AUTO LEKSIKON

RAZJASNITE SI NEKE OD POJMOVA IZ AUTOINDUSTRIJE

ADR

Automatska regulacija razmaka. Automatska regulacija razmaka je proširenje sustava za regulaciju brzine s radarskim senzorom i skrbi, unutar određenih granica sustava, za pravilan razmak prema vozilu ispred - automatski:
Ako se vozilo približava nekom sporijem vozilu, automatska regulacija razmaka usporava na brzinu tog vozila i drži razmak koji je vozač prethodno odabrao. I onda kad se neko vozilo ubacuje ispred brzina se smanjuje na njegov nivo. Kad vozilo koje vozi ispred napusti voznu traku, vozilo ponovno ubrzava na željenu brzinu. Automatska regulacija razmaka time pridonosi kako povećanom komforu vožnje tako i većem stupnju sigurnosti. Odgovornost ipak ostaje na vozaču.
U tu svrhu jedan radarski senzor stalno nadzire područje do 180 metara ispred vozila. Mjeri se ne samo razmak nego i brzina približavanja vozilu koje vozi ispred. Kad je razmak manji od sigurnog automatska regulacija razmaka usporava zahvatom u managementu motora, a po potrebi i na kočnici. Ako nephodno usporenje prekorači 30 posto maksimalnog usporenja, od vozača se traži da nagazi kočnicu.
I onda kad je regulacija razmaka uključena nadzor brzine i razmaka prema vozilu ispred ostaje u odgovornosti vozača. Automatska regulacija razmaka ne reagira na statične prepreke niti vozila koja dolaze iz drugog smjera. Ona se ne smije koristiti na cestama sa puno zavoja i u teškim vremenskim uvjetima, poput magle, klizavosti ili jake kiše.Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.