Vidiauto Novosti Najave Privlačan dizajn koji ne košta puno

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 11.05.2022. 04:31

Je li moguće napraviti privlačan dizajn koji ne košta puno

Privlačan dizajn koji ne košta puno

Nakon što je proveo 14 godina u Aston Martinu, Miles Nürnberger, direktor je Odjela za dizajn marke Dacia od lipnja 2021., sada nam donosi nove ideje za najnovija Dacijina vozila.

Dizajn nije bio Dacijina jača strana kada je ova marka započela novo poglavlje svoje priče prije 18 godina. Prva generacija modela Logan prvenstveno je trebala biti najjeftiniji novi automobil na tržištu. Unazad nekoliko godina i uz trenutnu ponudu Dustera, Sandera i Joggera, dizajn Dacije postao je privlačniji. Naravno, ova se promjena nije dogodila preko noći. Ona je rezultat ustrajne primjene filozofije marke u svim fazama razvoja modela. Prije svega, pametnim i učinkovitim dizajnom.  „Jednostavno rečeno, dobar dizajn ne mora koštati puno. Svaki dan potičemo tim na pametno razmišljanje i pametan inženjering, što kupac cijeni.” Izjavio je Miles Nürnberger, direktor Odjela za dizajn marke Dacia.

2004 - Dacia LOGAN

Koje je najprepoznatljivije obilježje dizajna brenda? Za Milesa bi to bila činjenica da je svaki model jednostavno prepoznati na prvi pogled. Duster je pravi terenac, Jogger je pravi obiteljski automobil. Dacijina filozofija temelji se na vrlo praktičnoj viziji automobila. „U Daciji ono što vidite to i dobijete”, objašnjava Miles, inspiriran WYSIWYG-om koji je revolucionirao HTML uređivače teksta za internetske stranice. Dacia je uzdrmala tržište skladnom i jasnom ponudom vozila koja zadovoljava najbitnije potrebe kupaca. Ništa manje, ništa više. Odvažan stav koji utječe na cijeli proces dizajna. Odrediti što jest ili što će biti bitno za vozila koja će biti u prodaji za 2 do 3 godine, a ne stalno dodavati nešto novo, znači da se moraju donijeti hrabre dizajnerske odluke. Miles kreativni proces smatra „nečime čistim, gotovo elementarnim”. „Dacia je izazov. Stvarno morate biti prilično štedljivi. U Aston Martinu ste mogli jeftinije dizajnirati, a skuplje prodati. U Daciji je potpuno suprotno. I nije nimalo lakše!“

2022 - New Dacia Jogger Extreme Terracotta Brown (1)

Dizajn Dacijinih automobila uvelike je napredovao zahvaljujući moći inženjeringa.  Nova platforma CMF-B omogućuje veći međuosovinski razmak, sa sva četiri kotača izvučena prema van, širim tragom kotača i većim naplatcima. Moderni temelji ključni su za postizanje skladnih i suvremenih proporcija najnovijih modela.

2022 - Story Dacia an attractive design that doesnt cost more

Valja imati na umu da automobilsko tržište prati trendove, a moda dolazi i prolazi. U Daciji su dizajneri lišeni okova svega prolaznog. Svaki dio automobila i opreme dizajnirani su s velikom pažnjom posvećenom njihovoj istinskoj praktičnosti. Kao što Miles kaže: „Uklanjanje suvišne opreme i fokusiranje na esencijalno nije nužno način razmišljanja koji dolazi prirodno.”

2020 - New Dacia SANDERO tests drive

Naravno, vizualni aspekt Dacijinih modela evoluirao je s promjenama koje vrijeme donosi. Prednja svjetla danas su LED, antena je danas shark antena, ručice vrata su danas kao ručice hladnjaka… sasvim dovoljno da ostanu suvremeni. Ništa manje, ništa više. Miles upravo u tome vidi poteškoću. „Morate donijeti prave odluke u pravo vrijeme kako biste kupcima pružili ono što im je istinski potrebno sada ili u budućnosti, a da ne odete predaleko.” U Daciji je svaki dio važan. Tako to i Miles vidi za kupce kojima je „Svaki novčić bitan!” Kreativni proces dizajnera teži čistim linijama. Oblici su ispunjeni i jasni, linije oštre, a spojevi čisti i dotjerani do savršenstva. Miles također kaže: „Ovo je pravi dizajn, a ne neki stil koji će izaći iz mode. To je dobra vijest za naše kupce koji dugo imaju isti automobil. Moramo se usredotočiti na pravu stvar, koja je i vidljiva i korisna kupcu. Ništa više.” 

2021 - Dacia Bigster Concept

Bez nepotrebnih detalja, bez modernih pomagala. „Ništa se ne skriva niti prikriva.” Jednostavnost dovodi vodi ka ekonomičnom dizajnu, ali ga također čini lakšim i jednostavnijim za izradu i popravak. Miles dodaje: „Nitko ne voli kada se stvari kompliciraju. Manje tehnologije znači manje zastarjelosti i više pouzdanosti.”

2020 - New Dacia SANDERO STEPWAY tests drive

Jedan od najboljih primjera je Sanderova prednja i stražnja zaštita podvozja od plastike obojena tehnikom bojenja u masi. Dosta je truda uloženo da se dotjera njihov konačni dizajn. Oblik nije smio uzrokovati zebraste pruge (neujednačenu boju) prilikom lijevanja plastičnog kalupa. Zahvaljujući korištenju zaštite podvozja obojene tehnikom bojenja u masi, proizvodnja je jeftinija (nema lakiranja), a proizvod otporniji na svakodnevno habanje. Zaista pametan i učinkovit dizajn!

2022 - New Dacia Jogger Extreme Terracotta Brown

Modularni krovni nosači na Sanderu Stepway i Joggeru još su jedan očit primjer genijalnog dizajna. „Marka je napredovala od jednostavnog razmišljanja do dizajna i proizvoda koji želite i tražite.” Kupci Dacije uvijek su vrlo razumni pri kupnji automobila. Ali slušaju i svoje osjećaje. Kao što dokazuje tržišni uspjeh novog Dacijinog dizajna. Miles zaključuje: „Uspješan dizajn ne mora koštati puno... iako kupci vide njegovu vrijednost. Sve više ljudi kupuje Dacijine modele zbog privlačnog dizajna. Cijena je samo šlag na kraju!”.

Ključne riječi:
Dacia dizajner Duster Jogger Logan Sandeo Stepway Sandero
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 1. listopad 1940.

10-1-1940  Otvorena prva moderna autocesta u SAD-u

Otvorena prva moderna autocesta u SAD-u

Autocesta Pennsylvania Turnpike na kojoj se plaćala cestarina službeno je otvorena na današnji dan. Unatoč skepticima autocestom između Pittsburgha i Harrisburga godišnje je prolazilo oko 2 milijuna vozila što je bilo dvostruko više od očekivanog.

vs