AUTO LEKSIKON

RAZJASNITE SI NEKE OD POJMOVA IZ AUTOINDUSTRIJE

ADR

Automatska regulacija razmaka. Automatska regulacija razmaka je proširenje sustava za regulaciju brzine s radarskim senzorom i skrbi, unutar određenih granica sustava, za pravilan razmak prema vozilu ispred - automatski:
Ako se vozilo približava nekom sporijem vozilu, automatska regulacija razmaka usporava na brzinu tog vozila i drži razmak koji je vozač prethodno odabrao. I onda kad se neko vozilo ubacuje ispred brzina se smanjuje na njegov nivo. Kad vozilo koje vozi ispred napusti voznu traku, vozilo ponovno ubrzava na željenu brzinu. Automatska regulacija razmaka time pridonosi kako povećanom komforu vožnje tako i većem stupnju sigurnosti. Odgovornost ipak ostaje na vozaču.
U tu svrhu jedan radarski senzor stalno nadzire područje do 180 metara ispred vozila. Mjeri se ne samo razmak nego i brzina približavanja vozilu koje vozi ispred. Kad je razmak manji od sigurnog automatska regulacija razmaka usporava zahvatom u managementu motora, a po potrebi i na kočnici. Ako nephodno usporenje prekorači 30 posto maksimalnog usporenja, od vozača se traži da nagazi kočnicu.
I onda kad je regulacija razmaka uključena nadzor brzine i razmaka prema vozilu ispred ostaje u odgovornosti vozača. Automatska regulacija razmaka ne reagira na statične prepreke niti vozila koja dolaze iz drugog smjera. Ona se ne smije koristiti na cestama sa puno zavoja i u teškim vremenskim uvjetima, poput magle, klizavosti ili jake kiše.
Na dan: 28. rujan 1978.

9-28-1978  Rekord za Wankel motor

Rekord za Wankel motor

Urednik američkog automobilskog časopisa Car & Driver postigao je svjetski brzinski rekord za automobile pogonjene rotacijskim (Wankel) motorom. Za upravljačem modificirane Mazde RX-7 Don Sherman je vozio 297,74 km/h.

vs