Vidiauto Novosti Najave Četvrt stoljeća hibridne Toyote Prius

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 15.12.2022. 04:16

Ona je donijela hibridnu revoluciju: 25 godina Toyote Prius

Četvrt stoljeća hibridne Toyote Prius

Toyota Prius, sinonim za hibridna vozila, s nama je već 25 godina, a bez ikakve zadrške možemo reći kako je baš taj model donio pravu hibridnu revoluciju.

Sve je počelo 10. prosinca 1997. godine kada je Toyota predstavila Prius. Iako pomalo neuglednog izgleda on je donio nešto potpuno novo u svijet automobila, a bilo je riječ o prvom hibridnom pogonskom sklopu. Ovom limuzinom Toyota je započela svoju misiju „Beyond Zero“, a ovim je automobilom željela ispuniti dva cilja – stvoriti automobil za 21. stoljeće i transformirati način na koji Toyota radi automobile.

Toyota Prius sve generacije_01

Prius je bio začetnik i pokretač elektrifikacije kao prvo na svijetu hibridno elektrificirano vozilo masovne proizvodnje, a prikladno je plasiran na tržište pod sloganom „Upravo na vrijeme za 21. stoljeće“. Danas, četvrt stoljeća nakon što je Prius prvi put krenuo hibridnim elektrificiranim stazama, većina vozila marke Toyota prodanih u Europi su hibridi, dok je ukupna brojka elektrificiranih vozila marke Toyota širom svijeta veća od 21 milijun. Samo hibridne i plug-in hibridne verzije Priusa prodane su u više od 5,05 milijuna primjeraka.

Toyota Prius_gen1

Prvu generaciju je pokretao posebno dizajniran VVT-i 1,5-litreni benzinski motor i kompaktni elektromotor visokog okretnog momenta koji su pružali vozne performanse slične ostalim automobilima sličnih dimenzija na tržištu, ali uz upola manju potrošnju goriva i upola manje emisije CO2.

Toyota Prius_gen2

Potpuno nova, druga generacija modela Prius, na tržište je plasirana 2003. godine, a donijela je nove standarde u pogledu aerodinamičnosti, s iznimno malenim koeficijentom vuče od samo 0,26, kao i nov ikonski klinasti oblik, koji je bio posljedica toga što je format promijenjen u hatchback s pet vrata. Ova generacija također je osvojila naslov automobila godine u Europi za 2005.

Toyota Prius_gen3

Toyotina vodeća pozicija u segmentu hibridnih vozila dodatno se učvrstila 2009. godine s trećom generacijom modela Prius, koji je izašao i odmah postao tehnološki najnapredniji automobil na svijetu, s još 10 posto manjom potrošnjom goriva i 14 posto nižim emisijama CO2 te još manjim koeficijentom vuče, a sve to s većim 1,8-litrenim motorom i redizajniranim elektromotorom. Prius Plug-in, plasiran na tržište 2012. kao jedan od prvih plug-in modela u Europi. Mogao se puniti putem vanjskog izvora napajanja, što je vozačima omogućilo da uživaju u svim pogodnostima vožnje samo na struju, uz dodatnu sigurnost koju pruža hibridna funkcija. S dosegom vožnje od 25 km samo na struju (u načinu rada EV).

Toyota Prius_gen4

Prius je nastavio istim putem i bio Toyotin prvijenac, za hibridne tehnologije i više od toga, i s četvrtom generacijom modela, koja je na tržište plasirana 2015. godine i bila je prvo vozilo koje upotrebljava Toyotinu novu globalnu strukturu (TNGA). A novo poglavlje u priče o modelu Prius ponovno će započeti kad peta generacija, Plug-in Prius bude plasirana na europsko tržište sredinom sljedeće godine.

Toyota Prius_gen5
Ključne riječi:
hibrid Plug-in hibrid povijest Prius Prius Plug-in Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 18. srpanj 1948.

Prva pobjeda najvećeg

Najveći vozač u povijesti Formule 1 Juan Manuel Fangio nastupio je u svojoj prvoj utrci te završio kao 12. Iako je tada imao već 27 godina Fangio je do kraja karijere (1957.) nanizao pet naslova svjetskog prvaka.

vs

.::.