Vidiauto Novosti Najave Ovo je dizajnerska budućnost Peugeota

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 10.01.2023. 04:37

Konceptom Inception Peugeot najavljuje novi dizajnerski jezik

Ovo je dizajnerska budućnost Peugeota

Peugeot je na CES-u prikazao koncept Inception, kojim se prvenstveno želi najaviti novi dizajnerski izričaj Peugeota.

Ni Peugeot nije izostao s predstavljanjem koncepta na sajmu potrošačke elektronike CES 2023, koji se svake godine održava početkom siječnja u Las Vegasu, a ovom prilikom je predstavljen Inception. Pa krenimo prvo od imena, koje dolazi od latinske riječi Inceptio, a koja znači početak, čime Peugeot najavljuje novi početak brenda.

Peugeot Inception koncept_02

Pritom se misli na dizajnerski izričaj koji donosi oštrije linije, no i dalje će kandže  biti glavni izvor dizajna svjetala. Inception je postavljen na STLA Large platformu, a riječ je o automobilu dugom 5 metara, a visine tek 1,34 metra. Na ovom se modelu posebno ističe i velika staklena površina od čak 7,25 m2, a pritom se koristilo Narima staklo, kakvo koristi i NASA.

Peugeot Inception koncept_03

Još veće promjene su vidljive u unutrašnjosti, gdje se ističe nova generacija i-Cockpita, ali i potpuno novi Hypersquare upravljač. Ovaj upravljač dolazi s četiri kružna elementa putem kojih je moguće podešavati gotovo sve postavke automobila, a u Peugeotu najavljuju kako će se takav upravljač početi ugrađivati u serijske automobile već 2026. godine. Također treba napomenuti kako upravljač dolazi s tehnologijom Steer-by-wire.

Peugeot Inception koncept_04

Ovaj koncept pokreću dva elektromotora koji daju ukupnu snagu od 500 kW/680 KS, a pogon se prenosi na sve kotače. Ugrađena baterija kapaciteta 100 kWh bi trebala omogućiti autonomiju do 800 km, a putem indukcijskog punjenja za 5 minuta se napuni kapacitetom koji je dostatan za 150 km autonomije. Poznato je još i kako ubrzanje od 0 do 100 km/h traje manje od 3 sekunde.

Peugeot Inception koncept_01
Ključne riječi:
CES EV Inception koncept Peugeot
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.