Vidiauto Automobili Predstavljamo Jaguar XE u lovu na Audi BMW i Mercedes

Autor: Domagoj Brnić Objavljeno: 11.09.2014. 12:30

Mislim da sam vidio micu-macu 

Novi Jaguar XE u lovu na Audi A4, BMW serije 3 i Mercedes C klase

Jaguar XE u lovu na Audi BMW i Mercedes

Napredna lagana platforma, raskošan ovjes i… suzdržan dizajn. Najmanji Jaguar među nijemce će se pokušati ugurati i njihovim oružjem.

Težak zadatak za laganu mačkicu. Tako bi se ukratko mogla opisati misija upravo predstavljenog najmanjeg Jaguara XE kojim će se tvrtka iz Coventryja pokušati ogrebati za dio kolača koji tradicionalno pripada uzdanicama njemačkog Svetog trojstva u premium srednjoj klasi – BMW-u serije 3Mercedesu C klase i Audiju A4. Za Jaguar iznimno važno spuštanje u srednju klasu još je važnije ako se prisjetimo da je posljednji takav pokušaj s X-Typeom, u osnovi iznova zapakiranim Ford Mondeom, završio neslavno.

Jag_XE_S_odozgora_staticno

Jaguar XE bit će predstavljen na Paris Motor Show, u listopadu 2014.

Srećom, Jaguar XE mogao bi biti sušta suprotnost tome. Nova je lagana, većinom aluminijska modularna platforma. Tu su i stražnji pogon (kasnije i pogon na sva četiri kotača), odlična aerodinamika (cw 0,26), nekonvencionalna, raskošna rješenja ovjesa (double wishbone umjesto uobičajenog MacPhersona sprijeda i tzv. Integral Link umjesto klasičnog multilinka straga) te automatski mjenjač s osam brzina. Pokretat će ga i novi štedljivi motori iz Ingenium obitelji (najavljen je i 2-litreni dizelaš sa 163 KS i emisijom 99 g/km CO2), kao i moćni V6 supercharged s 340 KS iz Jaguara F-typea kao drugi kraj spektra u modelu XE S odmah u startu. Sve je to umotano u konvencionalan dizajn. Nekima možda i previše konvencionalan. 

Jag_XE_S_straga_dinamicno

Limuzina srednje klase s kojom će Jaguar konkurirati BMW-u serije 3, Audiju A4 i Mercedes-Benz C klasi

Jag_XE_S_bocno_staticno

Jer, iznenađenje je izostalo – XF, ako ne i pomalo Lancer sprijeda, natruhe BMW-a bočno, naznake Audija straga…  U Jaguaru su s modelom koji bi trebao temeljito podebljati njihove prodajne brojke igrali na sigurno pa mali XE generalno uvelike prati dizajnerske smjernice većeg brata XF-a. Zasad samo po fotografijama modela XE S sudeći, djeluje napeto i skladno, ali… bez “wow” efekta. Jaguar je igrao na sigurno. A opet, nije li i evolucija umjesto revolucije, između ostalog, dovela njemačko Sveto trojstvo ondje gdje jesu – na vrh?

jag_XE_unutra
Ključne riječi:
Audi BMW Ingenium Jaguar Mercedes XE
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.