Vidiauto Novosti Najave Predstavljen je novi Mercedes-EQ EQS

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 16.04.2021. 06:07

Mercedes-EQ EQS je luksuzna električna limuzina s dosegom do 770 km

Predstavljen je novi Mercedes-EQ EQS

Mercedes je prvi proizvođač koji je predstavio veliku i luksuznu limuzinu s električnim pogonom, a ističe se s mnogo ugrađene tehnologije, ali i jedinstvenim izgledom. Uz to, nudi doseg i do 770 km s jednim punjenjem.

Nakon dugih najava i već prikazane unutrašnjosti, Mercedes je jučer konačno predstavio novi EQS, električnu luksuznu limuzinu, odnosno svojevrsnu S klasu s električnim pogonom. A osim drugačijeg pogona, i sam izgled je puno drugačiji od onoga na što smo navikli, posebice dizajn stražnjeg dijela vozila.

Mercedes-EQ EQS_01

Mercedes-EQ EQS je postavljen na novu platformu naziva MEA (Modular Electric Architecture), a nudit će se s pogonom na stražnje ili na sve kotače. Na tržište će prvo stići model EQA 450+ koji razvija maksimalnu snagu od 245 kW/333 KS, nudi 568 Nm okretnog momenta i dolazi s pogonom na stražnje kotače. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba 6,2 sekunde, a maksimalna brzina je elektronski ograničena na 210 km/h. Ugrađena je baterija kapaciteta 107,8 kWh koja mu omogućuje doseg do 770 km s jednim punjenjem.

Mercedes-EQ EQS_04

Druga izvedba je EQS 580 4MATIC koja dolazi s 385 kW/524 KS snažnim elektromotorom koji nudi i 855 Nm okretnog momenta, a pogon je na sve kotače. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h mu treba 4,3 sekunde, dok je maksimalna brzina 210 km/h. Baterija je istog kapaciteta, a treba naglasiti da je doseg baterije nakon DC punjenja (500 A) od 15 minuta do 300 km kod slabije izvedbe, odnosno do 280 km kod snažnije. Već je najavljeno i kako će kasnije doći izvedba najveće snage 560 kW/762 KS).

Mercedes-EQ EQS_05

Iako na prvu tako ne izgleda, EQS je prilično velik, pa tako u dužinu broji 5.216 mm, širok je 1.926 mm i visok 1.512 mm, a nudi i prtljažnik od 610 litara, odnosno od 1.770 litara kada se preklope stražnja sjedala. Težina ovog modela je 2.480 kg u slabijoj, odnosno 2.585 kg u jačoj izvedbi, a nosivost mu je između 465 i 550 kg, ovisno o izvedbi.

Mercedes-EQ EQS_06

O unutrašnjosti i novom MBUX Hyperscreenu smo već pisali ovdje, a spomenimo još neke novosti kao što su automatska comfort vrata sprijeda i straga. Kada se vozač/ica približi automobilu, prvo se izvuče kvaka vrata. Ako se dodatno približi, vrata vozača se automatski otvore. Koristeći MBUX, vozač je također u mogućnosti otvoriti stražnja vrata, na primjer, kako bi djeca mogla ući u automobil, a kada sjednete na vozačko mjesto, mahnete prema vratima i ona se zatvore.

Mercedes-EQ EQS_07

EQS ima do 350 senzora, ovisno o opremi, a bilježe udaljenosti, brzine i ubrzanja, uvjete rasvjete, padaline i temperature, zauzeće sjedala kao i treptaj oka vozača/ice ili govor putnika. Ovo mnoštvo informacija obrađuju kontrolne jedinice koje uz pomoć algoritama donose odluke munjevitom brzinom. Novi EQS može proširiti svoje mogućnosti na osnovi novih iskustava jer je izuzetno sposoban učiti, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji (AI).

Mercedes-EQ EQS_02

Navigacija s funkcijom Electric Intelligence planira najbržu i najpraktičniju rutu, uključujući zaustavljanja radi punjenja, na osnovi raznih faktora i dinamički reagira na prometne gužve ili, na primjer, promjene u stilu vožnje. Nova značajka modela EQS je vizualizacija informacijsko-zabavnog sustava (MBUX Mercedes-Benz User Experience) koja prikazuje je li preostali kapacitet baterije dovoljan za povratak na početnu lokaciju bez punjenja. Prilikom proračuna rute prednost se daje ručno unesenim punionicama, a predložene punionice mogu se izuzeti. Također se proračunavaju procijenjeni troškovi punjenja prema punionici.

Mercedes-EQ EQS_03

Zahvaljujući moćnim senzorima koji nadziru okolinu vozila, sustavi parkiranja mogu vozaču/ici pomoći pri manevriranju u raznim područjima. Vozač može parkirati automobil koristeći pametni telefon i Remote Parking Assist funkciju. S unaprijed instaliranom funkcijom INTELLIGENT PARK PILOT, model EQS je spreman za automatsko uslužno parkiranje (Automated Valet Parking - AVP, SAE razina 4). Početak prodaje za Mercedes-EQ EQS je zakazan za sredinu lipnja, dok se na domaćem tržištu očekuje u studenom 2021., a iako još nema službenih informacija o cijenama, Njemački mediji navode kako se novi EQS neće moći dobiti za manje od 100.000 EUR.

Ključne riječi:
električni automobil EQS EV luksuzna električna limuzina Mercedes-EQ
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 25. travanj 1925.

4-25-1925 Debi Maseratija

Debi Maseratija

Prvi automobil Alfierija Maseratija, Tipo 26, debitirao je pobijedivši u svojoj klasi u Targa Floriju. Alfieri Maserati sam je vozio trkaći automobil.

vs

.::.