Vidiauto Novosti Najave U Zagrebu predstavljen autobus na vodik

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 08.12.2022. 04:54

U Zagrebu predstavljen Caetano, autobus na vodik

U Zagrebu predstavljen autobus na vodik

Toyota Croatia dio demonstracijskog „Bus Roadshowa“ čiji je cilj poticanje korištenja vodikovih tehnologija u javnom gradskom prijevozu, a ovom prilikom je i ZET isprobao autobus na vodik.

U sklopu JIVE2 projekta, u organizaciji nacionalnog koordinacijskog tijela Hrvatske udruge za vodik i partnera na projektu, Agencije za ugljikovodike, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla 1. prosinca je održan završni događaj demonstracijskog CEE bus roadshowa koji obuhvaća tri geografska područja EU (središnju i istočnu Europu, Poljsko-baltičku regiju te južno-istočnu Europu). Dio je ovo važnog projekta Europske komisije (Clean Hydrogen Partnership) koji za cilj ima poticanje komercijalizacije autobusa s pogonom na vodik, odnosno nabave 300 autobusa na vodik u skladu s Europskom strategijom za održivu mobilnost i Europskom strategijom za vodik, a koji je financiran strane Clean Hydrogen Partnership uz podršku Hydrogen Europe. Voditelj projekta je H2LV - Latvijska Udruga za Vodik, dok su tehnički partneri na projektu Messer Group i CaetanoBus.

Caetano vodik_01

U sklopu projekta u Zagreb je stigao CaetanoBus, autobus s pogonom na vodik za kojeg je Toyota proizvela gorivne članke. Kroz JIVE2 CEE bus roadshow projekt, Grad Zagreb i ZET d.o.o. dobili su priliku napraviti test autobusa u realnim uvjetima vožnje. Demonstracijskim vožnjama Zagrebom prikupila se velika količina podataka (telemetrije) sve s ciljem donošenja budućih informiranih odluka vezano za modernizaciju autobusne flote ZET-a. Rezultati testiranja CaetanoBus autobusa u javnom gradskom prijevozu predstavljeni su na konferenciji na kojoj je sudjelovala i Toyota Croatia – prezentacijom o Toyotinim vodikovim tehnologijama i sudjelovanjem u panel raspravi.

Caetano vodik_04

U organizaciji Toyota Croatije na konferenciji je predstavljen i Mirai, Toyotina limuzina s pogonom na vodik, s kojom smo se dan ranije i družili, a utiske s vožnje ćete uskoro moći i pročitati.

U sklopu konferencije predsjednik Hrvatske udruge za vodik, prof. emer. dr. sc. Frano Barbir rekao je kako je prelazak voznog parka javnih prijevoznika diljem Europe s postojećeg pogona na fosilna goriva na pogon na čiste izvore energije poput vodika, tek u povojima, a kao glavni problem istaknuo je nedostatak infrastrukture koja bi podržala vozila na vodik. Vodik, kao nositelj energije, ima veliki potencijal za dekarbonizaciju brojnih sektora gospodarstva osobito gdje baterije nisu tehnički moguće ili su skuplje rješenje. Jedan od tih sektora je i sektor javnog gradskog prijevoza gdje vodik, korišten u autobusima s gorivnim člancima, omogućava visoke performanse i pruža razinu udobnosti za putnike, a sve to bez emisija stakleničkih i ostalih štetnih plinova, čestica i buke.

Caetano vodik_05

Imajući u vidu kako je Europska komisija u svibnju kroz “Plan REPowerEU” osigurala dodatna ulaganja od 200 milijuna eura dostupnih za Partnerstvo za čisti vodik kroz program Horizon Europe, te najavila i buduće mjere za razvoj, prilika je to da prilika je to da se ova sredstva iskoriste za dekarbonizaciju javnog gradskog prijevoza. Značajan korak u tome smjeru Republika Hrvatska  napravila je povezujući se sa susjednim zemljama u uspostavi Sjevernojadranske doline vodika. Upravo sredstva iz REPowerEU snažno podupiru povećanje broja dolina vodika i sve projekte koji se implementiraju unutar ove inicijative.

Caetano vodik_06

U završnom dijelu konferencije, ZET kao operativni partner projekta predstavio je rezultate testiranja autobusa na vodik koji je zagrebačkim gradskim i prigradskim naseljima prometovao u proteklom tjednu. Rezultati testiranja dali su izvrsne rezultate prvenstveno po učinkovitosti u zahtjevnim uvjetima rada koja rezultira relativno niskom potrošnjom vodika u odnosu na proizvedenu energiju.

Autor fotografija: Samir Cerić Kovačević

Ključne riječi:
bus na vodik Caetano Mirai Toyota vodik
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.