AUTO LEKSIKON

RAZJASNITE SI NEKE OD POJMOVA IZ AUTOINDUSTRIJE

ASR

Za danas uobičajene motore jakog okretnog momenta sustav regulacije proklizavanja pogona (ASR) nudi više komfora i sigurnosti, posebice na različito prianjajućem ili skliskom kolniku. Sustav regulacije proklizavanja pogona omogućuje postupke kretanja i ubrzavanja pri svakoj brzini bez proklizavanja kotača ili bočnog pomaka.
Sustav regulacije proklizavanja pogona funkcionira samo zajedno sa elektroničkom papučicom gasa (E-Gas) i koristi se senzorima broja okretaja kotača koji pripadaju sustavu protiv blokiranja kotača (ABS). Ako se na nekom pogonskom kotaču utvrdi iznenadan porast broja okretaja (proklizavanje), sustav vrši zahvat u upravljanju motorom, smanjuje snagu motora i sprječava taj efekt.
Regulacija proklizavanja pogona osigurava vuču i stabilnost u vožnji tijekom faze ubrzavanja pri svakoj brzini i time podržava aktivnu sigurnost. Dodatno to smanjuje trošenje guma. Da je regulacija proklizavanja pogona aktivna pokazuje se treperenjem kontrolne lampice u kombiinstrumentu, u rad uključuje i elektroničku blokadu diferencijala (EDS) i sastavni je dio elektroničkog programa stabilnosti (ESP). Deaktiviranje sustava regulacije proklizavanja pogona je moguće preko ESP-Schalter prekidača.Na dan: 25. srpanj 1945.

7-25-1945 Kaiser Frazer

Kaiser Frazer

Henry Kaiser i Joseph Frazer osnovali su tvrtku za proizvodnju automobila. Već u prvoj godini proizvedeno je 11.000 automobila, a godinu dana kasnije 100.000. Radi nedostatka sredstava novi se modeli nisu razvijali tako da je tvrtka 1953. prodana. Na fotografiji se nalazi Kaiser Virginian iz 1949.

vs

.::.