Vidiauto Novosti Najave Toyota predstavila zanimljiv koncept bZ4X

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 22.04.2021. 04:52

Toyota bZ4X će biti prvi serijski auto sa Steer-by-wire upravljanjem

Toyota predstavila zanimljiv koncept bZ4X

Toyota bZ4X koncept najavljuje prvi serijski auto na svijetu sa Steer-by-wire upravljanjem, ali će to biti i prvi potpuno električni automobil iz Toyote i dolazit će s pogonom na sve kotače.

Toyota bZ4X koncept je sve samo ne tipična Toyota. Riječ je o konceptu koji bi u gotovo neizmijenjenom obliku trebao biti predstavljen u serijskoj izvedbi sredinom sljedeće godine. A netipično je kako se radi o potpuno električnom automobilu, ali i o načinu upravljanja.

Toyota bZ4X concept_01

Naime, Toyota bZ4X bit će dostupan s prvom na svijetu izvedbom ''Steer-by-Wire'' u jednom serijskom modelu. Ova tehnologija daje vozaču veću kontrolu i precizniji odziv u skladu s brzinom vozila i kutom upravljanja. ''Steer-by-wire'' također odstupa od tradicionalnog kružnog kola upravljača, zamjenjujući ga upravljačem jedinstvenog oblika koji eliminira potrebu da vozač pomiče ruke oko kola upravljača dok okreće, dodajući na kvaliteti, ali i zabavi u vožnji.

Toyota bZ4X concept_04

Ovaj je model napravljen u suradnji sa Subaruom, a bit će postavljen na potpuno novu modularnu platformu e-TNGA, koja je namijenjena električnim vozilima, a koja omogućuje dug međuosovinski razmak i male prevjese, čime se ostvaruje više prostora za putnike i prtljagu.

Toyota bZ4X concept_03

Što se pak samog izgleda tiče, riječ je o atraktivno dizajniranom SUV vozilu, no nekako nam dizajnerske linije više podsjećaju na one od Lexusa, nego od Toyote. No ako će serijska izvedba biti blizu ovog koncepta, riječ će biti o dobro obavljenom poslu.

Toyota bZ4X concept_02

Pošto nema puno drugih informacija o ovom modelu, spomenimo kako skraćenica bZ označava ''Beyond Zero'', a ovo će biti prvi od 7 bZ modela koje Toyota planira predstaviti do 2025. godine, a do iste će godine biti predstavljeno ukupno 15 električnih vozila.

Ključne riječi:
bZ4X koncept Steer-by-wire Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.