Vidiauto Novosti Najave R5 Turbo 3E je stvoren za driftanje

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 26.09.2022. 04:46

Još jedan dar za 50. rođendan Renaulta 5: R5 Turbo 3E

R5 Turbo 3E je stvoren za driftanje

R5 Turbo 3E je električni konceptni automobil spreman za drift kojim se odaje počast legendardnim sportskim inačicama tog modela: Renaultu 5 Turbo i Turbo 2.

Jučer je na natjecanju Chantilly Arts & Elegance 2022. Renault predstavio novi koncept R5 Turbo 3E, a riječ je o posve električnom konceptnom automobilu koji je dio proslave 50. godišnjice modela Renault 5, a ovim se modelom odaje počast proslavljenim sportskim inačicama modela Renault 5: Renaultu 5 Turbo i Turbo 2. Naravno, zato je dobio naziv R5 Turbo 3E: 3 jer slijedi nakon modela Turbo 2, a E za električan.

R5 Turbo 3E_02

R5 Turbo 3E dizajniran je za performanse i utrke, u potpunosti je električan i ima pogon na stražnje kotače. Kao i njegov legendarni prethodnik, ima samo dva sjedala. Međutim, u stražnjem dijelu novog modela smješten je pogonski sklop – dva električna motora, svaki zadužen za pokretanje jednog kotača, a baterije su u podnici na sredini automobila. Izgrađen je na cjevastoj šasiji, a sigurnost osiguravaju ravna podnica i zaštita u slučaju prevrtanja homologirana u skladu s propisima FIA-e. Ukupna snaga motora iznosi 280 kW (380 KS), a trenutačno dostupan okretni moment iznosi 700 Nm.

R5 Turbo 3E_03

Ovom modelu ubrzanje od 0 do 100 km/h traje samo 3,5 sekundi, odnosno 3,9 sekundi u načinu vožnje Drift, te razvija najveću brzinu od 200 km/h. Baterija od 42 kWh ima dovoljno kapaciteta za nekoliko krugova ili intenzivnu Gymkhanu. U tim situacijama kut upravljanja iznosi mu više od 50 radi jednostavnijeg izbjegavanja prepreka.

R5 Turbo 3E_01

Za lakše bilježenje performansi, R5 Turbo 3E opremljen je s desetak nosača za kamere u unutrašnjosti i na vanjskom dijelu automobila, primjerice u utorima svjetala i kućištima vanjskih retrovizora, što vam omogućuje savršene snimke umijeća drifta.

R5 Turbo 3E_05

Poklopac motora, vrata i kabina istog su oblika kao u prethodnim modelima, ali ovaj je put karoserija izrađena od ugljičnih vlakana. Redizajnirani su i legendarni usisnici za zrak modela Turbo 2 na stražnjem odbojniku. Širok je 2,02 metra (25 cm više od prethodnika), dug 4 metra i visok 1,32 metra. Njegov je najupečatljiviji dio je svakako stražnji spojler. Veliki usisnici na prednjem odbojniku hlade motor i povećavaju aerodinamički potisak. Tri vertikalna elementa automatski podsjećaju na odbojnik modela Renault 5 Turbo 2. Četvrtasta svjetla za maglu nalikuju onima sa starih modela, ali sada ih je četiri i sastoje se od 16 LED dioda.

R5 Turbo 3E_04

Tu su i ružičaste, plave i žute LED trake na prednjem i stražnjem kraju koje bljeskaju kad automobil drifta i podsjećaju na videoigre iz 1980-ih i 1990-ih. Retro videoigre bile su nadahnuće i za naljepnice s kamuflažnim uzorkom koje krase karoseriju. Tu su i ružičasti prozori izrađeni od pleksiglasa, a na stražnjem lijevom prozoru kao simpatičan dodatak tu je naljepnica „La vie en rose”.

R5 Turbo 3E_06

Unutrašnjost donosi školjkasta sjedala od ugljičnih vlakana, sigurnosne pojaseve i sportski upravljač, koji su rezultat suradnje sa Sabeltom. Tu je i uspravna poluga ručne kočnice, obilježje svakog automobila za drift, a smještena je u sredini središnje konzole te je žute boje. Ista žuta boja iskorištena je u kombinaciji s ružičastom kako bi se dodalo malo živosti sivoj i crnoj tartan tkanini na sjedalima i instrumentnoj ploči, čime se također odaje počast osamdesetima. Tartana ostavlja vizualni efekt Renaultovog logotipa. Tu je i logotip na upravljaču koji je ovaj put osvijetljen. Svi ti šareni dodaci u kontrastu su s plutenom podnicom crne boje i Alcantarom koja je korištena za instrumentnu ploču i obloge vrata.

R5 Turbo 3E_08

Moderni redizajn jedne od najprepoznatljivijih značajki Renaulta 5. Turbo 2, deset analognih brojača ispred vozača, zamijenjeno je s deset digitalnih zaslona na instrumentnoj ploči novog modela R5 Turbo 3E. Funkcioniraju kao widgeti, izgledaju kao Pixel Art i Glitch Art te se čini kao da su iskočile iz svijeta retro igara. Na primjer, da biste pokrenuli automobil, morate pritisnuti tipku „Free play” na središnjoj konzoli. Isto tako, različiti načini rada preimenovani su u „Turbo” (za driftanje), „Track Invader” (za igru), „Donut” (za proklizavanja od 360°) itd. Zadnji detalj koji pokazuje da ovaj model ne shvaća samog sebe previše ozbiljno jest plišani medvjedić Drifty. On je tu da bi opustio i utješio putnike šokirane performansama ovog konceptnog automobila.

R5 Turbo 3E_07

Osim što je stvaran, R5 Turbo 3E digitalni kaskader oživjet će u svemiru virtualnih igara u sustavu Web3, decentraliziranom internetu u kojem internetske platforme koriste model temeljen na tehnologiji blockchaina. Dostupna će biti i kolekcija NFT-a (Non Fungible Tokens, nezamjenjivi token) izrađenih na temelju automobila te će osobama koje posjeduju te digitalne tokene biti dostupne ekskluzivne ponude i nagrade.

Ključne riječi:
drift koncept R5 R5 Turbo 3E Renault
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.