Vidiauto Novosti Najave Hibridni Mondeo troši na kapaljku

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 30.11.2014. 21:23

Ford Mondeo Hibrid 2015 

Hibridni Mondeo troši na kapaljku

Hibridni Mondeo troši na kapaljku

U Fordovoj tvornici u Valenciji počela je proizvodnja hibridnog Mondea koji ulazi u ring sa sve brojnijom hibridnom konkurencijom. Cilj europske unije jest stići do granice od prosječno 130 grama ispuštenog CO2 po prijeđenom kilometru vozila. Budući da pojedini gutači goriva, Bugatti, Lamborghini ili Ferrari u atmosferu izbacuju i preko 300 g/km CO2, Mondeovih 99 g/km mala je utjeha.

Novi Mondeo pokreće 2.0 benzinac uz pomoć elektromotora, koji zajedno razvijaju ukupno 190 konjskih snaga. Mondeo koristi dva elektromotora. Jedan se koristi kao pogonski, a drugi radi kao generator za regenerativno punjenje baterija. U Fordu tvrde da je trajnost baterija 10 godina ili 240.000 kilometara. Prema tvrdnjama, hibridni Mondeo u prosjeku će trošiti 4,3 l/100 km, uz emisiju štetnih plinova od 99 g/km. U praksi je navedena brojka ostvariva jedino kod djelomičnih opterećenja. Autonomija samo na struju iznosi 32 kilometra.

fsn15_highlight_lg_hybridtechnology

Hibridi poput Mondea sastoje se od motora s unutarnjim izgaranjem, elektromotora, generatora, baterije te prijenosnog mehanizma. Elektromotori mogu biti spojeni s glavnim motorom i smješteni poprečno ili uzdužno iznad prednje osovine ili pak mogu biti smješteni u kotačima automobila (koliko kotača-toliko elektromotora) čime se ostvaruje pogon na sve kotače. Za svoj rad elektromotor se napaja iz posebnih nikal metal hidrid (NI-MH) ili litij ionskih baterija (Li-Ion) smještenih u stražnjem dijelu automobila. Pri tome je potrebno imati i DC/AC pretvarač koji istosmjernu struju u baterijama pretvara u izmjeničnu za rad elektromotora. Radni napon elektromotora u pravilu iznosi od 450 do 650 V. Nadalje, da bi baterije imale stalan kapacitet potrebno ih je redovito puniti, uz pomoć generatora ili gradske mreže. Ovisno o konkretnom hibridu, elektromotor može raditi kao generator ili može biti ugrađen odvojeni generator koji puni baterije kada je uključen motor s unutarnjim izgaranjem.

new-ford-mondeo-13_2

Pri tome generator funkcionira i kao elektropokretač. Baterije se mogu puniti i prilikom kočenja vozila jer se pri kočenju oslobađa kinetička energija koja se posebnom elektromotornom kočnicom ili reverzibilnim radom generatora pohranjuje u električnu energiju. Neki pak hibridni modeli (plug-in hibridi) imaju običnu utičnicu poput kućne koja se priključi u 230 voltni gradski napon čime se pune baterije. Da bi se snaga elektromotora prenijela na pogonske kotače potreban je poseban sklop planetarnih zupčanika ili spojki kojim su motor s unutrašnjim izgaranjem i elektromotor preko osovinskih reduktora spojeni na diferencijal. Takvi hibridi imaju remenski (CVT) automatski mjenjač spojen na nosač planetarnih prijenosnika. Hibridi koji imaju elektromotore smještene zasebno u kotačima imaju pogon na sve (4x4) kotače te elektromotori u biti služe kao glavni pogon vozila. Pri tome benzinski motor pokreće generator čime se pokreće elektromotor i napajaju baterije.

Ključne riječi:
električni automobil Ford hibrid
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. veljača 1955.

Rodio se Profesor

Na današnji dan u Saint-Chamondu, Francuska, rođen je Alain Prost, višestruki prvak Formule 1 i vozač s najviše GP pobjeda. Fanovi ga od milja zovu 'Profesor', po svom kalkuliranom stilu vožnje.

vs

.::.