europskog automobila 2011. godine. Leaf je zanimljivo dizajniran, "odrastao" kompakt koji se odlično prodaje u nekim zemljama Zapadne Europe, prije svega u Velikoj Britaniji, Danskoj, Nizozemskoj i Skandinaviji. Inovativnim konceptom komercijalizacije, na način da se vozilo prodaje, a baterija daje u trajni najam, Nissan je privukao kupce i u Njemačkoj. Dakako, preduvjet uspjeha ovog, ali i svih ostalih električnih automobila je razvijena mreža (javnih) punionica. Kako takva u Hrvatskoj ne postoji, ni Leaf kod nas nije u prodaji.

Ipak, za entuzijaste uvijek postoji rješenje: do Leafa se može izravnim uvozom iz inozemstva što je legitiman način i za ostvarenje poticaja, uz uvjet da se kupuje novo vozilo koje nije bilo prethodno registrirano.

Marka Renault je globalno među najjačim proizvođačima električnih automobila. U svojem 'Zero Emission' portfelju ih ima nekoliko: Zoe, Fluence, Kangoo i Twizy. Međutim, iz zastupništva poručuju kako je preduvjet za uvođenje električnih automobila infrastruktura za punjenje. Čim se ozbiljnije poradi na tom polju, Renault će dovesti kompletnu Z.E. flotu u Hrvatsku. Primjera radi, gradski automobil na električni pogon, Zoe, u Francuskoj stoji oko 14.600 eura (uz državne poticaje), a dodatan mjesečni najam baterije je 49 eura.

Renault Zoe 03

Renault Zoe

Sljedeća mogućnost je nabava "električnog četverocikla" čiji je najpoznatiji predstavnik kineski proizvod Electa Sol Nevo. Radi se o vozilu kategorije "microcar", poput Aixama ili Ligiera, da spomenemo i neke poznatije marke čiji proizvodi troše naftne derivate, dok se Nevo napaja strujom iz kućne utičnice. Uz prihvaćanje rudimentarnog "komfora", tek nijansu iznad onoga u legendarnom Piaggio ApeCaru, kao i slabih performansi (maksimalna brzina je 75 km/h), stječete pravo na vožnju uz iznimno nisku cijenu po kilometru.

Nevo košta 104.975 kuna (s PDV-om) - to je cijena za vozila koja se nalaze na skladištu u Zagrebu. Ukoliko ste voljni čekati isporuku tri do četiri mjeseca, cijena je niža, 99.980 kuna. U fiskalnom smislu Nevo nije automobil već dvosjed-četverocikl pa podliježe državnim poticajima u visini od 30.000 kuna. Ukoliko je registriran na firmu (kao dostavno vozilo), otvara se put daljnjoj uštedi u vidu povrata PDV-a. Konačna cijena nakon subvencija i bez PDV-a iznosi primamljivih 53.980 kuna.

Tekući troškovi posjedovanja i eksploatacije i ovdje su nevjerojatno niski. Nevo troši 14 kWh električne energije na 100 km što košta oko 7 kuna – gotovo pa besplatno! Troškovi tehničkog pregleda, registracije i osiguranja iznose 750 kuna, a maksimalni doseg je 130 kilometara. Još jedan adut: mogu ga voziti i 16-godišnjaci s položenim ispitom A1 kategorije!

Electa-Nevo-6

Electa Nevo

Na kraju vidimo da se jedina, mada i ogromna prednost vožnje na struju ogledava u minimalnim tekućim troškovima. Čista ekološka savjest dodatan je bonus. Ipak, posjedovanje e-automobila – posebno u državama poput Hrvatske – traži spremnost na brojne kompromise.

Za početak, životni vijek ugrađene baterije nije neograničen. Istina, rok trajanja se mjeri u godinama, ali brojka je u svakom slučaju jednoznamenkasta. Teško je reći koliko bi koštala ugradnja zamjenskog sklopa, no možemo se voditi grubom računicom da cijena baterije iznosi negdje između četvrtine i trećine vrijednosti novog vozila.

Tijekom godina bateriji kontinuirano pada kapacitet. Proizvođač Electe navodi skroman životni vijek od oko 40.000 kilometara. Nissan tvrdi kako bi Leafova baterija morala potrajati četiri puta dulje, no ne ako se često rabi opcija brzog punjenja. Isto vrijedi i za Mitsubishi. Ova dva proizvođača, ovisno o tržištu, pružaju različita jamstva na bateriju. Tipično je pet godina ili 100.000 kilometara. Nakon toga, Bože pomozi!

Electa-Nevo-4

Višesatno punjenje baterija i ograničena autonomija najveći su problemi elektroautomobila. Realni doseg je sto i nešto sitno kilometara, no može biti i znatno manji. Treba znati da podaci o tvorničkoj autonomiji vrijede samo u idealnim okolnostima koji u svakodnevici zapravo nikada nisu ispunjeni. Upotreba bilo kojeg električnog trošila tijekom vožnje, poput (dnevnih) svjetala, radija, sustava provjetravanja, grijanja ili klime, kao i niske vanjske temperature, osjetno smanjuju pa i prepolavljaju tvornički navedenu teoretsku autonomiju. A s njom nema šale jer kada "ostanete bez goriva", ne pomaže kanistar s rezervom! Preostaje samo vučna služba...

Trenutna situacija je takva kakva jest. Država je sa svoje strane ponudila konkretnu pomoć i spremnost da do 70.000 kuna sudjeluje u nabavnoj cijeni svakog automobila na struju. No, preostaje joj veći dio posla – izgradnja mreže punionica. I naravno, jednoga će dana država poželjeti vratiti uložena sredstva – ne očekujete valjda da će vožnja na struju zauvijek biti subvencionirana te oslobođena poreza i trošarina na kakve su navikli vozači automobila na "klasičan" pogon?

To će se dogoditi kada će biti dosegnuta neka kritična brojka električnih automobila na cestama. No, za sada držimo da je mudrije uložiti novac u hibridno vozilo, primjerice u našu prošlotjednu preporuku, Toyotu Yaris.

Elektricni automobili tablica

Napomena: navedene cijene vrijede na dan objave članka.

Ključne riječi:
Electa električni automobil I-Miev Leaf Mitsubishi Nissan Palac gore za kupnju Sol Nevo
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.