Vidiauto Novosti Najave Što donosi nova Mazda3?

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 02.07.2013. 18:04

Mazda 

Što donosi nova Mazda3?

Mazda je prije točno 10 godina predstavila model Mazda3, a ovih je dana predstavljena i najnovija redizajnirana trojka koja nastavlja dizajnerski stil Mazde6.

Moramo priznati kako je Mazda i po treći put pogodila u „sridu“. Nakon hrabrog poteza s dizajniranjem Mazde CX-5, potpuno novog modela, uslijedio je hrabar redizajn Mazde6, a sasvim očekivano slijedi i redizajn Mazde3 u sličnom stilu. Čim ju vidite, odmah vam je jasno kako se radi o novoj Mazdi, a odlična dizajnerska filozofija nastavlja se i na novoj trojci.

Treća generacija Mazde3 za 2013. godinu, predstavnice C segmenta vozila, može se opisati kao sportska i uglađena te nastavlja dizajnerski stil „Kodo-duša pokreta“ (iskreno, zanima nas i kako će izgledati četvrta generacija Mazde MX-5). Dimenzije se nisu mijenjale - dužine je 4460 mm. U suštini, trojka je preslikana šestica što se tiče većine dizajnerskih noviteta - naprijed se nalazi velika maska, s velikim Mazda logotipom, prepoznatljivim svjetlima, s boka se vide prekrasne linije koje započinju od kromirane linije maske hladnjaka i nastavljaju se na prednjim vratima, stražnja su vrata kupeovski završena s kvakama koje su skrivene u gornjem rubu vrata, dok je straga nova trojka najmanje dizajnerski izražajna, iako i za taj dio karoserije možemo reći da nam se sviđa. Tu je smješten i prtljažnik koji sada ima 10 litara više prtljažnog prostora - 350 litara).

Što se tiče ponude motora, Mazda najavljuje tri benzinska i jedan dizelski motor, za početak. Benzinci su novi 1,5-litreni snage 100 KS te još dva 2,0-litrena snage 120 i 165 KS. Dizelski motor je već poznat iz šestice - 2,2 sa 150 KS. Naravno, SkyActiv tehnologija prisutna je i u trojci kroz dizelske i benzinske motore, kao i kroz 6-brzinski ručni i automatski mjenjač. Tu je i dalje najbolji omjer kompresije na svijetu za dizelski motor - 14:1.

Kao što vidite na fotografijama, nova Mazda 3 redizajnirana je i u unutrašnjosti, korišteni su moderni i kvalitetni materijali, a konačni ćemo dojam reći u našim testovima kada Mazda 3 dođe u prodaju. Mazda je prvu generaciju predstavljenu 2003. godine prodala u 2,2 milijuna komada, druga generacija počela se prodavati 2009. godine i prodana je u 1,4 milijuna komada, a velika su očekivanja i od nove trojke.

Ključne riječi:
Mazda Mazda3 SkyActiv
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. srpanj 1903.

Proizveden prvi Ford Model A

Prvi Ford Model A isporučen je svom vlasniku Dr. Ernstu Pfenningu iz Chicaga.  Automobil je znatno pridonio razvoju tvrtke te popločio put budućim uspješnim modelima poput legendarnog T.

vs

.::.