Vidiauto Novosti Najave Koja je tajna uspjeha Dacije Sandero

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 08.11.2022. 04:19

Znate li koja je tajna uspjeha Dacije Sandero?

Koja je tajna uspjeha Dacije Sandero

Dacia Sandero je najprodavaniji automobil u segmentu privatnih kupaca od 2017. godine, a popularnost mu i dalje raste. A čemu duguje uspjeh pročitajte u nastavku.

Dacia Sandero je prvi izbor privatnih kupaca u Europi svake godine od 2017. (U Hrvatskoj je Sandero vodeći model u segmentu malih gradskih hatchbackova!) Kako je ovaj model koji se pojavio 2008. uspio kroz tri generacije privući sve te kupce vrlo različitih profila (2,6 milijuna prodanih automobila!)? Pa vratimo se najprije malo u prošlost kako bismo razumjeli podrijetlo priče o uspjehu modela Sandero. Nakon uspjeha Logana 2004. godine, Dacia je 2008. godine odlučila na tržište staviti još jedan model: Sandero, robustan i okretan gradski automobil za sve. Godinu dana kasnije, inačica Stepway bila je spremna za izlazak na ceste, najavljujući prve korake marke na tržištu automobila za izvangradsku vožnju. Izdašnim dimenzijama, visokim razmakom od tla, praktičnim dizajnom i uvijek pristupačnom cijenom osvojio je srca „pametnih” kupaca, a njegove nove sigurnosne značajke naišle su na posebno odobravanje kupaca. Sve to čini Sandero najprodavanijim automobilom u segmentu privatnih kupaca u Europi još od 2017. godine, a kroz tri generacije je prodano 2,6 milijuna automobila!

2022_-_Story_Dacia_Sandero_the_secrets_of_its_success (4)

Priča o uspjehu nastavila se i 2021. trećom generacijom modela Sandero, čija je privlačnost dodatno povećana odvažnijim i suvremenijim dizajnom u kombinaciji s pametnom i inovativnom opremom – ukratko, sada je još zanimljiviji, ali i dalje izrazito pristupačan. Inačica Stepway nadmašila je sva očekivanja. Svestran, praktičniji od tradicionalnog gradskog automobila kad poželite otići na izlet izvan grada, no ipak manje glomazan od SUV-a, privukao je pažnju svih kategorija kupaca. Inačica Stepway danas čini 66 % prodaje modela Sandero u Europi, dok je u Hrvatskoj to 77%!

2022_-_Story_Dacia_Sandero_the_secrets_of_its_success (3)

Tri generacije Sandera slijedile su jedna drugu, a ukupan broj prodanih vozila dosegnuo je 2,6 milijuna od predstavljanja modela. Pet najvećih tržišta ovog modela u Europi jesu Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo, a 42 % prodanih automobila pokreću dvogorivni benzinsko-plinski motori koji su prihvatljivi za okoliš. Dacia Sandero proizvodi se u tri tvornice, na četiri proizvodne linije, a svake minute s proizvodne trake siđe jedno vozilo.

No ovaj uspjeh nije slučajan. Kad inženjeri, dizajneri i voditelji proizvodnih timova u Daciji odluče osmisliti novi model bez promjene DNK-a koji je marku učinio toliko uspješnom, oni temeljito istraže sve mogućnosti. Sva rješenja stavljaju se pod mikroskop ne bi li se pronašlo ono koje najbolje ispunjava očekivanja kupaca, odnosno ono koje omogućuje najvišu razinu praktičnosti uz najpristupačniju cijenu. U nastavku donosimo 10 primjera „optimizacije troškova dizajna” (design-to-cost) i pametnih rješenja koja su pridonijela ugledu modela i njegovu tržišnom uspjehu.

2022_-_Story_Dacia_Sandero_the_secrets_of_its_success (16)

1. Modularni krovni nosači – pametno rješenje koje je rezultat Dacijinog znanja i stručnosti! Jednostavno i u nekoliko sekundi uzdužne nosače pretvorite u poprečne i obrnuto. Nema potrebe za kupnjom drugog seta nosača da biste prevozili krovni kovčeg, bicikl ili skije. Ova se inovacija prvi put pojavila u Dacijinoj ponudi vozila s trećom generacijom modela Sandero Stepway, a zatim postala dostupna i u drugim modelima.

2022_-_Story_Dacia_Sandero_the_secrets_of_its_success (17)

2. Sustav Media Control, koji vam omogućuje upotrebu vlastitog pametnog telefona kao zaslona multimedijskog sustava u automobilu uz radio. Riječ je o inovaciji koja se temelji na razvoju pametnog rješenja: postolja za spajanje integriranog u armaturnu ploču, čiju su ugradnju zamislili na samom početku projekta.

