Vidiauto Automobili Novi automobili na hrvatskim cestama Električna Mazda MX-30 u Hrvatskoj

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 11.09.2020. 06:35

Novo na tržištu 

Stigla je električna Mazda MX-30 s cijenom od 248.900 kuna

Električna Mazda MX-30 u Hrvatskoj

Mazda je jučer održala domaću prezentaciju svojeg prvog potpuno električnog modela, a za vrijeme vožnje smo zaključili kako se vozi jednako dobro kao što i izgleda.

Mazda je jučer domaćim novinarima predstavila novi MX-30, prvu serijski proizvedenu potpuno električnu Mazdu, a čija je prodaja odmah startala i kod nas. Iako ima prepoznatljive linije, MX-30 donosi dovoljno drugačijih detalja kako bi se odmah moglo zaključiti kako se radi o malo drugačijem automobilu od ostalih Mazda modela. MX-30 može doći u trobojnoj karoseriji (10.800 do 13.900 kn doplate) a posebno se ističe prednji dio koji je prilično visok i donosi veliki Mazda znak na sredini prednje maske, koja nema standardni oblik kao kod drugih Mazda modela. No najviše novosti donosi bočni dizajn. Coupeovske linije upotpunjuju i stražnja vrata koja se otvaraju u suprotnom smjeru, kao na sportskoj Mazdi RX-8.

Mazda MX-30_02

Unutrašnjost donosi poznate linije, no čitava središnja konzola je jedinstvenog dizajna. U Mazdi je nazivaju ''plutajuća konzola'' a na nju je smještena ručica automatskog mjenjača, kotačići za upravljanje 8,8-inčnim multimedijskim zaslonom i 7-inčni zaslon za podešavanje klimatizacije. Srećom tu su i fizičke tipke koje će olakšati upotrebu kako bespotrebno ne bi trebali micati pogled s ceste. Unutrašnjost nudi dovoljno prostora na prednjim sjedalima, dok je straga ipak prostora dovoljno samo za djecu, a zahvaljujući nedostatku središnjeg stupa i stražnjih vratiju koja se otvaraju u suprotan smjer, pristup dječjoj sjedalici je iznimno lak. A u unutrašnjosti se mogu vidjeti i eko materijali, a pritom mislimo na pluto, koje se može naći na mnogo površina u unutrašnjosti. A ako niste znali, Mazda je svoj put krenula baš s izradom pluta prije 100 godina.

Mazda MX-30_05

Ploča s instrumentima je poznata iz ostalih Mazda modela i donosi 7-inčni središnji ekran koji se može prilagođavati, a sa svake strane su postavljeni analogni instrumenti, a serijski dolazi i head-up zaslon. Kao i kod ostalih modela, i MX-30 se dodatno može opremiti Bose audio sustavom s 12 zvučnika.

Mazda MX-30_01

Mazdu MX-30 pogoni novi elektromotor koji razvija najveću snagu od 145 KS i nudi 271 Nm okretnog momenta i uparen je s automatskim mjenjačem. Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 9,7 sekundi, dok je maksimalna brzina ograničena na 140 km/h. U praksi, MX-30 ne ubrzava strelovito kao drugi električni automobili, no to su u Mazdi namjerno napravili, a sve kako bi ubrzanja bila fluidnija i time udobnija. Na autocesti smo, prema navigacijskom uređaju, ostvarili maksimalnu brzinu od 143 km/h i pritom je u vozilu buka bila iznimno niska.

Mazda MX-30_03

Iako je karoserija teška 1.645 kg, odnosno 2.119 kg pri punom opterećenju, prelasci preko ležećih policajaca su kao i kod ostalih automobila i ne osjeti se težina baterije koja bi stvorila kratki udarac. A kao i ostale Mazde, MX-30 se vozi iznimno dobro. Voli i brze prolaske kroz zavoj, a čak i onda imate osjećaj kao da se vozite po tračnicama. 35,5 kWh baterija omogućuje doseg od 200 km s jednim punjenjem, i to će se nekima činiti malo. No u Mazdi su ovaj automobil razvili s drugačijom filozofijom. Prema istraživanjima, prosječan europski vozač dnevno prijeđe 48 km, pa je ovakav doseg dovoljan kako bi svoju novu Mazdu punili svega jednom, eventualno dva puta tjedno. Stoga u Mazdi nisu željeli narušiti vozna svojstva kako bi doseg bio nešto veći, a vrijeme će pokazati kako će kupci reagirati na to. S time da je odmah najavljeno kako će MX-30 dobiti i još neke pogone, a vjerojatno se mislilo na blagu hibridnu izvedbu o kojoj smo već pisali.

mazda_mx-30_cjenik

I za kraj ostaju cijene koje kreću od 248.900 kuna za model Mazda MX-30 GT koji serijski dolazi s 18-inčnim aluminijskim naplatcima, LED svjetlima, tempomatom, automatskim kočenjem, sustavom za nadzor mrtvog kuta i nizom ostale opreme. U ponudi je još i paket GT Plus po cijeni od 253.900 kuna, a za prve kupce su osigurani i posebni paketi Launch Edition s Luxury Modern ili Luxury Vintage uređenjem po cijeni od 259.900 kuna.

Ključne riječi:
coupe SUV električni automobil EV Mazda MX-30 SUV
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 9. prosinac 1963.

12-9-1963 Proizveden posljednji Studebaker

Proizveden posljednji Studebaker

Studebaker Brothers Manufacturing Company, osnovan tijekom civilnog rata, bio je najveći svjetski proizvođač kočija sa zapregom. Kada su stigli auti, Studebaker je postao poznati proizvođač automobila. Ipak, Studebaker nije mogao držati korak s konkurentima.

vs