Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Mali japanci za male novce! Najbolji gradski automobil je...

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 02.03.2015. 01:20

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju! 

Mali japanci za male novce! Najbolji gradski automobil je...

Mali japanci za male novce! Najbolji gradski automobil je...

Okretnost, ekonomičnost i dugoročna isplativost investicije bitne su značajke kod odabira gradskih automobila. No, tržišni segment gdje su u prošlosti nadmoćno vladale talijanske marke danas pripada japanskim proizvođačima.

Svota od deset tisuća eura - ili, prevedeno na domaću valutu, osamdesetak tisuća kuna - nerijetko predstavlja gornju psihološku granicu iznosa za koji naši građani mogu ili žele kupiti automobil. To im u osnovi ostavlja tri mogućnosti: kupiti rabljeni automobil, kupiti novi niskobudžetni proizvod (tipa Dacia) ili kupiti novi automobil renomirane marke, ali nižeg segmenta. S obzirom na potrebe i želje bilo koja navedena opcija može biti dobitna, a mi ćemo se ovdje pozabaviti trećim slučajem.

Odmah preskačemo onu najnižu klasu mini-gradskih vozila te ćemo se fokusirati na prave predstavnike takozvanog "gradskog segmenta". Intuicija i brojna istraživanja zadovoljstva kupaca usmjeravaju nas ka japanskim proizvodima jer oni na dugi rok donose najveće zadovoljstvo pa predstavljaju najbolju protuvrijednost za uloženi novac. Japanski automobili su poznati po preciznosti, izdržljivoj mehanici, dugim jamstvenim rokovima, solidnoj opremi i - recimo i to - višim troškovima servisiranja. Što od navedenoga vrijedi danas?

suzuki_swift 01

Prvo, treba znati kako japanski automobili na hrvatsko tržište u najmanjem broju slučajeva dolaze iz Japana. Zapravo, u ovoj klasi svi vuku porijeklo iz trećih zemalja: Honda Jazz se proizvodi u Velikoj Britaniji, Toyota Yaris u Francuskoj, Suzuki Swift u Mađarskoj, Nissan Micra u Indiji, a nova Mazda 2 u Meksiku - doista, svijet je selo! Ono što ove modele i dalje čini japanskim proizvodima jest konstrukcija i dizajn, a iskusnom vozaču će obje karakteristike biti trenutno prepoznatljive.

Nakon pregleda cjenika iz igre ispadaju Honda i Mazda (125 / 93 tisuće kuna). U zahvatu ostaju Nissan Micra, Suzuki Swift i Toyota Yaris. Zvučna su to i legendarna imena s dugačkom povijesti! U nastavku ćemo vidjeti koji ih motori pokreću, koliko serijske opreme posjeduju i kako se ponašaju u vožnji.

nissan_micra 01

Nissan Micra

Nissan Micra je u četvrtoj generaciji unaprijeđena u 'globalni proizvod' što europskim kupcima nameće određene kompromise. Primjerice, materijali u unutrašnjosti ne odišu očekivanom kvalitetom, mada je nedavni redizajn donio poboljšanje. Sjedala su idealna za grad, a pravilno oblikovan prtljažnik ima solidan volumen od 265 litara. S 3825 mm Micra je najmanja unutar ovoga trija i ima najbolji radijus okretanja – 4,65 m.

nissan_micra int 01

Osnovni 1,2-litreni benzinski motor ima tri cilindra i razvija 80 KS. Vibracije koje neminovno proizlaze iz ovakve konstrukcije u Micri se minimalno prenose na ručicu mjenjača i kolo upravljača. Zbog idealnog omjera provrta cilindra i hoda klipova automobil voljno prihvaća gas i u širokom rasponu okretaja raspolaže dobrim dijelom maksimalnog okretnog momenta (110 Nm). Micrin potencijalno ekonomičan motor ima deklariranu potrošnju od 5,0 l/100 km, a u svakodnevici troši oko šest. Cijena bazne izvedbe Visia: 74.700 kuna.

toyota_yaris 01

Toyota Yaris

Toyota Yaris je nešto skuplji automobil (83.990 kuna stoji izvedba Luna s pet vrata, verzija s trima vratima košta 80.990 kuna), a nakon lanjskog redizajna djeluje i kao ozbiljniji, odrasliji automobil. Ipak, njegove performanse to ne potvrđuju, barem ako je u pitanju osnovni jednolitreni trocilindrični motor poznat iz manjeg Ayga. U svemu zaostaje za Microm (69 KS, 95 Nm), samo po potrošnji goriva je ispred (tvornica: 4,3 l/100 km, praksa: ispod 6 l/100 km). Yaris 1.0 se teže nosi s dugim obiteljskim putovanjima, no ne zbog nedostatka komfora ili prostranosti putničke kabine već zbog buke koju proizvodi pri brzinama na autocesti. Doduše, ni Micra tu nije mnogo bolja, ali veća radna zapremina motora daje joj određenu prednost.

