Vidiauto Novosti Najave Dacia proizvela već dva milijuna Dustera

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 08.02.2022. 05:27

Veliki uspjeh Dacije Duster: proizvedeno 2 milijuna primjeraka

Dacia proizvela već dva milijuna Dustera

Duster je jedan od najuspješnijih modela Dacije, a od predstavljanja prve generacije 20210. godine, Dacia je proizvela već dva milijuna primjeraka.

Kada je 2010. godine Dacia predstavila Duster, povoljan SUV simpatičnog izgleda, vjerojatno nitko nije bio svjestan kako je riječ o budućem hitu. On je bio pristupačan, robustan i moderan, a nudio je SUV karakteristike po povoljnoj cijeni.

00141956

Možda su zanimljive i činjenice kako u Velikoj Britaniji Duster većinom kupuju žene, dok Turska ima najmlađu skupinu kupaca Dustera (u prosjeku 42 godine), pretežno se radi o obiteljima (62 % živi s djecom). U Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Italiji 23% stanovništva voli šetanje i planinarenje, 12 % voli biciklizam, a 9 % voli putovati. U tih pet zemalja 44 % kupaca živi u ruralnim područjima, 30 % u malim gradovima, 10 % u srednjim/velikim gradovima i 11 % u predgrađima. Glavni razlozi zbog kojih ljudi kupuju Duster su cijena (56 %), dizajn (20 %) ili zbog odanosti modelu (16 %).

00137913

Prvi je Duster bio jako popularan, no njegova ga je druga generacija nadmašila. Predstavljena je sedam godina kasnije, 2017., a upute dizajnerima bile su jednostavne: zadržati izvorni DNK i nadograditi prethodni model. Nakon brojnih internih natječaja za dizajn i zanimljivih skica, jedan se dizajn posebno istaknuo: mišićav izgled, povišena bočna linija s višim bočnim prozorima i upečatljiva prednja rešetka.

00016015

U Rumunjskoj je Duster postao nacionalni ponos: policijski Duster, vojni Duster, bolnički Duster… Duster koriste razne vladine agencije i velike tvrtke. Do danas je osvojio više od četrdeset nagrada: Rumunjski automobil godine, najbolji SUV u Velikoj Britaniji, najbolji obiteljski automobil u Njemačkoj i Belgiji i mnoge druge koje su samo dokaz koliko je ovaj jedinstveni model zapravo uspješan. Nakon svega ovoga, nije ni čudno kako je proizvedeno već više od dva milijuna primjeraka.

Photo credit Olivier DUHAUTOY, Daciattitude_03

Photo credit Olivier DUHAUTOY, Daciattitude

Ključne riječi:
Dacia Duster
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 8. veljača 1985.

Umro osnivač Jaguara

Sir William Lyons umro je sa 83. godine na današnji dan 1985. u svom domu Wappenbury Hall, Engleska. Jedan od najvećih uspjeha osnivača globalno poznatog osnivača Jaguara bio je model E-type.

vs