Vidiauto Novosti Najave Toyota razvija pick-up Hilux na vodik

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 29.12.2022. 04:07

U budućnosti možemo očekivati i Hilux s pogonom na vodik

Toyota razvija pick-up Hilux na vodik

Uz Mirai, Toyota planira u budućnosti proširiti ponudu vozila na vodik, a izgleda kako će prvi sljedeći model biti pick-up Hilux.

Mirai je Toyotin prvi automobil na vodik, a izgleda kako će ubrzo stići još jedan, no ovog puta neće biti neki novi model, već bi poznati pick-up Hilux trebao dobiti izvedbu na  vodik. Naime, konzorcij predvođen Toyota Motor Manufacturing (UK) Ltd. (TMUK) dobit će sredstva za pokrivanje troškova razvoja Hiluxa s pogonom na vodik, u suradnji britanskim tehničkim inženjerskim partnerima, tvrtkama Ricardo, ETL, D2H i Thatcham Research. Cilj ovog projekta je usvojiti drugu generaciju Toyotinih komponenti gorivnih ćelija (kao što se koriste u najnovijoj Toyoti Mirai) za transformaciju Hiluxa u električno vozilo na gorivne ćelije.

Hilux vodik_01

Tako će TMUK voditi projekt, dok će tim iz Toyota Motor Europe (TME) R&D pružiti stručnu tehničku podršku kako bi timovima sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu omogućio izgradnju vlastite stručnosti i samodostatnosti za razvoj pogona na vodik sljedeće generacije.

Hilux vodik_02

Podsjetimo, vozila koja voze na vodik su ustvari električna vozila koja pokreće elektromotor, a struju za punjenje proizvodi motor na vodik. Najveća prednost ovog motor aje što mu je jedini nusprodukt čista voda, pa tom prilikom vozilo uopće ne zagađuje.

Ključne riječi:
gorivne ćelije gorivni članak Hilux pick-up Toyota vodik
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.