toyota_yaris int

Aktualna generacija Yarisa više nema kliznu stražnju klupu, ali su omjeri pogođeni: nudi 286 litara u prtljažniku i dovoljno udobnosti za četiri osobe u kabini. Osnovni paket opreme sadrži sve neophodno i ništa više, ali na to smo u startu bili spremni. Yaris se dobro vozi i pruža osjećaj ozbiljnog automobila, no treba jači motor – bilo 1.33 benzinac, 1.4 dizel ili hibrid. Takav pak definitivno izlazi iz zacrtanih financijskih okvira.

suzuki_swift 02

Suzuki Swift

A Swift? Zbog "odraslog" motora s četiri cilindra i relativno velike snage (94 KS, 118 Nm) odmah preuzima vodstvo. Suzuki je jedna od rijetkih "oldschool" japanskih marki koja još uvijek stavlja naglasak na mehanički sadržaj i preciznost izrade, a tek potom se bavi ostalim, "nebitnim" detaljima. No, kod Swifta je čak i u ovom preostalom dijelu odrađen dobar posao, jer ako mu dizajn i nije smion, u najmanju ruku je korektan i demonstrira ozbiljnost i kvalitetu. Kvalitetu koja je prepoznatljiva od prvog do posljednjeg vijka.

Mada se radi o malenom vozilu, u Swiftu se najbolje sjedi. Vozač i suvozač se osjećaju kao u nekakvom VW Golfu smanjenih dimenzija. Serijski ih okružuje čak sedam zračnih jastuka – više nego kod većine automobila današnjice. Sama stražnja klupa je također raskošno odmjerena, a jedino čega nedostaje jest prostor za koljena. Prtljažnik je doista malen (211 l), a opravdanje leži u duljini vozila: 3850 mm. Deklarirana potrošnja je 5,0 l/100 km, a u praksi Swift troši poput ostale dvojice – u prosjeku oko 6 litara.

suzuki_swift int 02

Usporedili smo tri poznata, cjenovno bliska gradska automobila japanskih proizvođača. Na papiru sličnih karakteristika, no u stvarnosti karakterno toliko različita! Mada su elementarne vještine gradskih automobila vrlo dobro poznate svima trima kandidatima, razlike postoje i nije ih teško prepoznati.

Nissan Micra donosi sve što je potrebno za grad, a prosječnom hrvatskom vozaču može poslužiti i kao prvi odnosno jedini automobil. Ipak, Micri nedostaje "šlifa", fali joj finoće i preciznosti koju očekujemo od japanskih proizvoda. Osjeti se to na materijalima od kojih je sazdana putnička kabina, ali i na motoru koji ne oduševljava radom. Na opremu, dinamiku i ekonomičnost, međutim, nemamo prigovora.

nissan_micra 04

Toyota Yaris nudi naviše prostora i mekim materijalima opremljenu unutrašnjost, ali njezin trocolindrični motorić više pristaje razigranom (i manjem) Aygu. Performanse su pomalo "penzionerske", a cijena ipak najviša u ovoj usporedbi. Ocjena – vrlo dobar, ali ne i odličan.

Suzuki Swift je najjeftiniji ovdje, a ipak ostavlja dojam kompaktnog automobila smanjenih dimenzija, bez ikakvih kvalitativnih ustupaka. Vozi se suvereno i vrlo je ekonomičan. Minusi se svode na malo mjesta na stražnjoj klupi i prtljažnik minimalnih dimenzija, no u ovoj kategoriji to bi morao biti najmanji problem. Uostalom, daleka putovanja s četiri osobe kod sva tri automobila iziskuju ugradnju dodatnih krovnih nosača i kutije – bez toga nećete daleko stići.

Kod kupaca koji cijene kvalitetu, trajnost i dobro tvorničko jamstvo japanski su proizvodi visoko na listi prioriteta. Govorimo li o pristupačnim, gradskim automobilima, naša je preporuka za kupnju Suzuki Swift.

Najbolji gradski automobili tablica_02.03.2015

Napomena: navedene cijene vrijede na dan objave članka.

Ključne riječi:
kupnja Micra Nissan Palac gore za kupnju Suzuki Swift Toyota Yaris
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 25. srpanj 1945.

7-25-1945 Kaiser Frazer

Kaiser Frazer

Henry Kaiser i Joseph Frazer osnovali su tvrtku za proizvodnju automobila. Već u prvoj godini proizvedeno je 11.000 automobila, a godinu dana kasnije 100.000. Radi nedostatka sredstava novi se modeli nisu razvijali tako da je tvrtka 1953. prodana. Na fotografiji se nalazi Kaiser Virginian iz 1949.

vs

.::.