Vidiauto Novosti Najave Što donosi nova Mazda3?

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 02.07.2013. 18:04

Mazda 

Što donosi nova Mazda3?

Mazda je prije točno 10 godina predstavila model Mazda3, a ovih je dana predstavljena i najnovija redizajnirana trojka koja nastavlja dizajnerski stil Mazde6.

Moramo priznati kako je Mazda i po treći put pogodila u „sridu“. Nakon hrabrog poteza s dizajniranjem Mazde CX-5, potpuno novog modela, uslijedio je hrabar redizajn Mazde6, a sasvim očekivano slijedi i redizajn Mazde3 u sličnom stilu. Čim ju vidite, odmah vam je jasno kako se radi o novoj Mazdi, a odlična dizajnerska filozofija nastavlja se i na novoj trojci.

Treća generacija Mazde3 za 2013. godinu, predstavnice C segmenta vozila, može se opisati kao sportska i uglađena te nastavlja dizajnerski stil „Kodo-duša pokreta“ (iskreno, zanima nas i kako će izgledati četvrta generacija Mazde MX-5). Dimenzije se nisu mijenjale - dužine je 4460 mm. U suštini, trojka je preslikana šestica što se tiče većine dizajnerskih noviteta - naprijed se nalazi velika maska, s velikim Mazda logotipom, prepoznatljivim svjetlima, s boka se vide prekrasne linije koje započinju od kromirane linije maske hladnjaka i nastavljaju se na prednjim vratima, stražnja su vrata kupeovski završena s kvakama koje su skrivene u gornjem rubu vrata, dok je straga nova trojka najmanje dizajnerski izražajna, iako i za taj dio karoserije možemo reći da nam se sviđa. Tu je smješten i prtljažnik koji sada ima 10 litara više prtljažnog prostora - 350 litara).

Što se tiče ponude motora, Mazda najavljuje tri benzinska i jedan dizelski motor, za početak. Benzinci su novi 1,5-litreni snage 100 KS te još dva 2,0-litrena snage 120 i 165 KS. Dizelski motor je već poznat iz šestice - 2,2 sa 150 KS. Naravno, SkyActiv tehnologija prisutna je i u trojci kroz dizelske i benzinske motore, kao i kroz 6-brzinski ručni i automatski mjenjač. Tu je i dalje najbolji omjer kompresije na svijetu za dizelski motor - 14:1.

Kao što vidite na fotografijama, nova Mazda 3 redizajnirana je i u unutrašnjosti, korišteni su moderni i kvalitetni materijali, a konačni ćemo dojam reći u našim testovima kada Mazda 3 dođe u prodaju. Mazda je prvu generaciju predstavljenu 2003. godine prodala u 2,2 milijuna komada, druga generacija počela se prodavati 2009. godine i prodana je u 1,4 milijuna komada, a velika su očekivanja i od nove trojke.

Ključne riječi:
Mazda Mazda3 SkyActiv
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 25. listopad 1902.

10-25-1902 Fordov automobil se vraća utrkama

Fordov automobil se vraća utrkama

Godinu dana nakon «razočaravajuće pobjede» (Ford je bio smiješno sporiji, no konkurenti su odustali) na stazi Grosse Point Race Track Fordov automobil ponovno je sudjelovao te premoćno pobijedio u utrci na istoj stazi. Ovoga puta Henry Ford je vozačku zadaću prepustio Barneyu Oldfieldu koji je zajedno s njim sudjelovao u razvoju vozila.

vs