3. Jednostavna i praktična armaturna ploča, opremljena elementom koji čini veliku razliku u dizajnu: tekstilna vrpca proteže se cijelom dužinom armaturne ploče da biste uživali u osjećaju koji ostavlja pod prstima. Kupac dobiva atraktivnu unutrašnjost bez plaćanja skupih materijala.

2022_-_Story_Dacia_Sandero_the_secrets_of_its_success (7)

4. Panoramski krov, dostupan u trećoj generaciji modela Sandero, ujedno je i prva moderna Dacia s ovom opcijom.

2022_-_Story_Dacia_Sandero_the_secrets_of_its_success (8)

5. Prostranost i udobnost. Ove dvije riječi definicija su svake generacije Sandera. Prostor za koljena u najnovijem je modelu povećan za 40 mm, što pruža veću udobnost putnicima na stražnjim sjedalima.

6. Univerzalni dizajn – kako se prilagoditi potrebama i životnim uvjetima kupaca u 44 zemlje, uzimajući u obzir nacionalno zakonodavstvo, stanje cesta u tim zemljama i obrasce putovanja? U Daciji se sve temeljito analizira. Na primjer, 16-inčne gume ostale su značajka koja se nije mijenjala kroz sve tri generacije kako bi se ispunili zahtjevi svih tržišta na kojima je Dacia prisutna.

7. Kako bi nova generacija Sandera održala korak sa svojim vremenom, bilo je važno ponuditi modernije ručice na vratima bolje prilagođene novom dizajnu. Prilagođeni pristup potaknuo je inženjere da pronađu najbolje rješenje: moderan dizajn s vanjske strane koji se odlikuje klasičnim izgledom u obliku ručice hladnjaka te jednostavan, mehanički mehanizam s unutarnje strane. Nadalje, u ovom modelu antenu je po prvi put smještena na stražnji dio vozila, dok je u ranijim generacijama bila postavljena na prednji dio.

8. Praktičnost: u središnju konzolu integrirana je kukica na koju možete objesiti torbu ili manje osobne predmete.

2022_-_Story_Dacia_Sandero_the_secrets_of_its_success

9. Mogućnosti prilagođene svim ukusima. Kupci Sandera možda nisu svi isti, ali povezuje ih jedna univerzalna želja: posjedovati automobil koji ispunjava njihove osnovne potrebe. Treća generacija Sandera nudi niz posebnih mogućnosti: elektroničku parkirnu kočnicu, panoramski krov ili posebne presvlake itd.

10. Privlačan najširem krugu kupaca, ponosnima što su dio Dacijine obitelji! Što ako je najambiciozniji izazov zadržati kupce, slušati ih, uvesti inovacije i nastaviti osvajati tržište bez promjene DNK-a vašeg automobila? To je izazov s kojim su se Dacijini inženjeri, dizajneri i voditelji proizvodnih timova uspješno suočili, o čemu svjedoči činjenica da su kupci Sandera vrlo različiti, ali imaju barem nešto zajedničko: ponosni su što su vlasnici Dacije! Brojke govore same za sebe.

2022_-_Story_Dacia_Sandero_the_secrets_of_its_success (15)

I za kraj par zanimljivih brojki

U Hrvatskoj Sandero zauzima 2. mjesto na tržištu privatnih kupaca i prvo mjesto u svojem segmentu u 2022.         

U Francuskoj je 20 % kupaca Sandera mlađe od 44 godine.

U prosjeku su kupci nove generacije Dacije Sandero tri godine mlađi od kupaca ranijih generacija. 

U Španjolskoj je Sandero prvi novi automobil za gotovo desetinu kupaca. Konkretno, 64 % kupaca odlučilo se za Sandero zbog njegove cijene, 22 % zbog njegova dizajna, a 18 % zbog vjernosti marki.

U Europi 44 % ljudi koji su kupili novu inačicu Dacije Sandero opisuju je kao elegantnu, u usporedbi s 20 % onih koji su kupili raniju inačicu kad se pojavila na tržištu.

U ruralnim područjima živi 39 % kupaca Sandera, 37 % njih živi u malim gradovima, 10 % u srednjim/velikim gradovima i 10 % u predgrađima.

Kupci Sandera izrazito vole život na otvorenom: 26 % njih uživa u pješačenju i planinarenju, 13 % voli čitati, a 12 % njih zaljubljenici su u biciklizam.

Ključne riječi:
Dacia Sandero Sandero Stepway
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. lipanj 1900.

Promet u nacionalnom parku Yosemite

Oliver Lippincott na današnji je dan 1900. godine postao prva osoba koja je u nacionalni park Yosemite ušao motornim vozilom, točnije, tzv. Locomobilom.

vs

.::.