Vidiauto Novosti Autobiz Prvi centar gospodarskih vozila u Hrvatskoj

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 04.12.2014. 14:20

Ford otvorio u Zagrebu 

Prvi centar gospodarskih vozila u Hrvatskoj

Prvi centar gospodarskih vozila u Hrvatskoj

Ford gospodarska vozila su prvi takav centar u Hrvatskoj jer su gospodarska vozila odvojena od osobnih.

Sve je krenulo prije 60 godina, a danas se Ford može pohvaliti s četiri modela Transit gospodarskih vozila, dostupnih u više raznih verzija, a osim Transita u Hrvatskoj se mogu kupiti Fiesta Van i Ranger.

Fordova gospodarska vozila dostupna su u 160 zemalja i do sada su prodali više od 7 milijuna Transit vozila u cijelom svijetu. Cilj im je imati 13,8% udjela na svjetskom tržištu; u Hrvatskoj Ford s gospodarskim vozilima ima udio na tržištu 5,94%, a otvaranjem ovog centra u Zagrebu te planiranim otvaranjem desetak centara u cijeloj Hrvatskoj cilj je udio veći od 10%.

Ford gospodarska vozila (2)

Svoj plan žele ostvariti ponudom vozila koja u odnosu na konkurenciju troše manje goriva, imaju više utovarnog prostora kao i veću nosivost te manje ukupne troškove održavanja. Nadalje, interijer prisutan u osobnim vozilima preselio se i u kabine gospodarskih (kombi) vozila, a vozač ima pristup korištenju svih modernih tehnologija unutar vozila (spajanje s pametnim telefonima, korištenje tableta, 220 V utičnice). Nadalje, jedino je Ford s modelom Transit Custom uspio na Euro NCAP testu dobiti maksimalnih pet zvjezdica za sigurnost, dok to nije uspjelo niti jednom drugom proizvođaču iz segmenta gospodarskih vozila. Na današnjem predstavljanju u Zagrebu istaknuto je i kako je jedini u svijetu Ford obnovio cijelu, kompletnu gamu svojih vozila.

Modeli iz serije Transit su Transit Courier, Transit Connect, Transit Maxi i Transit Custom.

Ford Transit Courier nudi 2,3 metra3 utovarnog prostora, uz dužinu tovarnog prostora od 1,6 metara. Iz Forda se hvale da ovaj model ima najmanju potrošnju goriva u klasi s dizelskim motorom snage 95 KS. Ima automatska prednja svjetla i brisače sa senzorima kiše, stražnju kameru, grijano prednje vjetrobransko staklo...

Ford Transit Connect s motorom snage 75 KS troši 4 litre na 100 km te emitira 105 g/km CO2. Troškovi održavanja su najmanji u klasi, motor dolazi i s automatskim prijenosom, ima inovativni tovarni prostor dužine 3,4 metra, što je najviše u klasi, a suvozačko sjedalo je pomično. Vozilo ima grijano prednje vjetrobransko staklo, Active City Stop, Ford Sync sa sustavom za pomoć u nuždi te AppLink.

Ford gospodarska vozila (3)

Ford Transit Custom s motorom snage 100 KS troši 6 litara te emitira 159 g/km CO2. Već smo spomenuli da je dobio 5 zvjezdica za sigurnost na Euro NCAP testu, a ima upozorenje na izlazak iz vozne trake (Lane Keeping Alert), Ford Sync sa sustavom pomoći u nuždi. U njegov tovarni prostor s LED rasvjetom dužine 3 metra stane teret dimenzija 2,4 x 1,2 metara.

Ford Transit Maxi s motorom snage 125 KS i potrošnjom od 6,4 litre emitira 169 g/km CO2. Dostupan je s prednjim, stražnjim i s pogonom na sve kotače, a vučni kapacitet je 3,5 tone. Postoji i verzija s povećanom nosivosti od 4,7 tona. Ford Transit dostupan je s tri različite dužine vozila kao i s dvije različite visine krova. Dostupno je čak 325 varijanti.

Ford Ranger ima teretnu zapreminu od 1,8 m3, nudi Hill assist tehnologiju za pomoć pri kretanju na uzbrdici te inteligentni sustav zaštite.

Ford Fiesta Van se može pohvaliti jednostavnim i brzim točenjem goriva na benzinskoj postaji, a potrošnja goriva je 4,3 litre na 100 km, uz emisiju CO2 87 g/km. Donosi tehnologiju aktivnog zaustavljanja u gradskoj vožnji, ukoliko je pri manjim brzinama pozornost vozača usmjerena prema negdje drugo te se ne stigne vozilo zaustaviti u koloni.

Ključne riječi:
Fiesta Van Ford gospodarska vozila Ranger Transit
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.