Vidiauto Novosti Najave EQA je najmanji električni Mercedes-EQ

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 20.01.2021. 11:00

Premijera najmanjeg električnog Mercedesa: ovo je novi SUV EQA

EQA je najmanji električni Mercedes-EQ

Već od proljeća će se na tržištu naći najmanji električni Mercedes-EQ model, a riječ je o SUV modelu koji će imati 66,5 kWh bateriju koja omogućuje doseg do 426 km po WLTP-u, a cijena će mu kretati od 381.000 kuna.

Mercedes-EQ je upravo predstavio svoj najmanji model EQA, a riječ je o trećem električnom modelu nakon većeg SUV-a EQC i monovolumena EQV. Riječ je o bliskom rođaku modela GLA, no dolazi s nešto drugačijim dizajnom i naravno električnim pogonom.

Mercedes-EQ EQA_01

Oznaka modela će biti EQA 250, a pokretat će ga elektromotor koji razvija maksimalnu snagu od 140 kW/190 KS i nudi 375 Nm okretnog momenta, što mu omogućuje ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8,9 sekundi, dok će maksimalna brzina ovog modela biti elektronski ograničena na 160 km/h. Ova izvedba ima pogon na dva kotača.

Mercedes-EQ EQA_04

Nudit će se s baterijom iskoristivog kapaciteta od 66,5 kWh koja mu prema WLTP-u omogućuje doseg od 426 km. Vrijeme punjenja od 10 % do 100 % putem wallboxa od barem 11 kW traje 5:45 minuta, dok vrijeme punjenja od 10 % do 80 % na brzim DC punjačima traje 30 minuta.

Mercedes-EQ EQA_02

"Mercedes-EQ teži preuzeti vodstvo u polju električnih pogonskih sustava i softvera vozila. Do danas smo definirali ambiciozne ciljeve razvoja proizvoda i odlučili jače pokrenuti predstavljanje novih tehnologija na tržištu", rekao je Markus Schäfer, član Upravnog odbora kompanija Daimler AG i Mercedes-Benz AG, odgovoran za istraživanja Daimler grupe i COO odjela Mercedes-Benz Cars. "Novi EQA omogućuje vam da pokažemo kako zamišljamo e-mobilnost krojenu prema potrebama naših klijenata. Ponudit ćemo cijelu obitelj EQA modela, sa snagama koje se kreću od 140 do preko 200 kW, s prednjim pogonom i pogonom na sve kotače. A za one kojima je doseg posebno važan, naš portfelj će uskoro uključivati posebnu izvedbu modela EQA s dosegom od preko 500 kilometara prema WLTP ciklusu. Model EQA dokazuje da je, uporabom prokušane i testirane arhitekture, moguće postići izvrstan kompromis između performansi, troškova i vremena dolaska na tržište."

Mercedes-EQ EQA 05

Model EQA uključuje ''black panel'' masku hladnjaka sa središnjom zvijezdom, što je prepoznatljivi detalj Mercedes-EQ modela. Dodatna prepoznatljiva dizajnerska značajka svih potpuno električnih modela Mercedes-EQ serije je kontinuirana svjetlosna traka u prednjem i stražnjem dijelu. Vodoravna traka od optičkih vlakana povezuje dnevna pozicijska svjetla full-LED prednjih svjetala, što osigurava visoku razinu prepoznatljivosti danju i noću. LED stražnja svjetla se stapaju s podrezanom LED svjetlosnom trakom, čime se pojačava dojam širine stražnjeg dijela modela EQA. Ekskluzivni za ovaj model su aluminijski kotači izvedeni u dvije ili tri boje, s dimenzijama do 20 inča, a u nekim slučajevima s rosé zlatnim ili plavim dekorativnim obrubom.

Mercedes-EQ EQA_03

Unutrašnjost je prepoznatljivo uređena u klasičnom Mercedesovom štihu s velikim zaslonima ispred vozača i velikim središnjim zaslonom s najnovijim MBUX sustavom, a tu je i head-up zaslon u boji kao i navigacija s proširenom stvarnosti, te glasovne naredbe koje započinjete s ključnom riječi ''Hej Mercedes''.

Mercedes-EQ EQA_06

Novi Mercedes-EQ EQA na naše tržište stiže već na proljeće, a preporučena cijena s PDV-om kreće od 381.000 kuna, a kasnije će stići i druge izvedbe sa snažnijom baterijom i pogonom na sve kotače.

Ključne riječi:
električni automobil EQA EV Mercedes Mercedes-EQ SUV
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.