Vidiauto Novosti Najave EQA je najmanji električni Mercedes-EQ

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 20.01.2021. 11:00

Premijera najmanjeg električnog Mercedesa: ovo je novi SUV EQA

EQA je najmanji električni Mercedes-EQ

Već od proljeća će se na tržištu naći najmanji električni Mercedes-EQ model, a riječ je o SUV modelu koji će imati 66,5 kWh bateriju koja omogućuje doseg do 426 km po WLTP-u, a cijena će mu kretati od 381.000 kuna.

Mercedes-EQ je upravo predstavio svoj najmanji model EQA, a riječ je o trećem električnom modelu nakon većeg SUV-a EQC i monovolumena EQV. Riječ je o bliskom rođaku modela GLA, no dolazi s nešto drugačijim dizajnom i naravno električnim pogonom.

Mercedes-EQ EQA_01

Oznaka modela će biti EQA 250, a pokretat će ga elektromotor koji razvija maksimalnu snagu od 140 kW/190 KS i nudi 375 Nm okretnog momenta, što mu omogućuje ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8,9 sekundi, dok će maksimalna brzina ovog modela biti elektronski ograničena na 160 km/h. Ova izvedba ima pogon na dva kotača.

Mercedes-EQ EQA_04

Nudit će se s baterijom iskoristivog kapaciteta od 66,5 kWh koja mu prema WLTP-u omogućuje doseg od 426 km. Vrijeme punjenja od 10 % do 100 % putem wallboxa od barem 11 kW traje 5:45 minuta, dok vrijeme punjenja od 10 % do 80 % na brzim DC punjačima traje 30 minuta.

Mercedes-EQ EQA_02

"Mercedes-EQ teži preuzeti vodstvo u polju električnih pogonskih sustava i softvera vozila. Do danas smo definirali ambiciozne ciljeve razvoja proizvoda i odlučili jače pokrenuti predstavljanje novih tehnologija na tržištu", rekao je Markus Schäfer, član Upravnog odbora kompanija Daimler AG i Mercedes-Benz AG, odgovoran za istraživanja Daimler grupe i COO odjela Mercedes-Benz Cars. "Novi EQA omogućuje vam da pokažemo kako zamišljamo e-mobilnost krojenu prema potrebama naših klijenata. Ponudit ćemo cijelu obitelj EQA modela, sa snagama koje se kreću od 140 do preko 200 kW, s prednjim pogonom i pogonom na sve kotače. A za one kojima je doseg posebno važan, naš portfelj će uskoro uključivati posebnu izvedbu modela EQA s dosegom od preko 500 kilometara prema WLTP ciklusu. Model EQA dokazuje da je, uporabom prokušane i testirane arhitekture, moguće postići izvrstan kompromis između performansi, troškova i vremena dolaska na tržište."

Mercedes-EQ EQA 05

Model EQA uključuje ''black panel'' masku hladnjaka sa središnjom zvijezdom, što je prepoznatljivi detalj Mercedes-EQ modela. Dodatna prepoznatljiva dizajnerska značajka svih potpuno električnih modela Mercedes-EQ serije je kontinuirana svjetlosna traka u prednjem i stražnjem dijelu. Vodoravna traka od optičkih vlakana povezuje dnevna pozicijska svjetla full-LED prednjih svjetala, što osigurava visoku razinu prepoznatljivosti danju i noću. LED stražnja svjetla se stapaju s podrezanom LED svjetlosnom trakom, čime se pojačava dojam širine stražnjeg dijela modela EQA. Ekskluzivni za ovaj model su aluminijski kotači izvedeni u dvije ili tri boje, s dimenzijama do 20 inča, a u nekim slučajevima s rosé zlatnim ili plavim dekorativnim obrubom.

Mercedes-EQ EQA_03

Unutrašnjost je prepoznatljivo uređena u klasičnom Mercedesovom štihu s velikim zaslonima ispred vozača i velikim središnjim zaslonom s najnovijim MBUX sustavom, a tu je i head-up zaslon u boji kao i navigacija s proširenom stvarnosti, te glasovne naredbe koje započinjete s ključnom riječi ''Hej Mercedes''.

Mercedes-EQ EQA_06

Novi Mercedes-EQ EQA na naše tržište stiže već na proljeće, a preporučena cijena s PDV-om kreće od 381.000 kuna, a kasnije će stići i druge izvedbe sa snažnijom baterijom i pogonom na sve kotače.

Ključne riječi:
električni automobil EQA EV Mercedes Mercedes-EQ SUV
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 6. ožujak 1929.

3-6-1929 Preminuo David Buick

Preminuo David Buick

Osnivač proizvođača automobila Buick, David Buick, umro je na današnji dan 1929. godine. Bivši proizvođač kada za kupaonice, Buick je prvi vlastiti automobil prodao 1904. godine.

vs