Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Pronašli smo štedljivu limuzinu do 10 somova eura. To preporučujemo ovog tjedna!

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 16.02.2015. 09:13

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju! 

Pronašli smo štedljivu limuzinu do 10 somova eura. To preporučujemo ovog tjedna!

Pronašli smo štedljivu limuzinu do 10 somova eura. To preporučujemo ovog tjedna!

Sve što se može podvući pod pojam limuzine, kod hrvatskih vozača tradicionalno ima dobru prođu. Ovaj tjedan tražimo najekonomičnije rješenje za minimum uloženog novca.

Prošlo je više od desetljeća otkako je Renault preporodio rumunjsku Dačiju. Mada premijerni model Logan nije ispunio prvotno obećanje "automobila za 5000 eura", ostao je blizu te čarobne brojke. Trebale su godine dok se konkurencija adekvatno suprotstavila rumunjskoj limuzini koja u aktualnom izdanju vozi već u drugoj generaciji. Neki od suparnika (u širem smislu te riječi) su Renault Fluence, Škoda Rapid i donedavno Chevrolet Cruze. No, svi oni su u konačnici bitno skuplji i ozbiljniji automobili koji ne ciljaju na iste kupce. Sve dok se nije pojavio francuski dvojac Citroën C-Elysée / Peugeot 301, s početnom cijenom blizu Loganove.

S obzirom da se Peugeot 301 ne nudi u jeftinim izvedbama, Loganu smo suprotstavili Citroën C-Elysée koji odaje dojam ozbiljnog, velikog automobila. Proizvodi se u Španjolskoj i možete ga kupiti za manje od deset tisuća eura. No, razočarat ćete se jer na popisu serijske opreme nema klimatizacijskog uređaja što znači da je, s obzirom na naše podneblje, takav C-Elysée beskoristan. Prihvatljiva je tek druga po redu izvedba Seduction koja košta 89.000 kuna, a s uračunatim popustom u akciji Reciklirajte i profitirajte cijena mu je 5000 kuna niža. Osim klime pruža još MP3 CD radio, tempomat, maglenke te električno podesive, grijane retrovizore. Sasvim dovoljno za osjećaj vožnje kao u pravoj limuzini.

Citroen C-Elysee 01

Citroen C-Elysee

Međutim, Citroënov pogonski sklop je blagi kompromis: zvuk trocilindričnog benzinskog PureTech motorića mnogima se neće svidjeti premda su mu tehničke karakteristike zadovoljavajuće – ali samo na papiru. Mada u vožnji s ponosom ističe svoju skromnu konjicu, u praznom hodu će osjetno prodrmati masivno tijelo limuzine što se teško uklapa u visoka očekivanja naših kupaca. Oni žele raskoš i luksuz, a ne vibracije!

Citroën sve to nudi u izvedbi C-Elysée Hdi 90 Medveščak. Pokreće ga snažan 1,6-litreni dizelaš vrlo niske potrošnje, a i serijska oprema je nešto bogatija. Cijena automobila je 95.000 kuna što je ipak daleko više od početnog finacijskog okvira (oko 77.000 kuna) pa može biti predmetom neke druge usporedbe.

A Dacia? Nimalo raskošan suparnik iz Rumunjske ima bitno nižu startnu cijenu. Logan je jednako prostrano, mada na osjet i manje masivno vozilo. Osnovni paket Base i kod njega odmah zaboravite, no druga razina Ambiance je sasvim solidna: za 69.500 kuna ima klimu, podizače, centralno zaključavanje i djeljivo preklopivu stražnju klupu. Jedino što nedostaje je radio, no lako ćete ga sami ugraditi jer auto ima antenu i standardno ožičenje.

Dacia Logan 04

Dacia Logan

Tvornički deklarirana prosječna potrošnja početnih benzinskih izvedbi ne razlikuje se bitno – Logan troši 5,9 a C-Elysée 5,3 l/100 km. U praksi se vrijednosti izjednačavaju i penju na oko 7,5 l/100 km. Logan pokreće stari Renaultov 1.2 16V koji se pokazao žilavim i dovoljno dinamičnim u gradu. Na otvorenom se solidno drži do nekih 100 km/h, ali na autocesti postaje prilično glasan. Vožnja sa 130 km/h je prava muka.

Citroën je nešto bolje izoliran i nijansu preciznije izrađen, tek toliko da se vidi nekakva razlika. Sjedala su dobra, a veći dio plastike u unutrašnjosti nije iz reciklaže. Prtljažnik je pozamašan, jednako kao i Loganov: kapacitet od pola kubika zadovoljit će sve potrebe jedne obitelji. Naravno, sedan oblik oba automobila predstavlja ograničavajući faktor prilikom pakiranja pa je bolje da su koferi što manji, odnosno da televizor koji poželite transportirati bude novijeg datuma, s tankim ekranom. Jer onaj s katodnom cijevi neće proći kroz otvor prtljažnika. A ukoliko planirate prevoziti vreće cementa, zbog visokog utovarnog ruba mogla bi vam stradati kralježnica.

Dacia Logan 03

Dacia Logan

Dacia Logan 1.2 16V i Citroën C-Elysée PureTech 72 pripadnici su najniže klase automobila koju nazivamo limuzinama. Koji je naša preporuka ovoga tjedna? S obzirom na to su oba automobila slabo opremljeni i minimalno motorizirani, neka odluči cijena – u prednosti je Logan. Međutim, Dacia skriva jedno iznenađenje zbog kojeg rumunjskog kandidata mirne duše možemo proglastiti preporukom tjedna: Logan se nudi i s tvornički ugrađenom plinskom instalacijom, doplata je 5000 kuna. Stoga je naša definitivna preporuka tjedna Dacia Logan Ambiance 1.2 16V LPG, za 74.500 kuna.

To je robustan automobil provjerene mehanike i velike prostranosti. Uz trenutnu cijenu auto-plina (4,27 kn) ujedno je i vrlo ekonomičan. Doduše, brzina mu nije vrlina i vozaču ne pruža osobite užitke. Ima trogodišnje jamstvo i asketsku serijsku opremu. Ergonomski nije katastrofa i pruža podnošljiv komfor. Što biste više za desetak somova?

Tablica cijene Dacia Logan Citroen C-Elysee
Ključne riječi:
C-Elysee Citroën Dacia Logan LPG Palac gore za kupnju
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 5. veljača 1878.

2-5-1878 Rođen Andre Gustave Citroen

Rođen Andre Gustave Citroen

Na današnji dan rođen je Andre Gustave Citroen. Nizozemsko-židovskog porijekla, Citroen je postao jedan od vodećih proizvođača automobila u Francuskoj.

vs

.::.