Vidiauto Novosti Najave Iz 1.0 litre 140 konjskih snaga

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 04.01.2015. 21:30

Ford Fiesta S Red/Black Edition 

Iz 1.0 litre 140 konjskih snaga

Iz 1.0 litre 140 konjskih snaga

Limitirana inačica Fieste osim atraktivne kombinacije boja izvana i iznutra ispod poklopca motora nudi mali turbo benzinac dodatno osnažen na čak 140 konjskih snaga. Time po litri obujma mala Fiesta razvija više konjskih snaga nego Bugatti Veyron!

Radi se o dodatno prerađenoj inačici 1.0 litrenog EcoBoost benzinca. Uz pomoć direktnog ubrizgavanja goriva i povećanog tlaka turbine snaga ovog malog motora je impozantna. Najveći okretni moment od 187 Nm, odnosno 215 Nm u overboostu, dostupni su u širokom rasponu okretaja od 1.500 do 4.200 okretaja. Performanse su odlične. Samo 9 sekundi traje ubrzanje od 0 do 100 kilometara na sat uz najveću maksimalnu brzinu od 205 kilometara na sat. Fiesta prosječno troši 4,8 litara uz emisiju ispušnih plinova od 104 g/km.

download

Naravno da je u praksi ovo vrlo teško postići. Motor ima direktno ubrizgavanje goriva, dva bregasta vratila, sustav varijabilnog upravljanja (Ti-VCT) ventilima te turbo puhalo. Mali, u promjeru tek 38 milimetara veliki, turbo rotor koji proizvodi tvrtka Continental okreće se do 240.000 okretaja u minuti te dostiže temperature od čak 1.000 stupnjeva. Limitirana varijanta Fieste dolazi u dvije verzije boje - S Red i Black Edition. S Red ima crvenu boju karoserije s crnim krovom i retrovizorima, dok Black Edition varijanta ima crnu karoseriju s crvenim krovom i retrovizorima. U unutrašnjosti također dominiraju crno-crvene kombinacije. U odnosu na standardnu varijantu Fieste ovjes je spušten 20 milimetara, opruge su 30% kruće te je upravljač za 15% direktniji. Upravljač sada ima samo 2,4 okreta od jedne do druge krajnje točke. Prošireni pragovi i stražnji spojler brinu se za dodatnu silu prijanjanja. Sportski 17-colni alu naplatci s niskoprofilnim gumama doprinose boljem gripu. Ostaje nejasno zašto je manualni mjenjač još uvijek pet stupanjski iako danas svi konkurenti imaju šeststupanjski mjenjač. Ovakva unikatna Fiesta nudi vrhunski užitak upravljanja i vožnje te ostaje pravi vozački automobil kakvih je danas sve manje. Cijene u Njemačkoj bi trebale započeti s oko 22.000 eura.

Ford-Fiesta-red
Ključne riječi:
Fiesta Ford Turbo benzinski
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 15. rujan 1909.

9-15-1909  Imaginarni patent

Imaginarni patent

Henry Ford izgubio je parnicu protiv George Seldena u kojoj je tvrdio da ovaj nema pravo na patent na motorno vozilo. Dvije godine kasnije to pravo je ukinuto jer se saznalo da Selden nikada nije namjeravao izgraditi automobil koji je prijavio 1895. godine

vs